avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum putem plati un administrator?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum putem plati un administrator?

Am gasit un administrator atestat dar care are si autorizatie de persoana fizica eliberata de primarie pentru administrare de imobile. Prin ce fel de contract, conventie, etc. poate administra asociatia ?
El vrea sa incheiem o "conventie civila de prestari servicii". Este pensionar. Apoi vrea sa-i dam 700 ron pe stat de plata fara nici o retinere si fara ca asociatia sa plateasca vreo taxa sau impozit la buget. Spune ca le plateste el ca persoana fizica autorizata.
Eu cred ca poate sa ia suma de 700 ron dar pe baza de factura si chitanta eliberata de el ca pers fizica si nu pe stat de plata. Ce parere aveti? Cum e corect? Ce variante ar mai fi? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: MARIUS TESLEVICI , Avocat 11:25, 3 Iulie 2008
pe baza de factura si chitanta eliberata de el ca pers fizica autorizata.
Sau numai pe bază de chitanţă dacă nu este persoană fizică autorizată plătitoare de TVA.
Trebuie încheiat fie un contract de prestări servicii, fie un contract de muncă. Dacă se optează pentru încheierea unui contract de muncă, acesta trebuie înregistrat la ITM, caz în care trebuie achitate dări către stat şi de asociaţie şi de administrator, dacă se optează pentru încheierea unui contract civil de prestări civile, nu trebuie înregistrat nicăieri şi se vor achita doar impozitul pe venitul realizat de administrator şi asigurările de sănătate. În acel contract se va stipula obligaţia asociaţiei sau, după caz, a administratorului de a-şi achita impozitul pe venit şi asigurările de sănătate aferente sumei stabilite cu titlu de plată a prestaţiilor administratorului. 700 lei pe lună mi se pare foarte mult pentru o asociaţie... mai ales dacă are doar o scară... În Braşov, pentru un bloc de 4 etaje cu 2 scări, venitul stabilit administratorului este de 170 lei net, astfel că impozitele şi contribuţiile se achită de asociaţie în plus.
Fiecare plată se va face cu tăierea de chitanţă în care se va specifica suma primită şi ce reprezintă ea, cu semnătură şi ştampilă. ;)
daca va desfasura activitatea de administrare in calitate de angajat al asociatiei de prop se va incheia contr. individual de munca, inregistrat la ITM acesta reprezentand baza legala de efectuarea a platii.
in situatie in care va desfasura activitate in calitate de PFA, se va proceda la incheierea unui contr. de prestari servicii iar la data efectuarii platii se va elibera chitanta de catre PFA

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract civil de prestari servicii geta@geta geta@geta buna ziua! ma poate ajuta si pe mine cineva in legatura cu contractul civil sau conventie civila de prestari servicii( de colaborare) care se incheie intre o ... (vezi toată discuția)
Fiscalitate venituri personal asociatii de proprietari mag1962 mag1962 1)Daca Administratorul este pensionar ce contributii trebuie sa dea Administratorul si Asociatia de _Proprietari catre stat conform noului cod fiscal? 2)Se ... (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii Leordeanu Leordeanu Un contract de prestari servicii se poate incheia intre o persoano fizica privata si o persoana fizica autorizata(PFA) sau S.C ? Cine are obligatia de ... (vezi toată discuția)