Buna ziua
Va retin atentia cu o situatie pentru care vreau sa ma consult cu dumneavoastra.
O firma cu asociat unic si fara salariati a construit o casa.Casa in acest moment este construita la rosu.Se doreste acum sa se faca un contract de chirie intre firma respectiva si o persoana fizica straina care este chiar asociatul unic si administratorul firmei.Contractul va fi facut pe o perioada de 10 ani cu o chirie lunara si cu clauza ca acesta chirie in primii 3 ani sa fie de 5 ori mai mica cu conditia ca, chiriasul sa amenajeze spatiul.Societatea nu a depus notificare si va emite factura fara TVA (scutit fara drept de deducere).
Este vre-o problema pana acum?Se poate face acest lucru?
Eu v-as sfatui sa nu faceti asa. In primul rind pt ca acea amenajare, fara a fi inreg in contabilitatea dvoastra, la orice reevaluare (vezi impozitul cladiri) facuta va mari valoarea cladirii. Diferenta de reevaluare trecuta pe chelt prin amortizare nu este chelt deductibila.
Daca facturati fara tva chiria trebuie sa faceti ajustare tva dedus cf art 149 sau 161, in functie de momentul construirii (inainte sau dupa data aderarii) iar eu cred ca nu este tocmai avantajos (banuiesc ca ati construit dupa 01.01.2007 si in acest caz ajustarea se face pe 20 ani).
Mai bine asociatul crediteaza firma care face amenajarile (bani pe care apoi poate sa-i recupereze), firma isi mareste valoarea cladirii pe care apoi o amortizeaza. Notificati optinunea de a factura cu tva inchirierea pt a nu face ajustare tva deductibil, iar dupa ce se poate locui inchiriati-o la o valoare rezonabila cu tva. In plus mai intervine si deducerea tva la materialele cumparate pt amenajare.
Atentie, pt inchiriere firma trebuie sa aiba cod caen care sa-i permita acest lucru.
Analizati cu atentie toate aspectele de mai sus si luati o hotarire inteleapta.
Va raspund strict la intrebarile dvs:
--se poate face exact ceea ce ati supus atentiei si este perfect legal!
--va avantajeaza dintr-un punct de vedere : puteti reevalua cladirea la o valoare mai mica deoarece preturile materialelor de constructii si al manoperei au scazut si la reevaluare se tine cont de valoarea de piata si nu de costul efectiv al lucrarii care putea fi de 2-3 ori mai mare! In acest sens apelati cu incredere la un expert evaluator ANEVAR care va poate consilia privind reevaluarea constructiei!
SUCCES!
=D>
Recuperare tva
Cris2005
Firma pe care o reprezint a incheiat un contract de inchiriere a unui imobil, de la o firma romaneasca, platitoare de TVA. Firma proprietara emite in fiecare ... (vezi toată discuția)
Tva chirie
marius1p
buna seara. Am un spatiu inscris pe srl platitoare de tva si este dat in chirie unei sc tot platitoare de tva. Intrebarea este: Eu cand emit factura lunara ... (vezi toată discuția)