avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Insolventa sau inchidere farmacie
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Insolventa sau inchidere farmacie

Stimati specialisti,
Ma confrunct cu urmatoarea situatie: detin o farmacie si oficina in mediul rural. Doresc sa le inchid din motive obiective (lipsa de timp, un farmacist a plecat, nu mai am cum gasi si instrui unul, avem alte afaceri, modificari permanente legislatie etc). Firma a functionat, am avut profit in ultimii doi ani, am luat doar creditarea firma inapoi (si nici aceea total), nu am nicio datorie la stat. Am o datorie curenta la furnizorul pricipal (medicamentele se cumpara cu plata la termen), dar stocul depaseste datoria si e solvabil (neexpirat, comenzile s-au facut meereu cu grija).

Nu am cum sa vand stocul si sa platesc datoriile la furnizori, deoarece asta ar insemna sa tin inca 6 luni deschis minim, si sa mai aduc un farmacist, pe care nu il gasesc si nu il instruieste nimeni. Nu pot inchide pur si simplu din cauza datoriilor la furnizor.

Voi cere furnizorului stornarea de medicamente cumparate de la el (posiil sa nu acopere datoria, deoarece in stoc sunt si medicamente de la alti furnizori cumparate cash). Daca nu accepta furnizorul, pot sa inchid pur si simplu usile (la propriu), sa desfiintez postul asistenteis i farmacistei existente, sa sistez platile catre furnbizor si sa astept sa imi ceara insolventa? (Nu am alte actove decat medicamentele, acestea nu pot fi vandute la licitatie, au regim special, se dau doar cu reteta). Ca administrator si asociat unic, am de suferit repercursiuni, avand in vedere ca bnu am pagubit firma in niciun fel, nu am dat o aspirina fara bon, nu am intarziat o zi cu plata salariilor, bugetului, unui furnizor si contabilitatea e la virgula de 5 ani?

Sper ca am fost inteleasa si imi cer scuze pentru lunga postare. Astept cu interes raspunsurile dvs si va multumesc anticipat pentru bunavointa!
Cel mai recent răspuns: adema1980 , utilizator 16:07, 8 Octombrie 2017
Depinde de valoarea la care se ridica datoria. Furnizorul nu poate cere insolventa pentru orice valoare. Discutati problema cu furnizorul, va fi constient ca daca nu primeste produsele inapoi nu mai recupereaza nimic. Va recomand sa cesionati restul de stoc unei alte farmacii la pret usor sub cel de achizitie, cat se poate de repede (ca sa nu expire medicamentele) pentru a mai reduce din pierderi. Le puteti ceda cu bilet la ordin, nu cred ca nu se gaseste o farmacie sa nu vrea sa profite de un pret mai mic si un termen mai mare de plata. Teoretic nu ar trebui sa aveti probleme daca nu sunteti si fidejusor in acele contracte de achizitii sau nu ati eliberat intrumente fara acoperire, pentru ca datoriile nu sunt de natura fiscala.
Caa 35 mii lei (se poate scadea sub 30 dupa ce vin incasarle de la cas). Sigur ca o discutam, intrebam pentru cazul in care nu accepta. Medicamentele nu pot fi vandute de o farmacie altei faracii, doar de catre depozite pot fi vandute. La ocntractul initial exista si un contract de fidejusiune si gaj in aegrm, dar aceste produse nu s-au vandut si apoi refuzat plata lor, pur si simplu ele exista (chiar o varianta este sa le dam, deoarece nu sunt nerentabile pentru cineva care mai face asta, dar noi nu avem cum sa ne mai ocupam de ele).
Daca nu exista varianta cumpararii-vanzarii propriu-zise de medicamente intre farmacii, exista varianta vanzarii partilor sociale catre un alt farmacist, care preia totul.(active si pasive). Dar toate contractele comerciale vor trebui reinnoite cu noul administrator, ca sa nu ramaneti fidejusor in contractele vechi.
Furnizorul nu poate cere insolventa pentru aceasta valoare, dar poate cere executarea averii personale a dvs (in calitate de fidejusor). Se va indrepta inainte de toate impotriva d-voastra, motivand lipsa obligatiei de a prelua stocurile de medicamente in contul datoriei.
Ultima modificare: Duminică, 8 Octombrie 2017
adema1980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cum sa procedez in speta urmatoare. ... RaulPop29 RaulPop29 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cum sa procedez in speta urmatoare. Am cumparat de la farmacie un gel cu abtibiotic pentru ureche baietelului meu de 5 ani. ... (vezi toată discuția)
Farmacia - este contractul cadru cnas - farmacii legal? cum putem negocia cu cnas modificarea lui? AVOCAT  NARTEA STEFAN  RECHTSANWALT  LAWYER AVOCAT NARTEA STEFAN RECHTSANWALT LAWYER Hotararea Guvernului 1088/2009 a ingreunat si ingreuneaza prin termenele de plata deosebit de lungi semnificativ situatia farmaciilor independente, acestea ... (vezi toată discuția)