avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... C. M.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

C. M.

am cm in perioada 02-06.10.09. L-am depus la firma si patronul mi-a comunicat ca c.m. se platesc doar daca au o durata mai mare de 10 zile. E legala traba? Imi poate explica cineva modul de calcul ale acestor c.m.? Unde pot face o sesizare? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 15:08, 7 Octombrie 2009
Patronul dvs nu are dreptate. Concediile medicale se platesc indiferent daca este vorba de 1 zi sau de mai multe zile.
Valoarea indemnizatiei de concediu medical depinde de codul care este trecut pe document (100%, 75%, etc) iar modalitatea de calcul precum si alte informatii folositoare le puteti afla studiind OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Patronul dvs doreste sa-si recupereze banii de la casa de sanatate. Dar acest lucru nu poate sa-l faca decat daca aveti un concediu medical pe o durata mai mare de 5 zile.
Toate concediile medicale de pana la 5 zile sunt suportate de angajator.
Atunci ar trebui sa dau un nr. de inregistrare c.m. pt a demonstra ca am predat documentul? Nu prea stiu cum se procedeaza pt ca in 15 ani de munca e primul c.m. Multumesc!
Ar fi indicat sa aveti o dovada ca ati predat acest document angajatorului.
In conformitate cu OUG 158/2002 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate Art. 12. - Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se suportă după cum urmează:
A. de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă;
B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, începând cu:
a) ziua următoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi până la data încetării incapacităţii temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporară de muncă, în cazul persoanelor asigurate prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. C şi alin. (2).

Puteti preda certificatul de concediu medical la angajator luand numar de inregistrare,sau prin posta cu confirmare de primire si valoare declarata pana pe data de 5 a lunii urmatoare pentru un certificat de concediu medical al lunii curente.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2009
Angela D, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baza legala calcul concediu medical succesiv nyflorin nyflorin Buna ziua Vreau sa stiu baza legala calcul CM, pentru a demonstra angajatorului faptul ca baza de calcul a concediului medical succesiv se pastreaza de la ... (vezi toată discuția)
Certificat medical cod 14 Vilcu Gina Vilcu Gina Buna ziua.As vrea sa stiu daca un concediu medical cod 14 se suporta intergral din FNUASS.As dori si un art.legislativ in acest sens.Va multumesc. (vezi toată discuția)
Concediu medical canto canto buna ziua-ma intereseaza cum si cine trebuie sa faca plata concediilor medicale (ce procent din salariu si pe cate zile trebuie sa plateasca angajatorul si ... (vezi toată discuția)