avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Daune moratorii de 3 ori mai mari decat obiectul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Daune moratorii de 3 ori mai mari decat obiectul contractului ?

Buna ziua. Doresc sa va intreb daca penalitatile de intarziere dintr-un contract pot fi de 1% pe zi de intarziere si daca se poat eajunge de pilda ins ituatia inc are, desi debitul este de 600 lei, penalitatile de intarziere (daunele moratorii) sa fie de 1800 lei ?! Exista aceasta posibilitate ? Nu e vreun temei legal care interzice uneia dintre parti un anumit plafon legal ? Se pot dispune penalitati de intarziere in orice cuantum ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: MihaiPetru , utilizator 10:35, 25 Aprilie 2016
Buna ziua!
Anumite limitari ale daunelor pot sa existe dar acestea au legatura, de obicei cu valoarea prejudiciului real produs si nu cu valoarea contractului.
Intradevar, partile pot agrea contractual o limita a daunelor datorate, dar, in lipsa unor astfel de reglementari, se vor aplica prevederile Legii 72 din 28 martie 2013 privind măsurile pentru combaterea întârzierii în executarea obligaţiilor de plată a unor sume de bani rezultând din contracte încheiate între profesionişti şi între aceştia şi autorităţi contractante, prevederi care vor fi coroborate cu cele ale Codului Civil (art. 1530-1537).

Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul nu a platit salariile la timp oanaportar oanaportar Buna dimineata ! Fratele meu lucreaza in constructii. In Contractul de munca se prevede ca salariul i se va plati la data de 10 a fiecarei luni. ... (vezi toată discuția)
Termen de incasare factura vasile12 vasile12 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac daca am emis o factura, am predat-o la societatea care era datoare sa o plateasca, dar au trecut 25 de zile ... (vezi toată discuția)
Procent penalitati pentru neplata factura sc gerom trans sa sc gerom trans sa Buna ziua, Am un client caruia I-am prestart serviciu de transport conform comanda dar care nu a achitat factura la data scadenta si vreau sa-i fac o factura ... (vezi toată discuția)