avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... obligatia legala de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

obligatia legala de intretinere

Buna ziua.As dorii cateva lamuririi pe tema ;impiedicarea exercitarii obligatiei legale de intretinere de catre o terta persoane cu caracter manipulatoriu ?
Cel mai recent răspuns: petre_marian , utilizator 10:42, 19 Octombrie 2017
in lege nu exista asa ceva, respectiv nu este definita persoana cu caracter manipulatoriu, sub forma de tert, care impiedica ca intretinerea sa ajunga la minor. Daca ati "fii" mai putin inteligent, chiar si sub forma unui efort in sensul asta, e posibil sa intelegem care-i bai-ul juridic, respectiv care e intrebarea.
Buna seara.nu vreau sa devin sacastic si nici ironic dar am sa fac un mic efort de inteligenta spre a fi mai in acord cu legea pe care presupun ca o cunoaste-ti.In concret este vorba sau ar trebui sa fie despre o relatie de intretinere intre bunica si nepot care in mod normal ar trebui sa fie una contractuala.Bunica are doua fete legitime care in mod normal ar trebuii sa aiba obligatia legala de intretinere[art.499-522 n c c ; .dar aceasta avand probleme serioase de sanatate;handicap vizual grav si probleme psihice de aproximativ 10 ani urmeaza un tratament antidepresiv neintrerupt aceasta a ales sa fie ingrijita de nepot[a nu se confunda cu intretinuta],in acest sens nepotul a dat o declaratie de asumare in fata reprezentantilor d a s p c .Care este problema? Aceasta este de legalitate.nu exista nici un raport juridic care sa consfintesca aceasta relatie Pentru a merge mai departe trebuie stabilit scopul urmarit de ambele parti.Nepotul administreaza pensia bunicii de 3000 de ron si intregul apartament la care sunt trei coproprietari,dar el nu figureaza printre acestia.Armonia ce a .dainuit in familie timp de 27 de ani s-a naruit la momentul cand unul di cei trei coproprietari a refuzat sa-i cedeze dreptul sau nepotului caz in care acesta ar fi devenit unic proprietar.referitor la norme de lege vizand aspectele aratate subliniez art 11 n c c si art.2255 n c c.ce ar mai fi de remarcat este ca uneia dintr fice[cea care a avut curajul sa nu renunte la un drept legitim survenit in urma succesiunii dupa tata ,ia fost interzis dreptul de a avea relatii personale cu propria mama si dreptul de proprietate care dupa cate cunosc eu este ocrotit prin constitutie.Acum indiferent de starea de sanatate mintala actuala a batranei ,fie ca nepotul se foloseste de prezumtia legala precum ca orice persoana poate contracta atata timp cat nu este pusa sub interdictie ar trebuii sa existe or un contract legat de intretinere daca se trec regulile privitoare la capacitate sau in caz contrar tutela sau curatela.Aici exista si ceva probleme psihologice,deoarece cred ca s-a produs intre bunica si nepot o substitytie de vointa si personalitate ,prima fiind de multa vreme intr-un raport de subordonare fata de nepot.Cam asta ar fi situatia.care cred ca in ultima faza tot la instanta se rezolva
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ati mai deschis n-spe discutii pe aceasta tema si ati primit raspunsuri la intrebari variatiuni pe aceeasi tema.
Ce vreti de fapt, nu reiese din niciunul din subiecte.
Puteti face sesizari la primarie- dgaspc daca considerati ca nu e ingrijita. Ca ii mananaca nepotul restul de pensie, asta e.
Vreti altfel, cereti sa fie pusa sub interdictie si sotia dvs sa ceara sa ii fie tutore, doar in acest caz ar putea administra banii batranei.
Sotia dvs are drept de proprietate, insa de folosinta are batrana, nu va convine, cereti partajul si isi ia partea.
buna ziua .este corect ca am deschis mai multe discutii pe aceasta tema in speranta ca acesta ma vor conduce catre o concluzie clara si o solutie concreta.Dar sa fiu mai limpede asupra rezolvarii acestei situatii .Doresc doua lucrurisi anume ,1]LEGALITATE Si 2] NORMALITATE. Pentru detaliera acestor doua elemente de natura juridica arat urmatoarele ;da am facut o sesizare la d g a s p c solicitand cercetarea urmatoarelor forme de abuz.1[abuzul psiho emotional 2]abuzul economic,referitor la faptul ca nu exista transparenta la administrarea ilegala a veniturilor batranei si 3]neglijenta,toate aceste aspecte eu pot sa le sustin si sa le argumentez.In urma desfasurarii a doua anchete care nu au avut un caracter inopinat.mi-au transmis un raspuns sub forma de concluzie precum ca in urma declaratiilor scrise batrana doreste sa fie ingrijita de nepot iar acesta sa desfasoare o activitate de ingrijire si supraveghere. Toate par in regula ,dar eu am cerut alceva ,oare nu sa incalcat un principiu al disponibilitatii.In fine lasand la o parte aceasta incalcare a unui drept legitim personal as dorii sa va ofer cateva din teoriile unui psihoterapeut cunoscut '' echilibrul intr-o familie este pastrat atunci cand fiecare membru isi ocupa locul ce i se cuvine fara sa intervina in destinul celorlalti.Fiecare avem locul nostru in familie in functie de momentul nasterii,ordinea ierarhica este bunicii parintii apo copii primul nascut al doilea etc.Cand aceasta ordine este incalcata intervin o dezarmonizare in cadrul familial.
tineti cont ca dvs sunteti ginerele, ca persoana care pare cea mai afectata, adica tot o neregula e in ordinea asta a familiei... Nu zic ca nu trebuie sa va pese, dar imi pare ca va ingrijoreaza mai mult faptul ca nepotul ii cheltuie banii batranei decat sa va preocupe ca o sta nespalata, nemancata..

oricum, ca vreti lagalitate si normalitate, mi se pare vag..
Ultima modificare: Marți, 3 Octombrie 2017
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Escrocare batrana cu handicap petre_marian petre_marian buna ziua.am un nepot care ii mananca banii soacra-mi.Soacra-mea este nevazatoare avand certificat de handicap vizual grav optand pentru indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedam silviu_bogdan silviu_bogdan Ma numesc Silviu, am 27 de ani si o mare rugaminte catre cei care se pricep. Sunt casatorit si impreuna cu sotia, de un an si ceva, avem in ingrijire o ... (vezi toată discuția)
Succesiune petre_marian petre_marian Buna ziua.As dorii sa prezint urmatoarea situatie;la un apartament din bucuresti sunt trecuti trei mostenitorii[coproprieteri],soacra-mea sotia si ... (vezi toată discuția)