avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Concediu medical 20 ore/luna
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Concediu medical 20 ore/luna

Buna ziua,
am o dilema cu calculul unui concediu medical pentru contract de munca cu timp partial 20 de ore/luna.
Am functia de baza la o societate, si am mai multe contracte cu timp partial 20 de ore/luna la alte societati.
Conform legii, am dreptul la CO la fiecare societate unde cotizez, si sa cer inapoi banii de la Casa de Asigurari, dar am o dilema.
Avand in vedere Contractul cu timp partial, imi iese zile baza de calcul 18 zile si o medie zilnica. Concediul medical este pe toata luna...adica 20-21 de zile. Daca introduc datele in programul de contabilitate CM de la inceputul lunii pana la final...imi caluleaza un salar mult mai mare decat este salarul meu(ia media zilnica si cal. pt.20 de zile, ori pentru 20 de ore/luna s-ar cam socoti 3 zile). Ma gandesc ca si CM ar trebui calculat proportional cu timpul de lucru conform contract de munca..., dar cum fac? Ma puteti lamuri in acest sens va rog?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 16:12, 9 Octombrie 2017
Nu aveti dreptul la CM de la toti angajatorii ci doar la unul (logic ar fi la angajatorul unde aveti cel mai mare salar, pentru a primi indemnizatie mai mare, sau la cel la care aveti stagiul minim). Formularul de CM e un formular cu numar special care se depune in original la angajator in vederea acordarii drepturilor. Conf OG 158, nedepunerea pana pe 5 ale lunii urmatoare a medicalului in original la societate, da dreptul acesteia sa refuze acordarea drepturilor ce decurg din formular. Deasemenea, societatea trebuie sa detina la dosar formularul in original pentru a demonstra temeinicia si legalitatea calculelor contributiilor declarate prin D112.
Sa zicem ca ati avea un singur contract si acela cu 1 ora/zi.
Pe dvs nu va intereseaza programul de contabilitate, indemnizatia se calculeaza conf OG 158/2005, nu conform programului de contabilitate. Calculati corect medicalul si introduceti in program datele manual. Sa stiti ca se acordau medicale si inainte de inventarea calculatoarelor.

@adema1980
nu aveti dreptate, studiati mai bine legislatia inainte sa dati raspunsuri.

@p_orsyka
Conform prevederilor legale, in cazul in care aveti mai multe contracte de munca, aveti dreptul la indemnizatie de concediu medical la fiecare dintre angajatori, calculata pe baza veniturilor realizate la acestia. E logic acest lucru, nu puteti fi bolnav la un angajator si apt de munca la altul.


Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 72
(1) Pentru persoana care se află în două sau mai multe situaţii dintre cele prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform acestei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator. În această situaţie primele două exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintă spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celălalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintă cele două exemplare în copii certificate de către medicul prescriptor.
(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unităţii, parafa şi semnătura medicului prescriptor, precum şi, după caz, parafa şi semnătura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
(3) Angajatorii plătitori au obligaţia respectării prevederilor art. 1.


Calculul ar fi astfel:
- suma zilelor lucrate in cele 6 luni anterioare = (20 ore : 8 ore/zi) x 6 luni = 15 zile
- media zilnica = total sume brute din 6 luni : 15 zile
- indemnizatia lunara = media zilnica x 2,5 zile
Ultima modificare: Luni, 9 Octombrie 2017
ana-cer, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate si indemnizatie crestere copil pentru angajata la mai multe firme car-men car-men Buna ziua, Sunt insarcinata in 10 saptamani si am contracte individuale de munca la mai multe firme. La o firma am program full time si la 5 firme am program ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical allyynnutza allyynnutza Va rog sa-mi explicati cum se inregistreaza si calculeaza concediul medical in urmatoarea situatie: un angajat a lucrat cu contract pe 8 ore din anul 2012 si ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu prenatal Mihaela_1982 Mihaela_1982 Bună ziua, Sunt medic rezident pe post, primesc salariul de la un spital, dar fac stagiul de pregătire la un alt spital, cu care am și contract de garzi. ... (vezi toată discuția)