avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare pensionar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare pensionar

Intrebare:
Cum pot angaja un pensionar (conducator auto pe CIFA) astfel incat sa nu mai platesc atatea impozite. Fac precizarea ca persoana (prin mica intelegere) nu doreste sa plateasca nici ea impozitele care in mod normal i s-ar retine in cazul unui CIM pe perioada nedeterminata. Ca mic detaliu: acea persoana eu o chem doar cand am de lucru - intr-o luna poate am 15 zile (consecutive sau dispersate), intr-o alta luna poate am nevoie de el o zi sau chiar deloc.
CIM cu timp partial cat mai mic nu mi se pare o solutie prea buna avand in vedere ca impozitele se platesc pentru salariu platit.

Altfel spus, vreau sa platesc salariu fara ca "angajatul" si implicit societatea sa mai achite impozite fara rost (aici ma refer mai ales la sanatate - este asigurat prin sistemul de pensii #-o , si la contributia la pensie+somaj - nu il intereseaza recalcularea pensiei- fara a fi limitat la impozitele de mai sus.
Cel mai recent răspuns: rocriss , utilizator 09:27, 6 Octombrie 2009
Aveti la dispozitie si varianta incheierii unui contract de prestari servicii, cu conditia ca"angajatul" sa detina calitatea de persoana fizica autorizata.
In aceasta situatie, contractul s-ar incheia intre SC in calitate de beneficiar si PFA in calitate de prestator.
Varianta contractului de prestari servicii este cea mai indicata pentru conditiile dorite de dvs si salariat.
Conditia principala este ca salariatul pensionar sa se declare PFA. Aceasta se face la Oficiul Registrului Comertului, prin depunerea unor documente.
Puteti incheia cu persoana respectiva o conventie civila pe o perioada determinata, in care specificati care este indemnizatia pe care o primeste (neta sau bruta - daca treceti indemnizatia bruta, specificati ca retineti si virati impozitul de 16%, urmand sa primeasca suma neta de ...). Conventia civila de prestari civile se poate incheia pentru lucrari ocazionale, sezoane, evenimente, etc., cand nu este necesara incheierea unui contract de munca.
Nu trebuie ca persoana sa fie persoana fizica autorizata (numai daca vreti sa va factureze serviciile prestate).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum putem plati un administrator? Adriantot Adriantot Am gasit un administrator atestat dar care are si autorizatie de persoana fizica eliberata de primarie pentru administrare de imobile. Prin ce fel de contract, ... (vezi toată discuția)
Este sau nu este legalã convenþia civilã de prestãri servicii ? di.modi di.modi Bună ziua ! :) Am citit pe net niste articole, şi cum pentru mine nu sunt tocmai clari termenii juridici, am rămas cu o nelămurire: În cazul unei ... (vezi toată discuția)
Administrator imobil : contract de munca sau conventie civila Ionel Manolache Ionel Manolache Asociatia noastra a schimbat administratorul cu o persoana pensionata care are atestat de Administrator. Aceasta lucreaza in regim de 8 ore pe saptamana, dar ... (vezi toată discuția)