avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemizatie crestere copil pana la 2 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemizatie crestere copil pana la 2 ani

Am rugamintea daca ma poate lamuri cineva dar forte urgent si competent:
In curand voi termina cele126 zile de concediu pre si post natal si nu pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului pana la 2 ani deoarece nu am 12 luni consecutive lucrate ci numai 11.
Sunt necasatorita si alta sursa de venit nu am pentru a-mi putea creste bebelusul meu drag.
Poate mama mea care indeplineste aceasta conditie(12 luni lucrate consecutiv)sa beneficieze de acesta indemnizatie in locul meu iar eu sa ma pot intoarce la munca ?
Cel mai recent răspuns: florenta_22 , utilizator 18:16, 7 Octombrie 2009
de aceasta indemnizatie poate beneficia sotul sau tatal copilului, nu mama mamei acestuia."conform legii, barbatul poate beneficia de acest drept (si implicit de idemnizatia de crestere a copilului, acordata de stat) doar daca in ultimul an inainte de nastere a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit "
Ar putea beneficia mama dvs. sau alta persoana decat parintii firesti ai copilului, numai in conditiile prevazute de art.5 din OUG nr.148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, actualizata:
Art. 5. - (1) De indemnizatia si stimulentul prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza, optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului.
(2) Beneficiaza de aceleasi drepturi si una dintre persoanele care a adoptat copilul, careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist, precum si persoana care a fost numita tutore.

Va recomand sa verificati daca dvs. nu va incadrati intr-una din situatiile prevazute la art.1 alin.2 care sunt asimilate perioadei de 12 luni din ultimul an anterior datei nasterii copilului, in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
Vedeti aici: www.avocatnet.ro/UserFiles/a...
Numai parinti naturali ai copilului poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului potrivit OUG Nr.148/2005.
Mama dvs nu va putea beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului. Numai parintii pot beneficia de acest drept daca indeplinesc si conditia de a fi realizat venituri profesionale in ultimele 12 luni anterioare nasterii.
In ce conditii pot incheia un contract de colaborare cu o firma,eu fiind persoana fizica neautorizata,pentru a-mi mari veniturile fiind gravida? Am vorbit cu o contabila dar nu prea e in tema,desi vrea sa ma ajute.
Pot incheia un astfel de contract ca promoter cu 2-3 luni in urma si sa-mi platesc eu impozitul de 16 %?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului doinav doinav Am urmatoarea problema. Am fost angajata in invatamant 13 ani, pana la 31 august 2007. In perioada 1 septembrie 2007 pana la 31 decembrie 2007 am fost plecata ... (vezi toată discuția)
Alocatie copil adelina_bogdana adelina_bogdana Va rog daca stie cineva cat mai este alocatia la copii sub 2 ani? (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil-tata... buburuza buburuza Buna ziua, as dori sa stiu daca tatal copilului, poate solicita concediu ingrijire copil, in cazul in care este asociat in 2 SRL si in acelasi timp este si ... (vezi toată discuția)