avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare

Buna ziua.
Tatal meu e nascut in aprile 1953, are o vechime de 39 ani si 27 de ani de grupa II. Cand se poate pensiona anticipat partial?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Juventino , utilizator 07:44, 7 Octombrie 2009
Urmare celor 27 ani de gr II i se reduce varsta cu 6 ani
Drept pensie limita varsta = Apr. 2012 (ziua nasterii)
Buna ziua,

va rog frumos daca puteti sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare.
In mod normal tatal meu, (nascut in '57) urmeaza sa iasa la pensie in ianuarie datorita anilor in care a muncit la grupa a II-a si a III-a (nu stiu exact detaliile). Ideea este ca m-a ingrijorat stirea de astazi prin care domnul Ministru Pogea doreste sa mareasca varsta minima de pensionare precum si sistemul grupelor. Intrebarea este: este posibil ca tatal meu sa aiba surprize neplacute in aceste 3 luni de zile cat au mai ramas pana la depunerea dosarului de pensionare?

Va multumesc,
Adrian Iosif
Trebuie sa stiti exact detaliile, pentru ca grupa III de munca inseamna conditii normale de munca si nici nu adauga stagiului de cotizare, nici nu reduce varsta standard de pensionare. In mod obligatoriu tatal dvs. ar fi trebuit sa lucreze in grupa I de munca pentru a putea beneficia de pensie la varsta de 52 de ani (sau 53 de ani, n-ati precizat luna nasterii).

Teoretic, in 3 luni nu se poate intampla mare lucru. Legea nu a fost, inca, publicata in Monitorul Oficial si nici nu stim cand va intra in vigoare. Oricum, cresterile urmeaza sa se faca gradual. Reveniti dupa publicarea legii cu toate detaliile.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul prompt pe care mi l-ati dat. Intr-adevar este vorba de grupa I de munca, eu nu ma prea pricep la detaliile astea. Cert este faptul ca trebuie sa-si depuna actele de pensionare la inceputul lunii ianuarie (chiar daca este nascut pe 8 februarie) si vroiam sigur daca se mai poate intampla ceva, ca am inteles ca ar fi printre ultimii care se pot folosi de grupa pentru a iesi la pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata ContSters42179 ContSters42179 Pe \"Legislatia muncii.ro\" a aparut editorialul din care redau un citat : La implinirea varstei standard de pensionare [b]sau, dupa caz, la implinirea ... (vezi toată discuția)
aproximarea anului de pensionare normala (limita de varsta) paragarafamus paragarafamus Cand trebuie sa depun actele necesare pensionarii normale avand grupa a II-a,castigata in instanta,cu reducerea din varsta a un sfert din anii de vechime(25 ... (vezi toată discuția)
Pensionare mihail ch. mihail ch. Sunt nascut in aprilie 1953, barbat, lucrez din august 1971, (mai putin perioada cat am fost incorporat) . Pana in ianuarie 2001 am avut grupa a II- de munca, ... (vezi toată discuția)