avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1089 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Am si eu o intrebare: mai am dreptul la pensie de urmas in situatia urmatoare?

Tatal meu a decedat in anul 1998. In prezent eu am implinit varsta de 26 de ani, dar sunt in continuare student. In fiecare an, din luna octombrie, pensia mi se oprea automat pana la furnizarea unui document (adeverinta de studii), care sa ateste faptul ca eu sunt in continuare student. Avand in vedere ca am implinit varsta de 26 de ani, nu am mai dus la Oficiul de pensii nici o adeverinta. Totusi, azi am primit prin posta pensia aferenta lunii Ianuarie.
Exista vre-o modificare a legii pensiilor, ce imi confera mie dreptul la aceasta pensie, sau trebuie returnata Oficiului de Pensii?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Va multumesc pt raspuns.
Am si eu o problema.Dupa 17 ani de casnicie sotul decedat nu era pensionar,eu nu lucrez ...am dreptul la pensie de urmas?Mentionez ca am lucrat 23 de ani dar varsta este de 52 de ani impliniti,lucrand grupa a 2-a si nascand 4 copii.Ce reduceri am cand voi iesi la pensie la limita?
SI eu am o problema ... Am un handicap fizic pt care primesc o pensie sau ajutor cum i se spune si pe langa aceasta mai am o pensie de urmas de la mama mea care a decedat in 1995 ... Avand in vedere ca nu am un loc de munca din cauza problemelor de deplasare, mi-au dat pensia de urmas definitiv, din 1995...Problema este ca luna aceasta nu a mai venit aceasta pensie de urmas ... Ce s-ar fi putut intampla? Sau ce ar trebui sa fac? Multumesc !
Ultima modificare: Joi, 29 Mai 2008
gerbil, utilizator
gerbil a scris:

SI eu am o problema ... Am un handicap fizic pt care primesc o pensie sau ajutor cum i se spune si pe langa aceasta mai am o pensie de urmas de la mama mea care a decedat in 1995 ... Avand in vedere ca nu am un loc de munca din cauza problemelor de deplasare, mi-au dat pensia de urmas definitiv, din 1995...Problema este ca luna aceasta nu a mai venit aceasta pensie de urmas ... Ce s-ar fi putut intampla? Sau ce ar trebui sa fac? Multumesc !

Trebuie sa va adresati Casei Teritoriale de Pensii in a carei raza aveti domiciliul, in acest sens. Este posibil ca plata pensiei de urmas sa fie suspendata sau sa fi incetat plata acesteia de catre Casa de Pensii.

Alex07 a scris:
Am si eu o problema.Dupa 17 ani de casnicie sotul decedat nu era pensionar,eu nu lucrez ...am dreptul la pensie de urmas?Mentionez ca am lucrat 23 de ani dar varsta este de 52 de ani impliniti,lucrand grupa a 2-a si nascand 4 copii.Ce reduceri am cand voi iesi la pensie la limita?

Veti beneficia de reducerea varstei standard de pensionare, in functie de perioada lucrata in grupa a II-a de munca.
Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut cel putin 3 copii si i-au crescut pana la varsta de 10 ani beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare dupa cum urmeaza :
1. cu un an - pentru 3 copii ;
2. cu doi ani - pentru 4 sau mai multi copii.
Reducerea varstei, prevazuta mai sus, nu poate fi cumulata cu nici o alta reducere prevazuta de Legea nr.19/2000 sau de legile speciale si nu poate fi mai mica de 55 de ani.
Ultima modificare: Vineri, 30 Mai 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
In urma decesului sotului am beneficiat, pentru fiul meu, de pensie de urmas. Problema este ca eu nu stiam ca pensia se acorda pana la 16 ani si nu am dus adeverinta de elev la Casa de Pensii. Deci doi ani am ridicat pensia fara sa duc adeverinte. Fiul meu a abandonat scoala anul trecut, deci dupa implinirea varstei de 18 ani. Pensia a continuat sa vina, eu nu am mai ridicat-o.
Zilele trecute mi-a venit o Decizie de "scoatere din drepturi+recuperare debit" (nu mai dau suma, nu e relevanta), pe care o pot contesta in termen de 45 zile de la comunicare (sper ca e data postei,adica 28 mai, ca decizia este din 17 aprilie, deci deja s-a implinit termenul).
Pentru ca fiul meu a fost elev pana la 18 ani, pot sa depun adeverintele necesare. Intrebarile mele sunt:
1.adeverintele le obtin pentru judecatorie, sau pentru casa de pensii?
2.exista undeva un model de contestatie, ca nu imi permit un avocat...
3. in decizie scrie ca decizia se poate contesta la instanta judecatoreasca competenta. care este aceasta? a sectorului unde locuiesc?
Va multumesc

Alte discuții în legătură

Lamuriri pensie de urmas francesca.kudler francesca.kudler Buna ziua, Va rog sa imi explicati care sunt drepturile de urmas in urmatoarea situatie: Persoane implicate:- d-na Angela Deleanu, 57 de ani, 17 ani de ... (vezi toată discuția)
Caz/pensie de urmas liah liah Buna tuturor! Am un caz mai aparte, cred, fata de raspunsurile citite aici: Cei doi copii ai mei au luat pensia de urmas dupa decesul tatalui de multi ani, ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas lidia21 lidia21 Buna!!! Am si eu o intrebare...daca ma casatoresc mai am dreptul la pensie de urmas? Tatal meu a decedat anul trecut,eu inca urmez cursurile unei ... (vezi toată discuția)