avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... condamnare pe vechiul cod
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

condamnare pe vechiul cod

Buna dimineata!
daca exista doua condamnari pentru furt pe vechiul cod penal, reabilitarea poate fi ceruta tot pe vechiul cod?
Cel mai recent răspuns: Paula14 , utilizator 18:40, 11 Octombrie 2017
Institutia reabilitarii este prevazuta de Codul de Procedura Penala in vigoare la momentul cererii de reabilitare astfel ca judecata cererii se face tinand cont de aceste dispozitii chiar daca pedeapsa a fost aplicata conform dispozitiilor vechiului Cod Penal.
Aurel Fleancu a scris:

Institutia reabilitarii este prevazuta de Codul de Procedura Penala in vigoare la momentul cererii de reabilitare astfel ca judecata cererii se face tinand cont de aceste dispozitii chiar daca pedeapsa a fost aplicata conform dispozitiilor vechiului Cod Penal.

Utilizatorul intreaba de aplicarea legii penale mai favorabile in ceea ce priveste institutia reabilitarii, nu de normele de procedura aplicabile.
NCPP se aplica obligatoriu de la intrarea in vigoare tuturor cauzelor aflate pe rolul organelor judiciare, cu excepţiile prevăzute in LPACPP.
Regula ”mitior lex” privește numai normele dreptului penal substanțial, iar nu și normele procesual penale.
@paula14:
Pentru a stabili legea penală mai favorabilă, instanța trebuie să verifice mai înainte dacă sunt incidente dispozițiile art. 6 NCP și, în caz afirmativ, să le dea eficiență.
Apoi, apreciez ca NCP este legea favorabila, deoarece prevede termene de reabilitare mai mici decat cele care erau prevazute in codul penal anterior, termenele de reabilitare judecatoreasca au o durata fixa, explicit prevazuta de lege, fiind inlaturata aditionarea la acestea a duratei egala cu jumatatea din pedeapsa pronuntata.

Ultima modificare: Miercuri, 11 Octombrie 2017
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Multumesc mult pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea penala mai favorabila - controverse privind circumstantele si individualizarea pedepsei cezarad cezarad Am o nelamurire legata de modul in care se aplica legea penala mai favorabila in ceea ce priveste anumite institutii de drept penal, in special in ceea ce ... (vezi toată discuția)
Reabilitare de drept- lege mai favorabila -art. 595 c.p.p ? vasile2013 vasile2013 In conditiile in care prevederile noului cod penal sunt mai favorabile in ceea ce priveste institutia reabilitarii de drept, mai este nevoie de promovarea unei ... (vezi toată discuția)
Un dosar penal inceput in anul 2009, in curs de judecare, dupa ce cod penal se judeca ? cristiannegru cristiannegru - un dosar penal inceput in anul 2009, care acum este in curs de judecare, dupa ce Cod penal si Cod de procedura penala se judeca ? 1. - dupa codurile ... (vezi toată discuția)