avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2030 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... daune morale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

daune morale

Sotul meu a fost acuzat de IJJ Dimbovita si inaintata plingere prealabila la parchet, pentru :fals in declaratii: invocind ca nu a spus adevarul ca ar fi suferit anterior de boli de inima.S-a efectuat cercetarea in acest sens ,s-a inaintat la instanta,apoi in recurs unde am obtinut rejudecarea cauzei privind acest aspect si aici sotul meu a fost supus unei expertize medicale de specialitate la IML unde rezultatul analizelor a iesit foarte bine :adica nu sufera de boli de inima cronice:In acest caz va intreb, pe cale penala ii poate cere socoteala pentru aceste acuze? iar pe cale civila ii poate cere daune morale deoarece i-a patat imaginea personala si l-a agresat psihic din 2007 si pina acum si care ar fi suma cea mai potrivita.MULTUMESC ANTICIPAT.
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 23:56, 5 Octombrie 2009
Puteti invoca art.206 C.pen. pentru calomnie.Puteti cere ca instanta sa puna, cealalta arte in proces, la plata cheltuielilor de judecata si plata de daune morale,daca va constituiti parte civila in procesul penal.
Daunele morale nu se acorda pentru curatat imaginea personala.
Cum sustineti si cum probati agresiunea psihica suferita si eventualele prejudicii cauzate din 2007 ?
Sustinerea agresiunii psihice se poate baza pe faptul ca sotul meu a sustinut un examen de angajare, pe care l-a promovat, a lucrat 5 zile ,i s-a dat echipament militar ,a participat la programul de pregatire fizica si profesionala si dupa acele 5 zile i s-a invocat cauza sus mentionata.
In penal, puteti face plangere pentru infractiunea de "Denunţarea calomnioasă", redata mai jos, potrivit Codului penal in vigoare:
"Art. 259. - Învinuirea mincinoasă făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de către o anume persoană, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Dacă cel care a săvârşit fapta declară mai înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoana în contra căreia s-a făcut denunţul sau plângerea, ori împotriva căreia s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76. "

In civil - actiune in raspunderea civila delictuala.
Neaparat angajati un avocat.
În privinţa criteriilor de cuantificarea prejudiciului moral, acestea se stabilesc prin apreciere, în raport cu consecinţele negative suferite de victimă pe plan fizic şi psihic, importanţa valorilor lezate, măsura în care au fost lezate aceste valori, intensitatea cu care au fost percepute consecinţele vătămării, măsura în care i-a fost afectată situaţia familială, profesională şi socială.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala tiberiu8mai tiberiu8mai Pot face plangere penala pentru incercare de acuzatii mincinoase la care am un martor ? Au trecut de atunci cca. 7 luni . (vezi toată discuția)
Denunt calomnios danasencu danasencu Buna ziua! Sunt functionar public in cadrul unei primarii. Vecinul meu a formulat o plingere penala impotriva mea pentru denunt calomnios, abuz in serviciu ... (vezi toată discuția)
Perchezitie la domiciliu borcan cosmin borcan cosmin pot da in judecata si sa cer daune morale persoana care m-a reclamat si reclamatia sa dovedit a fi falsa? (vezi toată discuția)