avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Am si eu o intrebare: mai am dreptul la pensie de urmas in situatia urmatoare?

Tatal meu a decedat in anul 1998. In prezent eu am implinit varsta de 26 de ani, dar sunt in continuare student. In fiecare an, din luna octombrie, pensia mi se oprea automat pana la furnizarea unui document (adeverinta de studii), care sa ateste faptul ca eu sunt in continuare student. Avand in vedere ca am implinit varsta de 26 de ani, nu am mai dus la Oficiul de pensii nici o adeverinta. Totusi, azi am primit prin posta pensia aferenta lunii Ianuarie.
Exista vre-o modificare a legii pensiilor, ce imi confera mie dreptul la aceasta pensie, sau trebuie returnata Oficiului de Pensii?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Bunica mea are o pensie de C.A.P in valoare de 268 ron.Bunicul meu a decedat anu trecut....Intrebarea este daca se incadreaza la ajutorul pentru sotul supravietuitor..??(mai sus v-am adresat intrebarea gresit)va multumesc!
Ajutorul lunar se acorda in situatia in care cuantumurile drepturilor de pensie realizate la data solicitarii de catre beneficiari sunt mai mici de:
- 364 lei, in situatia sotului supravietuitor care beneficiaza de pensie stabilita in baza prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, sau stabilita in fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, precum si in situatia sotului supravietuitor care beneficiaza atat de pensie stabilita in fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, cat si in fostul sistem al asigurarilor sociale pentru agricultori;
- 140 lei, in situatia sotului supravietuitor care beneficiaza numai de pensie stabilita in fostul sistem al asigurarilor sociale pentru agricultori.

in speta, intrucat bunica dvs are pensie de CAP in valoare de 268 Ron nu va beneficia de acest ajutor.
Cam aceeasi situatie expusa mai sus de alexutzu am si eu. Bunica are pensie de agricultor de 279 lei, iar bunicul a decedat in acest an si avea o pensie de stat de 573 lei. Deci, conform celor spuse de catre d-l cons.juridic, bunica mea nu ar avea drept la pensie de urmas.
Diferenta fata de situatia de mai sus este ca eu am fost la casa locala de pensii, unde mi s-a spus ca bunica mea poate renunta la pensia ei de agricultor si poate lua in continuare jumatate din pensia sotului decedat, iar in acest caz ar intruni si conditiile pt pensie de urmas. Incurcat, nu? Problema mea este: unde gasesc eu aceasta prevedere, in ce act normativ sau d-voastra ati auzit vreodata de vreo prevedere de acest gen? Eu am tot cautat ceva legat de aceasta sustinere a functionarei de la casa de pensii, dar n-am gasit nimic si afirmatia ei mi se pare cam SF. Puteti sa ma ajutati cu vreo sugestie?
Cred ca ati inteles gresit, era vorba despre ajutorul lunar acordat sotului supravietuitor.
1. Legea nr.19/2000 nu prevede cumularea a 2 pensii.
2. Bunica dvs poate merge la Casa judeteana de pensii si sa depuna dosarul pentru acordarea pensiei de urmas. Daca valoarea acestei pensii este mai mare decat pensia de agricultor poate opta sa primeasca pensia de urmas. Asadar, in acest caz, va renunta la pensia de agricultor si va primi pensie de urmas.
3. Daca va opta pentru pensia de urmas si aceasta are valoarea mai mica de 364 lei, atunci bunica dvs va primi si ajutorul lunar.
Multumesc mult pt sfat, d-le consilier, intr-adevar, la mine in cap se amestecau aceste notiuni, pensie de urmas si ajutor lunar, pe care, pana la lamurirea d-voastra, le credeam una si aceeasi chestie. Recunosc ca sunt cam pe alaturi cu legislatia de asigurari sociale. Multumesc mult inca o data.

Alte discuții în legătură

Lamuriri pensie de urmas francesca.kudler francesca.kudler Buna ziua, Va rog sa imi explicati care sunt drepturile de urmas in urmatoarea situatie: Persoane implicate:- d-na Angela Deleanu, 57 de ani, 17 ani de ... (vezi toată discuția)
Caz/pensie de urmas liah liah Buna tuturor! Am un caz mai aparte, cred, fata de raspunsurile citite aici: Cei doi copii ai mei au luat pensia de urmas dupa decesul tatalui de multi ani, ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas lidia21 lidia21 Buna!!! Am si eu o intrebare...daca ma casatoresc mai am dreptul la pensie de urmas? Tatal meu a decedat anul trecut,eu inca urmez cursurile unei ... (vezi toată discuția)