Va scriu in calitate de nou presedinte al unei asociatii de proprietari. Problema pe care v-o supun atentiei a mai fost discutata, in parte pe acest forum la alta categorie, unele pasaje preluandu-le de acolo.
Pe scara unui bloc, apartinand asociatiei al carei presedinte sunt, un proprietar a anexat apartamentului sau un spatiu de folosinta comuna fara a detine nici un fel de aprobari/autorizatii, astfel: in peretele despartitor dintre apartamentul sau si spatiul respectiv a decupat un gol in care a montat o usa de trecere, iar usa de acces dinspre casa scarilor spre incaperea comuna a blocat-o pe interior si placat-o, deasemenea pe interior. Respectivul proprietar a fost executat silit (evacuare) dupa un proces cu primaria. Mentionez ca la respectiva executare/evacuare nu a asistat nimeni din partea asociatiei de proprietari.
Ceva insa este foarte neclar. Din cate cunosc, regula este ca executorul judecatoresc sa-si aplice sigiliile (in cazul de fata pe usa de acces dinspre casa scarilor spre incaperea ocupata abuziv) inainte de executarea silita, urmand sa fie indepartate odata cu concretizarea acelei executari; in acest caz executarea constand in primul rand in deblocarea acelei usi de acces, apoi evacuarea incaperii si obligarea vinovatului sa zideasca golul dintre apartamentul sau si respectivul spatiu ocupat abuziv.
Ori acele sigilii sunt intacte si in ziua de azi, iar usa de acces dinspre casa scarilor, care probabil nu a fost deschisa niciodata, este blocata pe interior. Si golul si usa din perete sunt la fel de intacte (usa pe care, logic, au patruns atat executorul cat si reprezentantul primariei cand si-au “indeplinit” atributiile) . Mai mult, exista procese verbale cu semnaturi si stampile, prin care executorul preda dupa “evacuare” acea incapere reprezentantului primariei. La randul sau, acel reprezentant o preda administratorului si fostului presedinte al asociatiei de proprietari. Fostul presedinte al asociatiei recunoaste ca a semnat acel proces verbal intr-un birou, luat de valul celor doi ( reprezentant primarie si administrator) fara ca el si administratorul sa fi vazut si preluat efectiv incaperea ce face obiectul discutiei.
Repet: sigiliile sunt intacte si acum, la mai bine de un an de la executarea silita si acele predari-primiri, protagonistii executarii si predarilor-primirilor sunt bine-merci, acea incapere arata la fel ca inainte de executare fiind folosita in continuare de acel locatar.
Privind sigiliile si cele descrise mai sus, ce cale ar fi de urmat, penala sau civila?