avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sporuri de noapte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sporuri de noapte

Buna seara.
Lucrez la un fastfood de aproape 3 luni de zile. Din 3 in 3 saptamani intru in tura de noapte. De la ora 22 pana dimineata la orele 07.

Noua nu ni se ofera sporuri de noapte. Ni s-a specificat ca daca vine vreun control sa spunem ca lucreaza sefa dar ii tin locul ca ea este bolnava.

Azidimineata am facut o cerere de concediu paternal si nu mi s'a oferit. Daca ei nu vor sa imi ofere un lucru minor atunci sa mi se ofere drepturile din partea cealalta.

Si inca o intrebare

Concediu de odihna imi pot lua acum? Dupa 3 luni de la angajare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:22, 8 Octombrie 2017
1. Salariatii de noapte beneficiaza fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Asadar, exista doar posibilitatea de a opta pentru una din cele doua situatii.

2. Nu mai exista nicio prevedere legala care sa spuna ca se acorda CO numai dupa o anumita perioada lucrata.
CO se acorda proportional cu perioada lucrata.

Codul muncii :
Art. 144
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.

(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Cornel Vasile a scris:
Pai si ce sa fac, cui sa ma adresez. Ca patroana nu vrea sa ne deie nimic
1. Salariatii de noapte beneficiaza fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Asadar, exista doar posibilitatea de a opta pentru una din cele doua situatii.

2. Nu mai exista nicio prevedere legala care sa spuna ca se acorda CO numai dupa o anumita perioada lucrata.
CO se acorda proportional cu perioada lucrata.

Codul muncii :
Art. 144
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.

(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata sporului de noapte Glock Glock Salut, precizez ca CIM este de 8 ore/zi, ture inegale in care nu se specifica ca se lucreaza si in ture de noapte (plus ca se lucreaza si in zile libere ... (vezi toată discuția)
Spor de noapte adrian19 adrian19 In conditiile in care intr o luna o perioada de timp sunt in concediu si numarul de ore de noapte lucrate este mai mic de 30% din timpul lunar de lucru,pentru ... (vezi toată discuția)
Munca de noapte violetta.manea violetta.manea Buna ziua, Am o nelamurire in privinta programului de noapte. De exemplu programul meu de lucru poate fi dupa cum urmeaza: Luni: 09:15-21:15 Marti: ... (vezi toată discuția)