avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere abuziva, optiuni legale?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere abuziva, optiuni legale?

Buna ziua,

concedierea propriu-zisa nu a avut loc inca dar cred ca intr-acolo se indreapta. Rugamintea mea este de a primi consiliere. Povestea este similara cu a d-lui zoldan:

www.avocatnet.ro/content/for...

insa cu mentiunile ca m-au sicanat inca de la inceput, suspectez eu in urma faptului ca s-au incurcat in nepotisme si pana si-au dat seama eram deja angajat, si, in ultima luna a anului mi-au inscenat un act de agresiune, cu care au inceput cercetarea disciplinara prealabila.
Nu pot afirma nimic in plus fata de cele de mai jos inca pentru a nu exista riscul ca aceasta discutie sa fie urmarita si de ei. Dupa atacul in instanta si daca este voie pe acest sait voi publica demersul pentru referinta.

Ceea ce e cert e ca nu s-a intamplat cum au zis ei (demonstrabil) si pot demonstra ca am fost dat afara abuziv de la locul de munca, fara preaviz si de o persoana neautorizata (implicit complice). Deasemenea pot mentiona ca desemnata comisie nu a fost impartiala si nu respecta actul normativ, si asta in urma presiunilor conducerii desigur, la discutia amiabila care am avut-o anterior de a-mi da demisia. Practic am fost prezentat dupa ce s-au invartit in jurul degetului cu:
- desfacerea "ok" a contractului de munca, fara ancheta, 3 salarii si recomandare;
- anchetare cu rezultat desfacerea contractului de munca in regim disciplinar.
Mentionez ca la comisie s-a mentionat: ti-au fost date 5 zile de gandire conform legii x din codul muncii (cea cu dispozitia angajatorului de a suspenda contractul de munca) - nu exista nici o dispozitie cu 5 zile, fiind de fapt incercarea lor de a musamaliza actul de santaj, hartuire la care am fost supus verbal si telefonic (dealtfel nici n-au specificat cele 5 zile in procesul verbal).

Mie nu mi s-a parut ca nici una din optiuni nu este pentru mine, dat fiind ca n-am de gand sa dau explicatii vreodata de ce dupa un an de munca a trebuit sa-mi caut alt loc de munca, inafara de faptul ca as fi fost angajat cel putin 3 ani la o firma serioasa dat fiind ca am fost angajat cu drepturi subventionate de stat firmei angajatoare.
A doua optiune este de-a dreptul o insulta.
Prin urmare am notificat institutiile de drept: Inspectoratul Teritorial al Munctii Bucuresti(codul muncii), politia romana(agresiune si calomnie)
si ANES(discriminare, hartuire, hartuire cu conotatie sexuala si hartuire la locul de munca).

De ce alte optiuni legale mai dispun, va rog? Aveam nevoie de reclamatia de calomniere sa constituie act penal, deoarece asta ar atrage extragerea declaratiilor martorilor de catre un anchetator penal sub optiunea facultativa a poligrafului. La reclamatia de santaj ce constituie act penal inca ma gandesc daca s-o inaintez.
Ultima modificare: Luni, 5 Octombrie 2009
w0lfshad3, utilizator
Cel mai recent răspuns: w0lfshad3 , utilizator 12:20, 18 Octombrie 2009
1. In termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de concediere aveti dreptul s-a depuneti contestatie la Tribunalul Judetean in a carui raza teritoriala aveti domiciliu. Actiunea este scutita de plata taxelor de timbru.

2. Referitor la santaj
Santajul reprezinta fapta care lezeaza sau este posibil sa lezeze dreptul persoanei santajate de a-si manifesta vointa si de a dispune de aptitudinile sale.

Santajul, în vorbirea curenta, este o modalitate imorala de obtinere în mod injust de la o persoana, prin constrângerea acesteia, a unui folos pentru cel care santajeaza ori pentru alta persoana.
Felicitari ca nu va lasati!Poate daca ar proceda asa mai multi angajati, nu ar mai fi atatea abuzuri!

Puteti formula si o plangere penala in functie de ce vi sa- intamplat...nu neaparat calomnie ..

In alta ordine de idei asteptati sa vedeti ce sa intmpla si , daca va vor desface contractul de munca abuziv, actionati-i in instanta .
av.antoanelageaman a scris:

Felicitari ca nu va lasati!Poate daca ar proceda asa mai multi angajati, nu ar mai fi atatea abuzuri!

Puteti formula si o plangere penala in functie de ce vi sa- intamplat...nu neaparat calomnie ..

In alta ordine de idei asteptati sa vedeti ce sa intmpla si , daca va vor desface contractul de munca abuziv, actionati-i in instanta .

Din experienta stiu ca cei mai multi nu-si cunosc drepturile de loc sau tolereaza situatia pentru a-si pastra serviciul. Pana sa mi se intample asa ceva stiam doar ca e normal d.p.d.v. al logicii si bunului simt sa am anumite drepturi. Am tolerat aceasta situatie pentru un an de zile insa in zadar, si, chiar jumatate de an fara sa sesizez conducerea (de prisos). Nu mi-a fost usor de loc, am avut clipe halucinante, si ar trebui sa existe un temei legal in virtutea caruia sa pot face o plangere penala pentru ce mi s-a facut. Nu stiu care este acel temei legal inca. Este evident de prisos sa tolerezi si sa suporti niste persoane care-ti vor raul. Citind principiile hartuirii as putea jura ca si ei le-au citit si le-au experimentat pe mine. Cred insa ca anumiti oameni le practica intuitiv din rautate, si principiile sunt constatate ca atare, drept care au aparut si aceste legi contra hartuirii in ultimul timp. Directivele europene "ghideaza" organele competente spre a oferi consultare in aceasta privinta (citind documentatia ANES - se refera direct la politie, nu s-a adoptat nici o lege sau practica in acest sens, ar trebui sa existe in toate statele membre). Nu am primit un raspuns de la politie insa am aflat singur ca legile ce privesc calomnia nu mai fac parte din codul penal. N-am cercetat inca daca hartuirea la locul de munca este o fapta penala, rog consultare in acest sens.
Ganditi-va bine pentru ca dosarul penal de amenintare si santaj aflat in desfasurare nu poate fi inchis prin impacarea partilor
Angel 2007 a scris:

Ganditi-va bine pentru ca dosarul penal de amenintare si santaj aflat in desfasurare nu poate fi inchis prin impacarea partilor

Asta insemnand cred, ca odata ce inaintez plangerea penala de santaj n-o pot retrage. Nu cred ca este posibila impacarea partilor, si de fapt nu pentru asta fusesem intr-o ultima sedinta amiabila la ei, ci fiindca mai aveam dubii daca era implicata si conducerea si eram dispus sa trec cu vederea acel incident si fiindca eram fidel fiindca ei ma angajasera, asta pana sa-mi dovedesc fara indoiala ca eram tradat chiar de la varf, chiar daca doar prin neimplicare, ceea ce nu era cazul. Cu timpul oricum vroiam sa-mi schimb locul de munca dar ei au vrut sa recurga la santaj. Eram sub impresia ca situatia era pur si simplu tolerata de un director exigent si aveam de gand sa procedez la fel, dat fiind ca reusisem sa si demasc greselile din sistem cu care ma acuzau de-a lungul timpului, si care erau oricum in arealul lor de responsabilitate, fara sa trebuiasca sa demonstrez tehnic cum se intampla. Probabil ca asta i-a speriat sa recurga la metode mai melodramatice, dar nici asta nu le-a iesit cum trebuie.

Ma gandesc la posibilitatea sa fiu atacat in instanta la randul meu, daca duc in curtea de judecata o acuzatie penala, pentru acuzare nefondata calomniatoare in caz ca dovezile sunt insuficiente. Din pacate se poate intampla si asa ceva.

Alte discuții în legătură

Santajul ContSters253672 ContSters253672 Buna seara, am cateva curiozitati pentru ca intalnesc versiuni diferite in ceea ce priveste infractiunea de santaj. 1. Raspunderea penala in cazul ... (vezi toată discuția)
Pot fi constransi? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Stiu ca infractiunile de santaj si amenintare se probeaza cu martori.Daca atunci cand s-au intamplat acele lucruri,au existat martori,eu ii numesc,dar ei ... (vezi toată discuția)
Calomnie, invadarea vietii private, amenintari SashaVDK SashaVDK Buna ziua, as dori sa stiu daca invadarea vietii private prin publicare de email-uri confidentiale, amenintarea mea si a familiei si calomnia, pot fi atacate ... (vezi toată discuția)