avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Litigiu contract prestari servicii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Litigiu contract prestari servicii

Buna ziua,

Am rugamintea ca, daca aveti timpul necesar, sa ma ajutati cu urmatoarea problema:

In data de 16.11.2015 am incheiat un contract de prestari servicii pentru foto/video la nunta mea. Datele importante ar fi urmatoarele:

- Data nunta: 20.08.2016
- Valoare contract: 1350 EUR
- Termen de executie: 80 de zile lucratoare de la data evenimentului
- Penalitati pentru neexecutarea obligatiilor in termen: 0.1% din valoare contractului pentru fiecare zi calendaristica de intarziere
- Termene de plata:
- 10% platiti la incheierea contractului
- 70% platiti dupa eveniment (suma a fost platita in data de 23.08.2016, dar nu am primit chitanta)
- 20& platiti la predarea materialelor

Prezint mai jos succesiunea cronologica a evenimentelor:
- 14.12.2016 - data la care s-a implinit termenul de executie
- 16.12.2016 - am primit o parte din poze (in format digital, via o platforma online de transfer fisiere)
- 24.12.2016 - ne este furnizat un link de pe care sa descarcam restul pozelor. Platforma de transfer fisiere da eroare si transferul se blocheaza la 99%. Nu am reusit sa descarcam nicio poza
- 04.01.2017 - se incearca din nou transferul, dar din nou fara succes
- 10.01.2017 - primesc a doua parte din poze
- 12.01.2017 - primesc a treia parte din poze
- 30.01.2017 - primesc varianta de album (desi a fost vorba initial ca eu voi alege pozele pentru album, nu fotograful)
- 03.03.2017 - primesc a patra si ultima parte din poze

Din moment ce de-abia in data de 03.03.2017 am primit setul complet de poze, consider ca a avut loc o intarziere de 79 de zile de la termenul de executie, zile ce produc penalitati de 0.1% pe zi conform contractului.

- 09.05.2017 - furnizez fotografului lista de schimbari pe care o doresc la album. Nu primesc niciun raspuns.
- 02.06.2017 - trimit un mesaj fotografului, neprimind niciun raspuns pana la aceasta data.
- 05.06.2017 - trimit un ultimatum, solicitand predarea digitala a albumului pana la sfarsitul saptamanii si varianta printata pana la sfarsitul lunii. Primesc o confirmare.
- 27.07.2017 - renunt la album (desi nu am exprimat aceasta renuntare in mod clar) si solicit fotografului predarea DVD-urilor restante conform contractului. Urmeaza un schimb de replici cu fotograful (cu intarzieri de cateva zile datorate lipsei mele de raspuns). Mi se confirma ca nu este nicio problema daca nu vreau albumul.

Asadar, socotesc perioada 09.05.2017-27.07.2017 ca fiind inca 80 de zile de intarzieri ce produc penalitati, fiind in continuarea intarzierii intiale.

In urma cu 2 zile, discutand cu un coleg al fotografului (care a sistat comunicarea cu mine), mi se comunica faptul ca mai am de plata 220 euro - reprezentand procentul restant de 20% minus 50 de euro, suma scazuta din pret reprezentand pretul de print al albumului. Eu ii comunic ca, de fapt, suma datorata este de aproximativ 5 euro daca scadem cuantumul penalitatilor (explic pe larg calculele pe care le-am facut).

A urmat o sarja de scuze si acuze din partea fotografului (care se pare ca a reluat comunicarea cu mine):
- ca il iau de prost (de nesimtit, da... de prost, in niciun caz)
- ca mi-a dat pozele in decembrie si albumul in ianuarie, deci nu pot calcula penalitati decat pana la aceea data (se refera probabil la tentativa esuata de a-mi trimite pozele in decembrie - repet faptul ca am intrat in posesia setului complet de poze doar in martie)
- ca am avut 2 cameramani la nunta - fara sa-mi ceara bani in plus, desi in contract aveam doar 1 cameraman (corect, dar nu imi poate imputa asta, pentru ca eu nu am cerut 2 cameramani)
- ca nu este obligat, conform contractului, sa modifice varianta 1 de album (nespecificat in album, dar irelevant... din moment ce a fost vorba ca eu ii voi spune ce poze vreau in album, acest lucru nefiind la libera lui alegere)
- ca eu i-am raspuns dupa 3 luni cu modificarile de album pe care el nu era obligat sa le faca (nu am socotit cele 3 luni ca penalitati, din moment intr-adevar a fost o intarziere ce mi se poate imputa; dar pe de alta parte, nu trebuia sa faca modificari daca respecta intelegerea si ii dadeam eu lista cu poze).

In concluzie, as vrea sa va intreb daca procedez si calculez zilele de penalizare in mod corect.

Ca pasi urmatori, doresc sa incerc rezolvarea acestei probleme pe cale amiabila, trimitandu-i o notificare prin care acord un termen (de ex.: 5 zile) pana la care sa primesc materialele restante, in caz contrar urmand sa il actionez in instanta (cu mentiunea ca, din cunostiintele mele, zilele de penalizare vor curge din nou, pana la data la care o eventuala hotarare judecatoreasca va ramane definitiva si irevocabila).

De asemenea, daca se ajunge la actiune in instanta, care considerati ca sunt sansele ca instanta sa imi dea dreptate.

Va multumesc pentru timpul si ajutorul acordat.

Andrei
Cel mai recent răspuns: Andreisbrv , utilizator 08:35, 17 Octombrie 2017
Incercati sa nu ma intelegeti gresit. In cazul evenimentelor de genul acesta, comunicarea dintre fotograf si miri este destul de anevoioasa. Va spun din experienta: fotografii trebuie sa editeze pozele pe care le fac; apoi mirii nu se pot intalni sa le preia; apoi nu se hotarasc asupra albumelor, etc. Teoretic, pe 24.12.2016 ati primit pozele; faptul ca nu ati reusit sa le descarcati nu se datoreaza fotografilor. De asemenea, fotografii nu au nicio scuza ca nu au facut albumul la timp si ca nu s-au intalnit cu dvs. sa vi-l predea. Adevarul este undeva la mijloc. Consider ca echitabil este sa nu mai achitati cei 220 de euro si sa va faceti albumul in alta parte, din moment ce ati primit pozele.
Bună ziua,

Suma de 220 de euro este suma cerută de fotograf în condițiile în care nu mai fac albumul. Este suma cerută pentru predarea DVD-urilor cu filmarea.

Suma totală restantă este de 270 de euro, din care fotograful a scăzut 50 de euro pentru album.

Eu sunt de acord că fotograful nu este neapărat de vină că nu a funcționat transferul inițial, dar în termenul de execuție ar trebui să intre și livrarea, iar livrarea completă a avut loc în martie.

Înțeleg o întârziere mică, dar din decembrie până în martie e drum lung.

Mulțumesc frumos pentru răspunsul dumneavoastră și pentru timpul acordat.

Andrei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fotograf profesionist, am prestat servicii la o nuntă iar după predare am fost amenințat deși am executat în întregime contractul. cum mă pot proteja? bobemihai bobemihai Buna ziua. Am o mica problema dar care imi da batai de cap. Ca fotograf de evenimente am fost solicitat pentru o nunta in zona Pantelimon Bucuresti. La ... (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii foto-video CristinaMaria1991 CristinaMaria1991 Buna ziua, As vrea sa stiu cum ar trebui procedat legal in cazul in care o intreprindere individuala s-a angajat sa presteze servicii foto video in baza ... (vezi toată discuția)
Nerespectare termen contract si nerealizarea produsului cerut monea monea In13.05. 2013 am angajat o firma pt filmarea si fotografierea nunti ce avea sa aibe loc pe 24.08.2013.Dupa terminarea evenimentului a avut loc plata ce era ... (vezi toată discuția)