avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... doresc un sfat cu privire la pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

doresc un sfat cu privire la pensia alimentara

Buna Dimineata ,
Sotul meu are un copil din prima casatorie pentru care plateste pensie alimentara de mai multi ani in suma fixa de 200 lei (i se retine din salar pe statul de plata),dar el din propria intiativa i-a platit mai mult 300 lei ,acuma fosta sotie il da in judecata pentru cota de 25% din salar.Intrebarea mea este, daca din viitoarea pensie care ii va fi stabilita poate sa fie scazuta suma pe care fostul sot i-a platit-o in plus din propria vointa,si daca se poate lua in considerare ca sotul ii plateste in fiecare luna abonament la telefon si internet.De asemenea mai mentionez ca eu sunt insarcinata in luna a 7 -a urmand sa nasc in luna decembrie si daca poate sa ceara amanare pana nasc eu pentru ca atunci banuiesc ca cota va fi alta.De asemenea daca poate sa ceara in cadrul acestui proces ,sa-si ia copilul la domiciluil nostru (copilul este mare 12 ani),nu exista un program de vizitare iar mama refuza sa-i dea copilul ,spunandu-i ca copilul este traumatizat .Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 08:57, 8 Octombrie 2009
A plati un cuantum mai mare al pensiei de intretinere a reprezentat optiunea sotului.
Plata e una valabila.Restituirea pensiei de intretinere nu e posibila , nici daca mama , in calitate de reprezentant legal , se va adresa judecatoriei in vederea maririi acestei pensii.

Alte obligatii pecuniare nu au nicio influenta in vederea stabilirii acestei obligatii de intretinere , intrucat dreptul copilului e unul fundamental (ati amintit dumneavoastra de plata unor abonamente).

Plafonul maximal pentru doi copii e reprezentat de 1/3 din veniturile continue realizate de catre tata , deci , intretinerea unui copil poate atinge 1/ 6 din aceste venituri.

(desigur , momentul care trebuie punctat e nasterea celui de -al doilea copil , nu perioada sarcinii )
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Corect precizat de Ioana. Suma platita nu se mai restituie.
Ma intreb, prin hotararea de divort si incredintare minor spre crestere si ingrijire mamei nu a fost stabilit si dreptul de vizita? Daca DA....mergeti si solicitati sa va fie dat copilul in perioada mentionata. Daca mama nu vrea de buna voie , puteti investi hotararea cu formula executorie sa mergeti insotit de un executor . Sau faceti plangere penala , privind savarsirea infractiunii prevazute de art 307 cod penal, de catre mama care nu respecta hotararea judecatoreasca,
Daca NU a fost stabilit un program de vizitare, puteti face cerere reconventionala in acest dosar (pana la primul termen) si solicitati si stabilirea programului de vizita.
nu doreste restituirea banilor platiti in plus ,ci sa se tina seama de acesti bani cand se va stabilii noua pensie alimentara si daca putem cere amanarea procesului pana la nastere ca sa nu fie nevoie sa intentam noi un nou proces pentru cota de 1/6 .
cererea de stabilire a programului de vizita ,poate sa o duca direct la primul termen sau trebuie sa o depuna la dosar prin registratura
Cererea se poate depune la primul termen.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara pentru copil corelata cu contributia mamei radu010 radu010 Buna ziua, Ma aflu in proces de divort cu fosta sotie care ma \"sicaneaza\" cu vederea copilului, aceasta plecand de acasa din momentul introducerii ... (vezi toată discuția)
Cum se stabileste pensia alimentara gordojmu gordojmu As dori sa stiu daca pensia alimentara pentru un copil se stabileste procentual si daca da, la ce anume se aplica procentul . As dori sa stiu acelasi ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara in noul cod civil georgescu sorin georgescu sorin Am un caz la un prieten. Fosta concubina cu care are un copil minor de 4 ani si care lucreaza in Italia a deschis proces civil pt. pensie alimentara,cerand ... (vezi toată discuția)