Buna ziua ! As dori sa ma ajutati sa lamuresc cum se aplica legal penalitatile de la furnizori. Exemplu concret: la o asociatie de proprietari s-a stabilit sa fie impartite penalitatile de la furnizori procentual, in raport cu suma datorata. Pana aici imi este clar.De aici incolo incepe dansul. 1. Nu exista nici o hotarare de Adunare Generala, nici decizie de Comitet Executiv, nici Regulament propriu de aplicare penalizari aprobat, nimic. 2.Penalitatile facturate de furnizori sunt impartite procentual la soldul lunii precedente, sold care este compus din lista lunii respective plus penalitati. 3. De mentionat faptul ca au facturat penalizari doar regia de apa rece si cea de furnizare agent termic si apa calda, Rezulta ca , facturile de gaze, electricitate s-au platit la timp, salariile s-au platit la timp, cheltuielile adminstrative s-au efectuat anterior introducerii lor in liste. Atunci, intrebarea mea este : cat de legal sunt aplicate aceste penalitati? Oare penalitatile facturate de furnizori nu trebuie aplicate procentual doar la consumurile de apa rece si apa calda si caldura si la soldul neplatit al acestora? Legislatia in domeniu prevede in art 42 alin 1 si 2 din HG1588 evidentierea pei calde si caldurii intr-un borderou si poate foarte usor sa se aplice procentual penalizarea la soldul neplatit. Care este parerea dvs? Expertul contabil numit de instanta intr-o cauza pe aceasta speta a concluzionat ca datoria este corecta. Acte studiate : listele, facturile puse la dispozitie de asociatie, actele de la dosarul cauzei (unde nu este depusa nici o decizie , hotarare) si chitante, fisa apartametului si i s-a dat verbal de catre administratora "cheita" cu modul de calcul. Va multumesc!
Asociația de proprietari a stabilit in mod neechitabil cine plătește penalizările aplicate de furnizor , nu este corect ca cel cu plata la zi să plătească restanțele celorlalți. In modul acesta de aplicare incurajați restanțierii .
1. Faptul că nu s-a hotărat in cadrul A.G. un punctaj de penalizare care poate merge pană max . la 0,2 % pe zi denotă că cei din C.E. sunt printre restanțieri și astfel ceilalți plătesc .
2. Penalitățile sunt impărțite astfel fiindcă nu este o hotărare cine suportă penalizările , iar facturile trebuie plătite cu tot cu penalizări .
3. Dacă există restanțieri in Asociație este normal să nu poți achita toate facturile integral , sau poți să plătești câte un pic la fiecare , și ești restant la toți furnizorii .