avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere abuziva, optiuni legale?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere abuziva, optiuni legale?

Buna ziua,

concedierea propriu-zisa nu a avut loc inca dar cred ca intr-acolo se indreapta. Rugamintea mea este de a primi consiliere. Povestea este similara cu a d-lui zoldan:

www.avocatnet.ro/content/for...

insa cu mentiunile ca m-au sicanat inca de la inceput, suspectez eu in urma faptului ca s-au incurcat in nepotisme si pana si-au dat seama eram deja angajat, si, in ultima luna a anului mi-au inscenat un act de agresiune, cu care au inceput cercetarea disciplinara prealabila.
Nu pot afirma nimic in plus fata de cele de mai jos inca pentru a nu exista riscul ca aceasta discutie sa fie urmarita si de ei. Dupa atacul in instanta si daca este voie pe acest sait voi publica demersul pentru referinta.

Ceea ce e cert e ca nu s-a intamplat cum au zis ei (demonstrabil) si pot demonstra ca am fost dat afara abuziv de la locul de munca, fara preaviz si de o persoana neautorizata (implicit complice). Deasemenea pot mentiona ca desemnata comisie nu a fost impartiala si nu respecta actul normativ, si asta in urma presiunilor conducerii desigur, la discutia amiabila care am avut-o anterior de a-mi da demisia. Practic am fost prezentat dupa ce s-au invartit in jurul degetului cu:
- desfacerea "ok" a contractului de munca, fara ancheta, 3 salarii si recomandare;
- anchetare cu rezultat desfacerea contractului de munca in regim disciplinar.
Mentionez ca la comisie s-a mentionat: ti-au fost date 5 zile de gandire conform legii x din codul muncii (cea cu dispozitia angajatorului de a suspenda contractul de munca) - nu exista nici o dispozitie cu 5 zile, fiind de fapt incercarea lor de a musamaliza actul de santaj, hartuire la care am fost supus verbal si telefonic (dealtfel nici n-au specificat cele 5 zile in procesul verbal).

Mie nu mi s-a parut ca nici una din optiuni nu este pentru mine, dat fiind ca n-am de gand sa dau explicatii vreodata de ce dupa un an de munca a trebuit sa-mi caut alt loc de munca, inafara de faptul ca as fi fost angajat cel putin 3 ani la o firma serioasa dat fiind ca am fost angajat cu drepturi subventionate de stat firmei angajatoare.
A doua optiune este de-a dreptul o insulta.
Prin urmare am notificat institutiile de drept: Inspectoratul Teritorial al Munctii Bucuresti(codul muncii), politia romana(agresiune si calomnie)
si ANES(discriminare, hartuire, hartuire cu conotatie sexuala si hartuire la locul de munca).

De ce alte optiuni legale mai dispun, va rog? Aveam nevoie de reclamatia de calomniere sa constituie act penal, deoarece asta ar atrage extragerea declaratiilor martorilor de catre un anchetator penal sub optiunea facultativa a poligrafului. La reclamatia de santaj ce constituie act penal inca ma gandesc daca s-o inaintez.
Ultima modificare: Luni, 5 Octombrie 2009
w0lfshad3, utilizator
Cel mai recent răspuns: w0lfshad3 , utilizator 12:20, 18 Octombrie 2009
Angel 2007 a scris:

Ganditi-va bine pentru ca dosarul penal de amenintare si santaj aflat in desfasurare nu poate fi inchis prin impacarea partilor


Am gasit acest articol (desi nu cred ca este posibila nici nu prea ma intereseaza o cale amiabila dupa ce am vazut ca sunt in stare):

Art. 10: Cazurile in care punerea in miscare sau exercitarea actiunii penale este impiedicata

(1) Actiunea penala nu poate fi pusa in miscare, iar cand a fost pusa in miscare nu mai poate fi exercitat a daca:

h) a fost retrasa plangerea prealabila ori partile s-au impacat, in cazul infractiunilor pentru care retragerea plangerii sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala;

Art. 11: Clasarea, scoaterea de sub urmarire, incetarea urmaririi penale, achitarea si incetarea procesului penal

(1) Cand se constata existenta vreunuia din cazurile prev azute in art. 10:

Si am gasit si articolul care ma priveste:

Art. 14: Obiectul si exercitarea actiunii civile
Art. 15: Constituirea ca parte civila
Art. 16: Partea responsabila civilmente

Art. 17: Exercitarea din oficiu a actiunii civile
Art. 18: Sustinerea actiunii civile de catre procuror
desi cred ca art 17 si 18 se refera la persoane cu handicap care sunt reprezentate din oficiu?

Art. 19: Actiunea adresata instantei civile
Art. 20: Cazuri speciale de rezolvare a actiunii civile
Art. 24: Alte parti in procesul penal

Art. 189: Acoperirea cheltuielilor judiciare. i se achita cheltuielile de judecata partii vatamate?
Art. 190: Sumele cuvenite martorului, expertului si interpretului
Art. 192: Plata cheltuielilor avansate de stat in celelalte cazuri. La ce suma se pot ridica platile judecatii penale la stat?
Art. 193: Plata cheltuielilor judiciare facute de parti. Aparent i se achita cheltuielile partii vatamate

respectiv:

Model plangere penala:
[ link extern ]
[ link extern ]

Referinta amentintare, santaj:
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ] /
Ultima modificare: Luni, 12 Octombrie 2009
w0lfshad3, utilizator
av.antoanelageaman a scris:

Sincer apreciez, cum am mai spus hotararea si perseverenta dvs.daca insa stiti si cand, cum si ce sa faceti, nu aveti nevoie de avocat.Daca nu , din nefericire , hotararea si perseverenta, chiar si o logica intuitiva buna, sunt conditii necesare dar nu suficiente in domeniul juridic....Asta incercau , cred , colegii sa va sugereze.
Oricum succes!


Multumesc. Sunt constient de ce spuneti dvs. si colegii dvs. Deasemenea fac tot ce-mi sta in putinta sa gasesc un avocat si sunt surprins ca nu am gasit unul pana acum, am dat mesaj si la toti consultantii care au declarat experienta in penal/civil, chiar am prezentat cazul si unei firme de avocatura din varful publicitatii pe internet. Este adevarat, am pretentia sa mi se garanteze reprezentarea in urma consultatiei contra cost, si am observat ca nu se prea practica, unii avocati facand din consultatia preliminara o metoda simpla de castig (am sesizat acest aspect in una din discutiile deschise de mine). Urmeaza sa ma duc in persoana la barou.
Ultima modificare: Luni, 12 Octombrie 2009
w0lfshad3, utilizator
Cunosc o situatie de actiune penala bazata pe art 193,194 din Codul penal de amenintare si santaj,cu impacarea partilor si nu a putut fi inlaturata raspiunderea penala

Art. 193. – Amenintarea
Fapta de a ameninta o persoanã cu sãvârsirea unei infractiuni sau a unei fapte pãgubitoare îndreptate împotriva ei, a sotului ori a unei rude apropiate, dacã este de naturã sã o alarmeze, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendã, fãrã ca pedeapsa aplicatã sã poatã depãsi sanctiunea prevãzutã de lege pentru infractiunea care a format obiectul amenintãrii.
Actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate.
Împacarea partilor înlatura raspunderea penala.

Art. 194. – Santajul
Constrângerea unei persoane, prin violenta sau amenintare, sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, daca fapta este comisa spre a dobândi în mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Când constrângerea consta în amenintarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru persoana amenintata, pentru sotul acesteia sau pentru o ruda apropiata, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Acum au depasit termenul de 30 de zile din 11.10.2009 cand puteau comunica decizia comisiei disciplinare. Erau obligati prin lege sa trimita instiintarea?
Ei zic ca au trimis la ITM decizia de concediere pe motive disciplinare de unde trebuie sa vina inapoi la ei si de abia dupa aceea s-o trimita si la fortele de munca respectiv sa-mi dea instiintare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Santajul ContSters253672 ContSters253672 Buna seara, am cateva curiozitati pentru ca intalnesc versiuni diferite in ceea ce priveste infractiunea de santaj. 1. Raspunderea penala in cazul ... (vezi toată discuția)
Pot fi constransi? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Stiu ca infractiunile de santaj si amenintare se probeaza cu martori.Daca atunci cand s-au intamplat acele lucruri,au existat martori,eu ii numesc,dar ei ... (vezi toată discuția)
Calomnie, invadarea vietii private, amenintari SashaVDK SashaVDK Buna ziua, as dori sa stiu daca invadarea vietii private prin publicare de email-uri confidentiale, amenintarea mea si a familiei si calomnia, pot fi atacate ... (vezi toată discuția)