avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general PFA platitor TVA
Discuție deschisă în Contabilitate în general

PFA platitor TVA

Buna ziua

La PFA as dori sa stiu si eu :
- suma de 35.000 euro se calculeaza in functie de incasarile propriu-zise sau de facturile emise?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:48, 8 Octombrie 2009
t.simona a scris:

Nu au legatura una cu alta. Impozitarea este una iar modul de calcul si plata al tva este altul.
V-am citat art din CF la care am facut referire. Cititi cu atentie.

Sa va dau un ex: sa luam cazul unui platitor de tva (nu conteaza cind s-a declarat platitor si platitor lunar pt usurinta cazului). Emite factura cu tva si nu o incaseaza. Cind trebuie trecuta in decontul de tva valoarea tva de pe factura si cind plateste tva-ul de plata, in luna in care a fost emisa sau in luna in care a fost incasata?

Eu zic ca acest exemplu este ok dar pt.persoanele juridice nu si pt.pfa.Intradevar tva se colecteaza la data emiterii facturii dar si impozitul pe profit la pers.juridice se calculeaza la diferenta intre venituri si cheltuieli nu se calculeaza ca in cazul pfa la diferenta intre incasari si plati.Oare cu tva-ul nu este acelasi lucru la pfa?
Tva-ul functioneaza la fel pt toata lumea. Se colecteaza de pe fact emise, indiferent daca se incaseaza sau nu si se deduce indiferent daca se plateste sau nu.
Si asta pt ca toate regulile de cap VI al CF sunt pt toti platitorii, indiferent de modul de organizare a activitatii.
Deci, si in cazul PFA, se aplica aceleasi reguli, inclusiv cele ce privesc faptul generator, exigibilitatea si dreptul la deducere.
Un contribuabil devine platitor de TVA in momentul cand cifra de afaceri a exercitiului financiar respectiv atinge cifra de 35.000 euro la cursul de la data aderarii. Daca PFA, II sau IF emit facturi si nu le incaseaza pe loc atunci data venitului este data facturarii.

ART. 152 Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici

[...] (2) Cifra de afaceri care serveşte drept referinţã pentru aplicarea alin. (1) este constituitã din valoarea totalã a livrãrilor de bunuri şi a prestãrilor de servicii care ar fi taxabile dacã nu ar fi desfãşurate de o micã întreprindere, efectuate de persoana impozabilã în cursul unui an calendaristic, incluzând şi operaţiunile scutite cu drept de deducere şi pe cele scutite fãrã drept de deducere, prevãzute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) şi f), dacã acestea nu sunt accesorii activitãţii principale, [...].
Ultima modificare: Marți, 6 Octombrie 2009
Iulian MANEA, Contabil
Cursul care se foloseste la calcul este cel de la data aderarii sau cel de la sfarsitul anului precedent?
De la data aderarii.

Alte discuții în legătură

Sc la ce cifra de afaceri devine pltitoare de tva gabi v gabi v sc neplatitoare de tva in 2007 a realizat o cifra de afaceri mai mica de 35.000 de euro. in 2008 ramane neplatitoare de tva? care este cifra de afaceri in 2008 ... (vezi toată discuția)
Ce este cifra de afaceri? ismi3ismi ismi3ismi va rog mult,cifra de afaceri pe care trebuie sa o trec in Decl 392b (sunt neplatitoare de TVA),este suma incasarilor sau suma facturilor emise de mine pe anul ... (vezi toată discuția)
Baza de calcul pentru tva in cazul unui pfa la norma de venit Catalin9871 Catalin9871 Buna ziua, Se da PFA la norma de venit, neplatitor de TVA. In cazul in care se depaseste plafonul TVA de 300.000 lei, suma de plata TVA se va calcula din ... (vezi toată discuția)