Salutari!
Am nevoie de cateva raspunsuri din partea voastra si va rog din suflet sa ma ajutati. Se da urmatorul caz:
1. O persoana a inregistrat in anul 2016 venituri din mediul online - sa zicem 50 mii de euro, din strainatate. Le-a incasat printr-un card strain, care mai nou vad ca este administrat de catre o companie din Bucuresti si este urmarit de ANAF in urma unui dosar de frauda. Acest card se numeste PAXUM. Banii au fost retrasi pe bancomat, de-alungul timpului.
2. Aceeasi persoana a mai inregistrat si venituri din Romania in aceeasi perioada, bani ce au fost incasati pe carduri romanesti (sa zicem 15 mii de lei) + venituri din strainatate dar retrase pe aceste carduri romanesti (sa zicem 5 mii de lei).
In luna mai a anului 2017 a mers si a declarat sumele de bani pe care le castigase insa nu a fost bine informat si a crezut ca doar veniturile retrase de pe cardurile romanesti trebuiesc declarate. Asadar, a declarat cei 15 mii de lei (venituri de pe cardurile romanesti, primite de la persoane rezidente) + 5 mii de lei (venituri din strainatate retrase pe cardurile romanesti).
Acum a realizat ce greseala a facut si ca trebuiau declarati si banii pe care i-a primit prin acel card numit PAXUM, chiar daca nu este infiintat in Romania ci in Belize. A realizat ca taxele se platesc aici, pentru ca aici are rezidenta fiscala. Spuneti-mi va rog cum se poate proceda sa le declare acum, dupa ce a trecut data de 25 mai? Am cautat pe internet si am aflat ca s-ar putea face declaratie rectificativa pentru 201 (pentru asta ar fi nevoie practic) insa nu gasesc nicaieri pana la ce data se face. Asadar, va rog sa raspundeti punctual la intrebarile de mai jos:
1) Avand in vedere ca termenul limita de depunere a declaratiei 201 a fost 25 mai, rectificativa pana la ce termen poate fi depusa? Daca se duce acum si depune D201 rectificativa poate avea probleme fiind considerat ca a vrut sa faca evaziune? Avand in vedere suma atat de mare i s-ar putea cere dovezi (extrase bancare, conturi de pe siteurile de unde a incasat, etc.)?
2) Ce sume pot fi rulate pe persoana fizica fara sa fie probleme? Am inteles de la cineva ca daca suma depaseste pragul de TVA, va fi nevoit sa plateasca pe langa impozit 16%, sanatate 5.5% si TVA-ul, ca si cum ar fi un SRL platitor de tva. Este adevarat acest lucru?
3) Ce se intampla daca nu se duce sa depuna rectificativa dar va fi prins? Avand in vedere ca a declarat deja o suma, insa suma nu a fost cea reala, poate fi acuzat pentru evaziune? Sau evaziune este doar in cazul in care nu declari nimic?
4) In cazul in care reuseste sa faca rectificativa si sa o depuna, va primi decizia de impunere. Ce se intampla daca nu va putea plati taxele acestea? Mai este caz penal avand in vedere ca s-a dus si a declarat tot ce a incasat, insa nu mai are banii sa ii plateasca? (persoana a avut incasari mari insa a reinvestit aproximativ 90% dintre bani, ramanand cu o suma foarte mica - problema este ca nu poate evidentia concret in acte contabile ce sume a cheltuit si deci e nevoit sa plateasca impozit pe absolut toti banii chiar daca nu a castigat nimic).
Va multumesc frumos anticipat!
Cel mai recent răspuns:
GoranTudor73 , utilizator
00:00, 17 Octombrie 2017