avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Blocare roti profi
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Blocare roti profi

Buna,
Am o intrebare referitoare la legalitatea blocarii rotilor pe care am observat ca o desfasoara tot mai multe supermarketuri. Pe scurt, aseara am ajuns mai tarziu acasa si nu am gasit un loc de parcare disponibil in tot cartierul. Am fost nevoit sa las masina la profi in parcare cu gandul ca dimineata cand plec la munca o mut de acolo. Dimineata pe la 8 cand am mers era blocata roata si a trebuit sa achit o taxa de 25 lei pe ora de stationare. Intrebarea mea este daca procedura lor este legala sau ar fi trebuit sa cheme un politist care sa elaboreze procesul verbal si sa blocheze roata sau sa dispuna la o astfel de masura ? Ce sanse as avea daca ii dau in judecata sa castig procesul?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: nippy , utilizator 13:14, 17 Decembrie 2019
Nu aveti sanse de castig in instanta, deoarece unitatile comerciale de genul celei unde ati inteles sa parcati vehiculul ,au afisat ca se permite stationarea auto interval de maximum 2 ore
Am discutat intre timp cu cineva care a avut aceasi speta...a dat magazinul in judecata si a castigat la primul termen. Pe scurt, motivarea a fost ca magazinul nu are dreptul de a bloca rotile fara a solicita prezenta Politiei Rutiere care sa intocmeasca un proces verbal de contraventie.
Pentru a bloca roata trebuie sa existe un regulament privind parcarea afisat pe undeva prin parcare sau la intrarea in magazin. Aveti in vedere ca parcarea este proprietate privata si nu domeniu public si trebuie sa respecati regulile proprietarului.
Buna, cyan!
Chiar daca regulile sunt afisate, are dreptul proprietarul sa sechestreze, practic, respectivul bun? Am intalnit situatii similare in cazul ansamblurilor rezidentiale, care isi rezerva dreptul de a bloca masinile celor care nu parcheaza pe locurile dedicate(vizitatori, masini de distributie etc).
Da, proprietatea este privata si regulile sunt facute publice prin afisare, dar are proprietarul dreptul de a sechestra bunul?
Personal, apreciez ca o astfel de masura poate fi luata doar de catre organele de politie(nu neaparat rutiera, pentru ca nu vorbim de circulatia pe drumurile publice in cazul cailor de acces din cadrul complexelor rezidentiale).
Intradevar, pe de alta parte, nici nu am identificat un text de lege care sa interzica expres o astfel de actiune din partea proprietarului(m-am uitat chiar la tulburarea de posesie din Codul Penal, dar acolo sunt vizate doar bunurile imobile).
Raman totusi la concluzia ca indisponibilizarea automobilului este o masura cel putin disproportionata, in masura in care nu reusesc(inca) sa-i identific caracterul abuziv, in conditiile in care prevederile art. 15 din Codul civil("niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul ori într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe") pot fi invocate de ambele parti...

Cu stima,
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Cum reacționăm la abuzul blocării roților de către agenții de pază ai magazinelor? iriholo iriholo Ce demersuri se pot face contra blocarii abuzive a rotilor la supermarket dupa 10 min de petrecut la cumparaturi? Am parcat unde parcau de obicei alte masini ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. in parcarile de reședință, in cazul in care am ... Aura 1980 Aura 1980 Buna ziua. In parcarile de reședință, in cazul in care am lasat un numar de telefon, are dreptul proprietarul locului de parcare sa solicite serviciul ... (vezi toată discuția)
Blocaj roata pe o proprietate privata Rapesco Rapesco Buna ziua, M-am confruntat cu o situatie mai putin obisnuita intr-o parcare privata ce pare ca este impartita de mai multe firme, am ajuns la locatie si ... (vezi toată discuția)