avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune cu copii dein casatori diferite !!??
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune cu copii dein casatori diferite !!??

buna ziua, A=sotul, B=sotia

- A si B se casatoresc,
- A vine cu un copil din alta casatorie,
- B vine cu doi copii din alta casatorie,
- A si B achizitioneaza un imobil in rate de la ICRAL in timpul casatoriei, conf.legii din 1996 a cumpararii caselor nationalizate
- in tot acest timp A lucreaza, iar B este casnica
- B decedeaza

Intrebari:
1. Cine are drept la mostenire?
2. CAre sunt procentajele care le revin fiecarui mostenitor in parte?
3. Mostenitorii nu se inteleg, mergand in instanta si dovedind ca mama in tot timpul casatoriei nu a muncit deloc poate avea tatal castig de cauza sa ii revina mai mult?
Cel mai recent răspuns: SEY&SER , utilizator 12:25, 12 Octombrie 2009
avind in vedere ca bunul de care faceti vorbire a fost dobindit in timpul casatoriei acesta se imparte, in urma decesului sotiei, in doua parti egale. daca se dovedeste in instanta ca una din parti a contribuit mai mult la dobindirea bunurilor comune atunci cotele vor putea varia. de regula, cotele sint cele ideale 50%-50% intre soti.
in acest caz imobilui se imparte, in cotele ideale, intre sotul supravietuitor si mostenitorii sotului decedat, in acest caz cei doi copii proveniti din casatoria anterioara. cotele acestor mostenitori sint de 1/4 din imobil. partajul mostenirii, in acest caz, este judiciar, instanta de judecata urmind a decide modul in care se imparte imobilul.
sa inteleg k nu am avea mari sanse in instanta dovedind k B nu are vreo zi lucrata in timpul casatoriei:(( iar imobilul a fost achitat in intregime cu banii proveniti din munca lui A.
unde este mai indicat sa dezbatem succesiunea la notar sau in instanta?
A in urma succesiunii vrea sa ii cedeze fiului lui(care nu are nicio legatura cu succesiunea deoarece este fiul lui A din casatoria anterioara) tot ce i se cuvine iar fiul acestuia ar vrea sa obtina toata casa dand celorlalti mostenitori contravaloarea a ce li se cuvine ....... se poate face acest lucru fara a mai face dezmembrare ?

care este solutia cea mai buna pt k fiul lui A sa nu aiba surprize de pe viitor (viitori mostenitori ... judecata si alte minuni ?
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2009
SEY&SER, utilizator
Un avocat bun poate demonstra ca si daca femeia nu a avut venituri ci doar activitate casnica, ea a contribuit la gospodarirea casei- care putea fi facuta de o menajera contra cost si atunci veniturile sotilor se imparteau pt plata acesteia-, la cresterea si educarea copiiilor, la realizarea temelor scolare -pentru care un meditator trebuie platit, etc.
Din acest motiv tatal ar putea sa nu primeasca mai mult.
Se pleaca de la prezumtia ca A si B au dobandit impreuna in cote egale imobilul (1/2 A si 1/2B).

In acest caz 1/2 din imobil intra in masa succesorala a lui B.
Mostenitorii lui B sunt:
sotul supravietuitor A cu o cota de 1/4 (din 1/2)
si copiii lui B care au impreuna 3/4 (din 1/2)
In final A va avea 1/4 din 1/2 = 1/8. 1/8+1/2 (partea lui in proprietate) =5/8 din imobil.
Iar copii lui B vor avea 3/8 din imobil.

Mai departe va puteti ...juca cu aceste calcule (scazand cota de contributie a lui B de la 50 % la ...cat credeti ca veti obtine ...(40%, 30% !?). De fapt problema se pune invers: A e cel care pretinde o cota mai mare de contributie si respectiv faptul ca in masa succesorala a lui B intra mai putin de 50% din imobil.

Dar in afara de ceea ce luati pe mere, tineti cont si de ceea ce dati pe pere. (taxa de timbru - 3% din valoarea imobilului pentru stabilirea masei succesorale + 3 % pentru partaj + taxa la valoare pentru cota contestata + onorariu pentru expertize + onorariu avocat + ani de stat prin judecata = cat am castigat de fapt!? Sau, mai rau: cu ce gaura m-am ales, de fapt?).

Mai bine va asezati la masa tratativelor (cu un avocat, eventual, pe care sa-l consultati) si cand ajungeti la o concluzie promovati o actiune, semnati tranzactia la prima zi de infatisare si primiti inapoi si taxele de timbru.
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2009
romascanu, moderator
multumesc frumos pt raspunsuri, am consultat avocatul familiei mele si intradevar nu se merita sa mergem in instanta deoarece facand un calcul scurt ceea ce vom castiga este mai putin decat ceea ce vom cheltui. nu avem decat sa ajungem la un acord. Cu unul din cei doi copii avem probleme -dak pot spune asa- care are dreptul la 17.5%din imobil bucata pe care solicita o suma mult prea mare decat ar valora in ciuda unei evaluari ....... ce pot face in acest caz?

desi voi consulta avocatul as fi fericita sa primesc un raspuns si de la dvs
Ultima modificare: Luni, 12 Octombrie 2009
SEY&SER, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartire succesiune ionita.oana1 ionita.oana1 Apelez si eu cu o problema la dumneavoastra: sotul a murit acum 3 luni si am ramas eu adica sotia si 2 fiice pe care le aveam.. As dori sa stiu la cit timp ... (vezi toată discuția)
Testament, donatie?? ContSters93711 ContSters93711 Buna ziua, V-as ruga sa-mi spuneti care este solutia cea mai potrivita in urmatorul caz: eu si sotul meu avem copii din casatoriile anterioare. Fiecare la ... (vezi toată discuția)
Interpretare succesiune roxanaman roxanaman Va rog daca se poate sa ma lamuriti in legatura cu succesiunea facuta in urma decesului ambilor parinti. Fiul este rezultat din prima casatorie a mamei iar ... (vezi toată discuția)