avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Transformare legala apartament mai mare in unul mai ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Transformare legala apartament mai mare in unul mai mic si o garsoniera

Buna ziua.

Pot spune ca am descoperit relativ recent acest forum si am stat cateva nopti cu sufletul la gura sa urmaresc subiectele prezentate. Din pacate problema mea nu am descoperit-o ( o fi ascunsa bine) si am indraznit sa va cer sprijinul.

As vrea niste sfaturi vizavi de o problema locativa.

Sa va dau datele problemei: Impreuna cu sotia locuim in casa parintilor mei ( avem relatii foarte bune cu dansii).Daca ajuta cu ceva, sunt unicul lor mostenitor.

Casa are aproximativ 100 mp si acum cativa ani ne-am hotarat sa o impartim cu un perete si facand inca o intrare din curte. Au rezultat un apartament cu doua camere (aprox 60 mp) , bucatarie, baie, hol, in care traiesc parintii mei si o garsoniera (aprox 40 mp) in care locuim noi.

Intrebari:
1.Cum putem sa intram in legalitate? Trebuie facuta donatie pe numele nostru pe aceasta parte de casa?.

2. Vrem sa avem alt numar postal, Cum putem sa transforma un numar postal in doua numere?

3. Momentan avem focuri individuale la gaze dar vrem sa montam doua centrale murale ( pentru a comensura consumul individual) iar Distrigaz da acceptul numai pentru o centrala ( fiindca la adresa respectiva este numai un apartament nu un apartament si o garsoniera.

Ce acte trebuiesc ca sa facem demersurile si unde?

Casa nu este entabulata si nici cadastrata.

Se va face cadastrare si entabulare separata? Ajuta ca nu sunt facute aceste demersuri?

Multumesc mult pentru sfaturi.

Mircea P
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 13:32, 6 Octombrie 2009
Buna seara
Solutia la problema dvs este urmatoarea:
--apelati la un inginer cadastrist care sa faca cadastrul si sa depuna dosarul pentru intabulare la cartea funciara; inca din start parintii dvs pot solicita sa se faca 2 cadatre diferite cu impartirea corespunzatoare celei descrisa de dvs in 2 unitati locative distincte; astfel , la intabularea proprietatii vor fi 2 numere cadastrale distincte;
--dupa aceea apelati la serviciile unui notar public pentru a incheia contract de vanzare cumparare cu parintii dvs pentru proprietatea in care efectiv locuiti dvs ; in acest fel veti avea in proprietate suprafata de 40 mp cu cota de teren aferenta conform dosarului cadastral ;
--dupa ce se efectueaza vanzarea si se reintabuleaza pe numele dvs la cartea funciara puteti depune cerere la PMB (sau la primaria orasului in care locuiti) pentru atribuirea unui alt numar postal (desi din punctul meu de vedere nu va mai fi nevoie deoarece la adresa respectiva vor figura 2 apartamente , 1, respectiv 2 , unul pe numele parintilor si altul pe numele dvs, conform dosarelor cadastrale si intabularilor in CF)
SUCCES!
=D>
Pot rezulta doua numere diferite si prin bisarea numarului , adica daca adresa actuala este la numarul 100 , vor rezulta doua numere , adica 100 si 100 bis .
Multumesc mult de tot pentru raspunsurile prompte. :vishenka:

Vom redemara aceasta actiune ( a mai fost demarata in trecut) dar, din pacate, trebuie rezolvata si problema servitutii apartamantului ( a apartamantului rezultat si a garsonierei).

Din pacate servitutea ( folosirea ei legala) ne da de furca in momentul de fata.

Cele doue spatii de locuit rezultate fac parte dintr-o cladire care mai are doua apartamente, cu doi proprietari diferiti. Nici unii dintre noi nu este proprietar pe pamantul din fata casei, practic iesim din apartamente, fiecare pe poarta lui dar nu pe terenul lui.

Proprietarul din stanga are apartamantul 1, apartamantul desfacut in cele doua entitati ale noastre are nr 2, iar vecinul din dreapta are nr 3.

Ca si numar cadastral este evidentiat numai primul vecin . Deci la politie si in actele de identitate primul vecin are adresa : Strada x nr 1ap 1, noi ( parintii mei si eu cu sotia) Strada x, nr 1 ap 2, iar celalat vecin are Strada x, nr 1, ap 3.

Cand specialistul cadastrist a vrut sa faca demersurile pentru efectuarea lucrarii de cadastrare a vazut ca exista numai nr 1 , fara evidenta apartamentelor . In acel moment s-a blocat actiunea. Vrem sa o reluam si de aceea intrebam cum se poate face, legal, impartirea spatiului nostru.

Intrebare: Daca este un nr cadastral si noi si celalat vecin nu avem nr, se pot atribui nr distincte? Primul sa ramana cu nr 1, parintii cu nr 3, eu cu sotia cu nr 5 iar vacinii cu nr 7? Casa este pe o strada micuta de tot unde pe partea fara sot existam doar noi, deci este numai nr 1 neexistand nr 3,5 si 7. Stiu ce implica asta, schimbarea tuturor actelor de identitate ( inclusiv a masinilor).

Stiu ca este o problema intortocheata si de aceea am indraznit sa o pun aici. Partea nasoala este ca specialistii in domeniu ,abordati de noi,- cadastristul, un notar si un consultant juridic ne-au dat solutii oarecum diferite la problema servitutii .

Aceasta problema a servitutii ne-a blocat toate demersurile( inclusiv ale vecinilor mei, cu care avem relatii bune ).

Multumesc mult si inca odata va multumesc!:worthy::vishenka:

Ps. cred ca suntem singura tara in care apar asemenea probleme legate de case/proprietati, etc.


Ultima modificare: Marți, 6 Octombrie 2009
Mircea P, utilizator
buna ziua!
cam asa va d eu problema dvs:
pasul I- documentatie cadastrala si intabularea dreptului de proprietate pe numele parintilor-intreg imobilul;
pasul II - documentatie cadastrala de dezmembrare, act de dezmembrare in forma autentica si intabularea la CF a celor 2 loturi rezultate, in momentul in care se face documentatia de dezmbrare se redistrubuie si cota de folosinta a terenului pe toata durata de existenta a constructiei, de regula functie de marimea loturilor.
pasul III vanzarea catre dvs a lotului dorit.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cadastru gresit si probleme la intabulare trica599 trica599 Buna ziua! In anul 2002 am cumparat un teren de 800 mp reprezentand 1/2 dintr-o parcela mai mare, dreptunghiulara, de 1600 mp, in judetul Arges. In momentul ... (vezi toată discuția)
Rectificare cadastrala bond29500 bond29500 Buna ziua!As dori sa ma lamuriti intr-o problema. In urma cu 20 de ani parintii mei au vandut 118 mp de teren din lotul de 418 mp.Pe acel teren proprietarul a ... (vezi toată discuția)
Probleme cadastru cfinica cfinica Buna Ziua, Am mostenit o proprietate compusa din casa si teren de 450 mp. Terenul pe care este construita casa a fost cumparat in 1944,si este la numarul ... (vezi toată discuția)