avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata apa adaos
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata apa adaos

Buna ziua! Acum ceva timp va ceream sfatul referitor la urmatoarea situatie: pe luna decembrie la plata intretinerii a aparut suma de 20 lei reprezentand "caldura" pe langa cea datorata incalzirii apartamentului. Dupa explicatia presedintelui de asociatiei (de proprietari) "caldura" reprezenta valoarea totala a penalitatilor la caldura ale asociatiei impartita la numarul total de apartamente ale acesteia. Situatia s-a repetat si in luna urmatoare si mi s-a spus ca asa va fi pana in aprilie. Deoarece nu am avut niciodata intarzieri la plata intretinerii, am facut contestatie asa cum am fost sfatuita aici. Am primit urmatorul raspuns scris la contestatie:
"In sedinta de comitet executiv .... s-a hotarat ca din suma de 31000 lei, reprezentand penalitati la caldura, toate apartamentele din aceasta asociatie sa plateasca pentru 4 luni cate 20,00 lei, iar pana la suma de 31000 lei sa fie calculata la cei cu restante peste 500 lei in luna mai 2010, numai in aceste conditii s-a dat drumul la caldura in asociatia noastra.
Dvs. care nu doriti sa platiti cei 20,00 lei lunar, veti fi scazut cu suma de 40,00 lei (dec-ian), iar in aprilie veti lua parte la calcularea apei de adaos conform perioadei de iarna in functie de suprafata apartamentului, conform legii 230/2007"
Sigur este un abuz modul de calcul al penalitatilor (ceea ce a raspuns in primul paragraf) si apoi nu inteleg: daca nu platesc penalitati atunci sunt amenintata ca platesc apa adaos. Ce reprezinta apa adaos? Este logic si legal ceea ce scrie in raspunsul primit? Daca nu este, ce pot face? Apa adaos apare de obicei intr-o factura separata? Intreb, pentru ca pana acum nu am vazut asa ceva in listele de intretinere (doar apa consumata, pierderi apa, apa canal... ).
Astept un raspuns competent ca sa pot actiona. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 18:20, 8 Martie 2010
caldura reprezenta valoare totala a penalitatilor la caldura ale asociatiei,
impartita la numarul total de apartamente ale acesteia

In situatia in care nu va inregistrati cu restante plati intretinere,impunerea este abuziva
Apa adaos reprezinta diferenta suplimentar inregistrata, intre contor general facturare si total index consumuri individuale
Apa adaos ,nu apare intr-o factura separata ,rezultand din calculele intreprinse la nivelul asociatie de proprietari ,nu ale furnizorului de servicii care emite factura consum
Sincere felicitari! Sunteti foarte activa pe forum: de la dreptul muncii la cel penal!!!Citesc de ceva timp raspunsul dvs si nu inteleg la ce diferenta suplimetar inregistrata va referiti. Al apei calde? Al celei reci? Nu de asta este vorba.
Ultimul paragraf al mesajului era pentru dvs. personal. Nu glumesc! Am citit prea multe raspunsuri pe care le-ati dat si chiar ma gandeam ca n-o sa am tocmai eu "norocul asta"!
Din primul mesaj postat de dv am inteles ca asociatia trebuie sa plateasca furnizorului cei 31000 lei penalizari. Acum e greu de judecat cum ar trebui sa rezolve comitetul problema pentru ca daca nu se plateste sau nu se incepe a plati aceasta suma, se sisteaza furnizarea caldurii de catre furnizor. Asa au gasit cei din conducere o solutie ca sa aveti caldura: cei fara restante sa plateasca mai putin iar cei cu restante mai mult. Sper ca am inteles bine sau va astept cu lamuriri.
Faptul ca dv nu aveti restante acum nu le-ar da dreptul celor din comitet sa va solicite sa participati la aceasta recuperare. Dar poate ati avut restante in trecut, ca aceste penalizari s-au adunat in cativa ani.
Din citatul preluat din raspunsul asociatie nu prea vad unde-i legatura intre aceasta recuperare a penalizarilor si calculul diferentelor de apa in luna aprilie.
Mai reveniti cu alte amanunte si asteptati si raspunsul altor persoane care s-au mai lovit de asemenea probleme. Noi tocmai am scapat de una asemanatoare ca am facut recurs dupa 2 ani de judecata si-am obtinut hotarare definitiva cu respingerea pretentiilor furnizorului de a plati penalizari de aproape 50000 lei. Am cheltuit in acet proces doar 6000 lei (expertize, onorarii, garantii, taxa timbru), pe care am inceput deja sa-i recuperam de la proprietari.
Nu am mai auzit de aceasta expresie "apa adaos".
Dar daca sunteti familiarizata cu termenul de pierderi de apa, inseamna ca si la Dv. in cotele de plata aveti de achitat aceasta categorie de cheltuieli.
Sincera sa fiu nu-mi dau seama ce algoritm alambicat se aplica la Dv. in asociatie, iar explicatia este un pic incurcata. De ce in aprilie si mai se intampla niste lucruri?
Acum va pun o intrebare: deobicei platiti luna de luna pierderi de apa, adica vi se pun si Dv. la plata? Vorbesc de cheltuiele curente.

In alta ordine de idei facturile de apa si caldura contin strict consumurile de la luna la luna si nu altceva, alte consumuri, alte diferente.
Sigur "apa adaos" nu inseamna pierderi apa rece sau apa calda si nu am gasit asa ceva nici in Legea 230/2007 (pe care o invoca presedintele) sau in Normele de aplicare care sunt afisate pe site. Pentru pierderi apa exista o alta rubrica in listele la intretinere afisate la noi.
Acum o luna am fost la asociatie si am auzit o discutie a presedintelui cu cineva caruia ii explica ce inseamna "caldura" si spunea ca reprezinta apa folosita la proba caloriferelor, desi cu 5 minute in urma mie imi spusese ca s-au impartit penalitatile la toti membrii asociatiei...
Astept sa se afiseze intretinerea pe lunile urmatoare si probabil ca voi face reclamatie la primarie, protectia consumatorului si la politie bazandu-ma pe raspunsul scris pe care mi l-a dat acum. As vrea sa stiu daca pe baza a ceea ce am scris mai sus in mesaje sesizarile mele sunt intemeiate sau nu ca sa nu le rapesc timpul cu nimicuri.

Alte discuții în legătură

Penalitati ! Laura calin Laura calin Buna ziua ! As dori sa ma ajutati sa lamuresc cum se aplica legal penalitatile de la furnizori. Exemplu concret: la o asociatie de proprietari s-a stabilit sa ... (vezi toată discuția)
Se poate aplica o penalizare mai mare de 0,2% pe zi daca aceasta este prevazuta in statut? ContSters172951 ContSters172951 Am o intrebare: in statutul asociatiei de proprietari este prevazuta o penalitate de 0,5% pe zi pt fiecare zi de intarziere a platii intretinerii. am citit ca ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri - plata intretinere andreea.voicu andreea.voicu Buna ziua! Am mai multe intrebari si va rog, daca se poate, sa-mi raspundeti. Parintii mei locuiesc in Giurgiu si la asociatia de care apartin au incercat sa ... (vezi toată discuția)