avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Trei asociati - Trei administratori
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Trei asociati - Trei administratori

Buna ziua!

Am si eu o problema legata de un SRL.
Suntem trei asociati, toti trei administratori.
Din motive obiective, vrem sa ramana un singur administrator. Practic, este vorba de o demisie si de o demitere. Unul dintre noi nu este de acord cu aceasta schimbare (nu doreste sa fie demis).
Care sunt solutiile in aceasta situatie? AGA decide cu majoritate aceste lucruri?

O alta intrebare ar fi daca i se poate interzice unui asociat accesul la unele informatii / conversatii din firma (e-mailuri etc).

Multumesc anticipat!

Petre Dan
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 01:21, 20 Octombrie 2009
Daca procentele va permit, ceea ce este sigur asa, convocati o adunare gtenerala a asociatilor, in conditiile cerute de actul constitutiv, iar in cadrul acesteia decideti modificarea actului constitutiv, in sensul ca va ramane un singur administrator. Veti adopta o hotarare pe care cel de-al treilea asociat si administrator, in maura in care nu o semneaza, o poate contesta, daca o considera ilegala.
Trebuie sa verificati insa in actul constitutiv al societatii cu ce quorum se voteaza schimbarea/ incetarea mandatului administratorilor, cum se convoaca adunarea generala a asiciatilor. Daca nu exista prevederi exprese, atunci sunt aplicabile cele din Legea 31/1991 privind societatile comerciale.
Regula adoptarii hotararilor in cadrul SRL-urilor este majoritatea absoluta.
Asta inseamna ca toti asociatii trebuie sa semneze AGA.
Nu-nteleg de ce doriti sa fiti asociat cu cineva, adica sa participe la beneficiile societatii impreuna cu dvs, dar sa-i interziceti accesul la informatii.
Parerea mea este c-ar trebui lamurit si aspectul asocierii.
Daca nu reusiti sa rezolvati pe cale amiabila, ramane sa v-adresati instantei judecatoresti.
Petre Dan a scris:
Problema legata de un SRL: Suntem trei asociati, toti trei administratori.
Din motive obiective, vrem sa ramana un singur administrator. Practic, este vorba de o demisie si de o demitere. Unul dintre noi nu este de acord cu aceasta schimbare (nu doreste sa fie demis). Care sunt solutiile in aceasta situatie? AGA decide cu majoritate aceste lucruri?
O alta intrebare ar fi daca i se poate interzice unui asociat accesul la unele informatii / conversatii din firma (e-mailuri etc).

Buna ziua,
Daca am inteles eu bine, pe asociatul Dvs. doriti sa-l demiteti doar din functia de "Administrator".
In acest sens, este de vazut ce scrie in Actele constitutive ale SC.
Daca acestea nu au precizari specifice, se aplica legea comuna (inclusiv prev. Legii 31/1990).
Daca doriti sa-l excludeti din Sc - SRL, acest lucru nu este posibil decat cu acordul expres al celui in cauza, dat fiind faptul ca actele constitutive ale unui SC - SRL sunt incheiate "intuit personae".
("intuit personae" = Expresie din limba latina. Utilizata pentru a caracteriza sau pentru a desemna un contract sau un alt act juridic, la a carui incheiere consideratia persoanei contractantului sau calitatile lui personale au fost determinante).
Cu stima,
Profesionis in Insolventa Eugen Marcov
Ultima modificare: Luni, 19 Octombrie 2009
legalmgm, utilizator
Buna ziua,

Va multumesc pentru sfaturile acordate.
Asa cum va spuneam in primul mesaj postat, se doreste reducerea numarului de administratori(de la trei, la unul singur).
In actul constitutiv nu este specificata nici o clauza in acest sens.
Din cate am inteles pana acum de la dumneavoastra si din legea 31/1990:
-trebuie convocata o adunare generala a asociatilor (la sediul social) care trebuie anuntata cu minim 10 zile inainte
-in adunarea generala, se voteaza cu majoritate absoluta (50%+1%) hotararile
-daca unul dintre administraorii demisi(care este si asociat) nu semneaza hotararile, le poate contesta pe cale judecatoreasca

Va rog sa imi spuneti daca am inteles bine.

Multumesc anticipat,

Petre Dan
Petre Dan a scris:
Va multumesc pentru sfaturile acordate.
Asa cum va spuneam in primul mesaj postat, se doreste reducerea numarului de administratori(de la trei, la unul singur).
In actul constitutiv nu este specificata nici o clauza in acest sens.
Din cate am inteles pana acum de la dumneavoastra si din legea 31/1990:
-trebuie convocata o adunare generala a asociatilor (la sediul social) care trebuie anuntata cu minim 10 zile inainte
-in adunarea generala, se voteaza cu majoritate absoluta (50%+1%) hotararile
-daca unul dintre administraorii demisi(care este si asociat) nu semneaza hotararile, le poate contesta pe cale judecatoreasca. Va rog sa imi spuneti daca am inteles bine.

Buna ziua,
DA, este corect.
Cu mentiunea ca:
1
- Daca TOTI asociatii (nu administratorii) se intalnesc deodata si decid ca astfel sunt constituiti in Adunare Generala, puteti mentiona in Procesul-verbal intrunirea "ad hoc" a AGEA (art.121, L31/1990);
2
- Votul cu 50% + 1, sau altfel, dupa cum scrie in Actul Constitutiv al SC si nu este contrar legii;
3
- Daca un asociat voteaza impotriva Hot. si solicita mentionarea in PV a acestui lucru, daca vrea, in termen de 15 zile de la data publicarii Hot. in M.Of., partea a IV., poate ataca hot. in cauza (art.132, alin.2).
Cu stima,
Profesionist in Insolventa Eugen Marcov
Ultima modificare: Marți, 20 Octombrie 2009
legalmgm, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere administrator s.r.l. Emil P Emil P Buna seara! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta: un co-administrator, care este si co-asociat intr-un s.r.l., doreste sa renunte la functia ... (vezi toată discuția)
Hot aga semnata doar de un asociat ContSters56278 ContSters56278 Asociatul care detine 70 % din SRL semneaza o hotarare AGA prin care se hotaraste incetarea activitatii firmei,hotarare pe care care asociatul minoritar nu o ... (vezi toată discuția)
Hotarare aga srl prin mandat sictiran sictiran Buna ziua, Reprezentantul legal al unei societati comerciale (SRL) emite o hotarare AGA in calitate de mandatar, cu invocarea art 121 din legea ... (vezi toată discuția)