avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajatorul nu a platit salariile la timp
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajatorul nu a platit salariile la timp

Buna dimineata !

Fratele meu lucreaza in constructii.
In Contractul de munca se prevede ca
salariul i se va plati la data de 10 a fiecarei luni.
Angajatorul nu i-a platit salariul pe data de 10.10.2017.
Salariatii sunt nemultumiti pentru situatia se repeta din cauza ca
de fiecare data contabilul societatii greseste
documentele de plata pentru salarii pentru Banca
si vor sa sanctioneze situatia astfel:
- salariatii vor sa ceara printr-o Cerere scrisa
ca angajatorului sa le plateasca salariul + dobanda ( pana la data platii ).

Va rog frumos sa imi spuneti daca :
- salariatii pot sa ceara acest lucru ?
- Cererea trebuie sa o faca catre angajator ?
sau va trebui sa o depuna la instanta de judecata ?

Ultima modificare: Miercuri, 11 Octombrie 2017
oanaportar, utilizator
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 08:26, 13 Octombrie 2017
Potrivit dispozitiilor art.166 alin.4 C.mun., intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

In acest caz, salariatii se pot adresa direct angajatorului si/sau pot depune o actiune in instant.
Va rog frumos, puteti sa imi spuneti si daca este o anumita suma sau
se poate cere o anumita suma pentru daune ?
Ce ar putea reprezenta o dauna pentru salariati ? Va rog mult sa ma ajutati cu cateva exemple.
Legea nu prevede un anumit cuantum , insa reclamantul poate solicita o anumita suma, insa daca se va ajunge in instanta, atunci instanta este cea care va decide in final cuantumul daunelor.
Ca baza se poate folosi legea 72/2013 ?

Este vorba despre
Legea nr. 72/2013 privind măsurile pentru
combaterea întârzierii în executarea obligaţiilor de plată a unor sume de bani
rezultând din contracte încheiate între profesionişti şi între aceştia şi autorităţi contractante
In acest caz se aplica o penalizare in procent 0.02% pe zi.

In cazul nostru, fiind vorba despre o suma fixa = salariul /1 luna,
nu este un procent fix ?
Nu se poate folosi Legea 72/2013 .
Ultima modificare: Joi, 12 Octombrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Daune moratorii de 3 ori mai mari decat obiectul contractului ? cezarad cezarad Buna ziua. Doresc sa va intreb daca penalitatile de intarziere dintr-un contract pot fi de 1% pe zi de intarziere si daca se poat eajunge de pilda ins ituatia ... (vezi toată discuția)
Legea72/2013-dobânda legalã penalizatoare si daunele interese deea-lex deea-lex Buna ziua!am nelamuriri in leg cu inserarea in contracte de prestări servicii a dobânzii legale si a daunelor interese.1)legea 72/2013-prevede ,,ca in cazul ... (vezi toată discuția)
Penalitati intarziere client Lizuca12 Lizuca12 Buna ziua, Spuneti-mi va rog cum se calculeaza penalitatile de intarziere? Avem facturi stinse partial si altele neachitate deloc. procentul de 0,15% se ... (vezi toată discuția)