Un agent imobiliar mi-a prezentat un imobil care mi-a placut, si pentru care am semnat ulterior un antecontract de vanzare-cumparare.
Anuntul imobiliar al agentului descria foarte clar ca va fi "usa metalica la intrare". Acum aflu de la dezvoltator ca usa de la intrare in apartament va fi din PVC. Eu, fiind de buna-credinta, nu am mai intrebat acest aspect inainte de semnarea antecontractului.
Cum pot obliga agentul imobiliar sa instaleze o usa metalica in apartament, pe cheltuiala sa ? Exista vreun temei legal ?
Nu exista nici un temei legal,agentul imobiliar poate justifica ca este vorba despre o eroare,ca informatia a fost primita de la proprietarul imobilului etc.
Daca agentul imobiliar este al dezvoltatorului nu poate justifica ca este vorba despre eroare.
Acum depinde si in ce stadiu a fost vizionat imobilul la incheierea promisiunii, pe hartie sau fizic.
La momentul semnarii antecontractului, blocul era inca in constructie, iar usile nici acum nu sunt montate. Agentul imobiliar este de la o agentie imobiliara, separata de firma dezvoltatorului.
Daca as fi stiut ca usa prevazuta in proiect este de PVC, as fi negociat montarea unei usi metalice (eventual cu o plata suplimentara), asa cum am facut cu alte detalii. Insa acum dezvoltatorul imi spune ca este prea tarziu pentru aceasta negociere, usile deja au fost comandate.
Mie mi se pare anormal ca agentul sa primeasca un comision pentru o munca pe care o efectueaza defectuos. Am confirmat multe detalii cu dezvoltatorul, si totul a corespuns cu anuntul agentului. Insa nu mi-am imaginat ca agentul poate trece usa metalica in anunt, iar dezvoltatorul sa puna o usa de PVC, si sa nu se poata face nimic...
Iar ca eu sa platesc usa metalica pe care ne-am dorit-o integral, urmand sa arunc usa de PVC prevazuta in proiect, iarasi mi se pare anormal ...
Ptr.a atrage eventual raspunderea agentului imobiliar trebuie sa vedeti si clauzele contractului incheiat cu acesta,invocand si preved.art.1350 NCC,(Raspunderea contractuala)