avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Am si eu o intrebare: mai am dreptul la pensie de urmas in situatia urmatoare?

Tatal meu a decedat in anul 1998. In prezent eu am implinit varsta de 26 de ani, dar sunt in continuare student. In fiecare an, din luna octombrie, pensia mi se oprea automat pana la furnizarea unui document (adeverinta de studii), care sa ateste faptul ca eu sunt in continuare student. Avand in vedere ca am implinit varsta de 26 de ani, nu am mai dus la Oficiul de pensii nici o adeverinta. Totusi, azi am primit prin posta pensia aferenta lunii Ianuarie.
Exista vre-o modificare a legii pensiilor, ce imi confera mie dreptul la aceasta pensie, sau trebuie returnata Oficiului de Pensii?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Buna ziua!
Am si eu o intrebare. Bunicul meu a decedat in decembrie 2007 (avea o pensie de 530 lei) si as vrea sa stiu daca bunica poate beneficia de o pensie de urmas sau vreun altfel de ajutor, deoarece ea are numai 250 lei pensie.
gabriel
Soţul supravietuitor al unei persoane care, la data decesului, avea calitatea de pensionar, beneficiază, începând din această lună, la cerere, de un ajutor lunar.
De această facilitate poate beneficia numai soţul supravieţuitor care, la data solicitării, este pensionar din sistemul public de pensii şi are cel puţin vârsta standard de pensionare, nu beneficiază de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public, nu s-a recăsătorit după decesul soţului, durata căsătoriei cu soţul care a decedat a fost de cel puţin 10 ani, nu beneficiază de un alt venit decât pensia şi are domiciliul pe teritoriul României.
Ajutorul lunar în valoare de 90 lei se acordă în situaţia în care cuantumurile drepturilor de pensie realizate la data solicitării de către beneficiari sunt mai mici de 364 lei, soţului supravieţuitor care beneficiază de pensie din sistemul asigurărilor sociale de stat şi soţului supravieţuitor care beneficiază atât de pensie de stat, cât şi de pensie de agricultor.
Ajutorul lunar în valoare de 35 lei se acordă în situaţia în care cuantumurile drepturilor de pensie realizate la data solicitării de către beneficiari sunt mai mici de 140 lei, în situaţia soţului supravieţuitor care beneficiază numai de pensie pentru agricultori.
În situaţia în care durata căsătoriei cu soţul care a decedat a fost mai mică de 10 ani, dar de cel puţin 5 ani, cuantumul ajutorului lunar se diminuează proporţional.

elis a scris:

Roxana_Mihaela a scris:

Am o nelamurire in legatura cu ce inseamna perioada studiilor. Am 20 de ani, sunt studenta in anul al ll-lea si beneficiez de o pensie de urmas (pensie militara) si dupa terminarea anilor de facultate doresc sa urmas studii de Master. Eu stiam ca si pe perioada acestor studii pot beneficia de pensia de urmas, dar am avut surpriza sa aflu de la o persoana aflata in aceeasi situatie ca pensia de urmas i-a fost sistata la inceperea masteratului.
Va multumesc.


Potrivit DEX-ului, masterat inseamna perioada studiilor pentru obţinerea titlului de master.Deoarece masterat este tot o forma de invatamant organizata potrivit legislatiei in materie, puteti beneficia de pensia de urmas pana la terminarea studiilor dar fara sa depasiti varsta de 26 de ani, asa cum prevede Legea nr.19/2000.



Din 2001 am primit pensie de urmas (pensie militara) dupa decesul tatalui meu.Am terminat facultatea in iunie 2007 si in octombrie am inceupt cursurile de master. La casa militara de pensii am intrebat si eu acelasi lucru: daca mai am sau nu dreprul sa primesc pensia (avand in vedere ca legea nu specifica forma de invatamant care trebuie urmata, ci doar faptul ca nu trebuie sa depasesti varsta de 26 ani). Raspunsul pe care l-am primit a fost ca o data licenta primita nu mai am dreptul la pensie. Iar acum vad ca exista si alte pareri.
Daca se poate sa ma lamureasca si pe mine cineva.
Va multumesc
Buna ziua!

Suntem nedumeriti in legatura cu NEmajorarea pensiei de urmas a mamei mele (756 RON), atat in septembrie 2007, cat si in ianuarie 2008.
Nemajorarea poate fi o intamplare, o greseala a oficiului de pensii / postei, sau, pur si simplu, legiuitorul a considerat ca o pensie de urmas de 756 RON este suficient de mare si nu mai trebuie majorata?

Va multumesc pentru timpul acordat,

Cu stima,

Ioan Sergiu Sebastian
Bucuresti
Pentru reglementarea situatiei adresati-va Casei de Pensii a municipiului Bucuresti. Posibil problema nemajorarii pensiei de urmas a mamei dvs este legata de valoarea punctului de pensie rezultat in urma reevaluarii pensiei.

Alte discuții în legătură

Lamuriri pensie de urmas francesca.kudler francesca.kudler Buna ziua, Va rog sa imi explicati care sunt drepturile de urmas in urmatoarea situatie: Persoane implicate:- d-na Angela Deleanu, 57 de ani, 17 ani de ... (vezi toată discuția)
Caz/pensie de urmas liah liah Buna tuturor! Am un caz mai aparte, cred, fata de raspunsurile citite aici: Cei doi copii ai mei au luat pensia de urmas dupa decesul tatalui de multi ani, ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas lidia21 lidia21 Buna!!! Am si eu o intrebare...daca ma casatoresc mai am dreptul la pensie de urmas? Tatal meu a decedat anul trecut,eu inca urmez cursurile unei ... (vezi toată discuția)