Buna ziua.La sfarsitul lui 2015 inceputul lui 2016 am suferit o interventie chirurgicala la coloana si doua la genunchi timp in care am stat in concediu medical.Dupa aceste interventii nu m-am refacut total si a trebuit sa fac recuperareEu sunt pensionata gradul 3 cu drept de munca 4 ore..A trebuit sa imi iau concediu fara plata
8 luni pentru a ma reface.Anul acesta in August am suferit iar o interventie la genunchi si mi-au dat 21 de zile de medical din spital,eu plecand de la zero zile mdical in ultimele 12 luni.Apoi firma la care lucrez de 7 ani mi-a spus ca nu mai poate sa-mi plateasca medical pentru ca fiind boala obisnuita si pentru ca am fost in fara plata inainte nu se plateste,si ca s-au platit doar zilele date de spital avand alt cod.Este corect,asa se procedeaza? Va multumesc
adema1980
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu asa se procedeaza, vi se ia dreptul la medical. Faceti plagere la ITM. ITM-ul nu poate obliga firma sa va dea banii dar ii poate amenda pentru altceva. Practic d-voastra va aflati in aceeasi situatie cu un salariat care nu-si primeste salariul. Prin lege, banii pe medical sunt un drept salarial al d-voastra ca si salariul. Puteti recupera banii daca va refuza plata doar in instanta.
ITM-ul nu are competenta in neplata concediilor medicale.
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate
Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3): a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.
2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
Buna ziua.Dupa trei interventii chirurgicale in care am stat in medical 183 de zile si nefiind recuperata total am fost nevoita sa stau in concediu fara plata 12 luni.Anul acesta cand m-am operat din nou nu mai pot beneficia de medical din cauza lunilor de concediu fara plata,avand prea multe,tin sa mentionez ca eu nu lucrez acum,sunt tot in fara plata.Eu sunt pensionata gradul 3 cu drept de munca 4 ore .Ca sa pot beneficia de concediu medical cate luni trebuie sa platesc retroactiv ca sa beneficiez de concediu medical si cum sa procedez si cat m-ar costa lunar.Multumesc