avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata apa adaos
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata apa adaos

Buna ziua! Acum ceva timp va ceream sfatul referitor la urmatoarea situatie: pe luna decembrie la plata intretinerii a aparut suma de 20 lei reprezentand "caldura" pe langa cea datorata incalzirii apartamentului. Dupa explicatia presedintelui de asociatiei (de proprietari) "caldura" reprezenta valoarea totala a penalitatilor la caldura ale asociatiei impartita la numarul total de apartamente ale acesteia. Situatia s-a repetat si in luna urmatoare si mi s-a spus ca asa va fi pana in aprilie. Deoarece nu am avut niciodata intarzieri la plata intretinerii, am facut contestatie asa cum am fost sfatuita aici. Am primit urmatorul raspuns scris la contestatie:
"In sedinta de comitet executiv .... s-a hotarat ca din suma de 31000 lei, reprezentand penalitati la caldura, toate apartamentele din aceasta asociatie sa plateasca pentru 4 luni cate 20,00 lei, iar pana la suma de 31000 lei sa fie calculata la cei cu restante peste 500 lei in luna mai 2010, numai in aceste conditii s-a dat drumul la caldura in asociatia noastra.
Dvs. care nu doriti sa platiti cei 20,00 lei lunar, veti fi scazut cu suma de 40,00 lei (dec-ian), iar in aprilie veti lua parte la calcularea apei de adaos conform perioadei de iarna in functie de suprafata apartamentului, conform legii 230/2007"
Sigur este un abuz modul de calcul al penalitatilor (ceea ce a raspuns in primul paragraf) si apoi nu inteleg: daca nu platesc penalitati atunci sunt amenintata ca platesc apa adaos. Ce reprezinta apa adaos? Este logic si legal ceea ce scrie in raspunsul primit? Daca nu este, ce pot face? Apa adaos apare de obicei intr-o factura separata? Intreb, pentru ca pana acum nu am vazut asa ceva in listele de intretinere (doar apa consumata, pierderi apa, apa canal... ).
Astept un raspuns competent ca sa pot actiona. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 18:20, 8 Martie 2010
In primul rand explicatia pe care v-a dat-o este aiuritoare. In primul rand ca nu specifica la ce articol din legea 230/2007 se refera, asa cum ar fi normal.
Apoi, comitetul, ca si el, administratorul, cred ca nu stiu cum sa imparta acea suma si cum sa o explice...si atunci au ales aceasta cale simpla: pun la toata lumea (indiferent de cat au fost de restantieri in trecut) suma de 20 lei si celor restantieri (probabil in luna mai sau...cum?) 500.
Daca Dv. ati sesizat, atunci au dat inapoi si va aiuresc cu alta "pedeapsa".

Haideti sa va povestesc cum ar trebui sa se procedeze cu aceasta suma:
- penalizarile la furnizor sunt insirate pe un "cearsaf" pentru fiecare luna, in care se specifica anul, luna, nr.facturii la care s-au aplicat penalizarile, nr.de zile, suma penalizata, suma penalizarii...si inca ceva date;
- administratorul ar trebui sa ia dosarele din fiecare luna prevazuta in lista aceasta si sa vada cine erau restantierii atunci, in acea luna si sa imparta penalizarea proportional cu suma restanta.
- in cele din urma rezulta o suma a penalizarilor pentru fiecare restantier in parte, de-a lungul intregii perioade. In acest fel rezulta ca Dv., de exemplu nu aveti de dat nimic, X are de dat o penalizare de 100 lei, Y are de dat o penalizare de 1400 lei etc. Insumand aceste totaluri rezulta suma de 31.000 lei.
Ca Y are de dat suma de 1400 lei pana in luna mai...i-o impartea in cate luni avea la dispozitie. Daca Y sau alti Y-ci nu plateau facea o lista cu ei si presedintele se ducea fix la judecatorie si-i chema in proces.

Sunt de acord ca nu e o treaba usoara, dar nici sa pui la plata niste oameni care nu au gresit cu nimic pentru ca vecinii lui nu si-au achitat cotele sau administratorul n-a avut grija sa mai plateasca din penalizari.

Ca sa revin la intrebarea Dv. sunt de parere sa va mai duceti o data la administrator, sa-i aratati raspunsul lui,
- sa-l intrebati de articolul din Legea 230/2007 pe care v-a invocat-o,
- sa-l intrebati ce inseamna exact suma de 31.000 lei si de cand si pana cand este aceasta suma totalizata,
- cum de au ajuns sa va penalizeze pe Dv. fara a avea dreptul sa faca asta, nefiind niciodata restanta,
- ce inseamna "apa adaos", de la ce provine aceasta "apa adaos" si pe baza carui act normativ legal se socoteste si se imparte
......si in final sugerati-i ca daca nu gaseste raspunsuri clare la aceste intrebari, fix cu aceste intrebari va veti adresa si primariei....si in final instantei.
Ultima modificare: Marți, 9 Martie 2010
elga50, moderator
Da, aveti dreptate, cam asa s-au gandit cei din comitet sa rezolve problema: cei fara restante sau cu restante mai mici de 500 lei sa plateasca mai putine penalitati, iar cei cu restante mai mari de 500 lei sa plateasca mai mult. Dar eu nu am intarziat niciodata cu plata intretinerii, in sensul ca in cel mult 7 zile de la afisare achitam tot ce aveam de plata (am toate chitantele din 1999 ca sa le dovedesc). Si pana sa descopar avocatnet.ro chiar nu m-am uitat cu atentie la listele de intretinere, plateam si imi inchipuiam ca e ok tot ce se afiseaza. De ex in luna noiembrie a aparut un avans la incalzire de 100 lei pe care au "uitat" sa-l scada la regularizarea de pe luna urmatoare. Nu am platit cei 100 lei, le-am spus ca nu e corect, au zis ca au factura, le-am cerut-o si nu mi-au aratat-o, apoi peste 3 luni au scazut suma si mi-au zis ca au "gresit" sau la consumul de apa rece am avut cu 4 mc mai mult calculati la valoare fata de consum. Iar mi-au zis ca au "gresit". Si asta doar in 2-3 luni de cand sunt atenta la ce apare in lista, nu stiu ce a fost inainte.
Iar raspunsul scris dat de presedinte ca in aprilie voi plati "apa adaos" pentru ca nu sunt de acord sa platesc penalitati mi se pare fara logica. Am motive intemeiate sa fac deja reclamatie pe baza celor scrise in respunsul presedintelui? (apa adaos ar fi apa folosita la proba din toamna a caloriferelor cred, asa explica cuiva, nu mie personal). Nu stiu ce sa mai cred, vreau sa inteleg ce platesc.
Multumesc mult! Banuiam ca nu e in ordine, dar nu stiam ce sa fac mai departe.
Daca explicatia cu "apa adaos" este cea scrisa de Dv. va spun clar ca nu exista asa ceva, adica asa ceva nu se factureaza nicaieri. Daca incearca sa va "vanda" si Dv. aceeasi explicatie, rugati-l sa va arate in ce factura e prevazuta aceasta cheltuiala "apa adaos".
Si daca va arata...."jos palaria", nu mai e nimic de spus!
Dar....... acum vin si va intreb, intrebare pe care sa o adresati si Dv. administratorului: despre ce fel de probe este vorba?
Pentru ca furnizorul de caldura nu taxeaza probele, apa e in circuit si cum vine asa si pleaca, nu se scurge, nu dispare, nu se pierde pe nicaieri.
Eu nu am cunostinta ca furnizorul factureaza apa pe care o trimite pe instalatia de caldura sau, oricum, nu este evidentiata in factura, ca atare, nici daca se face aerisirea instalatiei si se mai pierde ceva pe-acolo. De ce? pentru ca pe coloana de caldura nu se masoara mc de apa incalzita, ci Gcal pe baza carora se factureaza caldura. Apa folosita de furnizor in sistemul de incalzire isi pierde costurile in alte preturi, dar nu este evidentiata in factura niciunde.
Deci eu inteleg deocamdata ca vrea sa scoata niste castane din focul "caldurii", punandu-va in mana acest "adaos apa".

Facand acest schimb de mesaje tot incerc sa ma lamuresc de unde....s-a inventat chestia asta cu :"adaosul de apa".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati ! Laura calin Laura calin Buna ziua ! As dori sa ma ajutati sa lamuresc cum se aplica legal penalitatile de la furnizori. Exemplu concret: la o asociatie de proprietari s-a stabilit sa ... (vezi toată discuția)
Se poate aplica o penalizare mai mare de 0,2% pe zi daca aceasta este prevazuta in statut? ContSters172951 ContSters172951 Am o intrebare: in statutul asociatiei de proprietari este prevazuta o penalitate de 0,5% pe zi pt fiecare zi de intarziere a platii intretinerii. am citit ca ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri - plata intretinere andreea.voicu andreea.voicu Buna ziua! Am mai multe intrebari si va rog, daca se poate, sa-mi raspundeti. Parintii mei locuiesc in Giurgiu si la asociatia de care apartin au incercat sa ... (vezi toată discuția)