am cm in perioada 02-06.10.09. L-am depus la firma si patronul mi-a comunicat ca c.m. se platesc doar daca au o durata mai mare de 10 zile. E legala traba? Imi poate explica cineva modul de calcul ale acestor c.m.? Unde pot face o sesizare? Multumesc!
Patronul dvs nu are dreptate. Concediile medicale se platesc indiferent daca este vorba de 1 zi sau de mai multe zile.
Valoarea indemnizatiei de concediu medical depinde de codul care este trecut pe document (100%, 75%, etc) iar modalitatea de calcul precum si alte informatii folositoare le puteti afla studiind OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Patronul dvs doreste sa-si recupereze banii de la casa de sanatate. Dar acest lucru nu poate sa-l faca decat daca aveti un concediu medical pe o durata mai mare de 5 zile.
Toate concediile medicale de pana la 5 zile sunt suportate de angajator.
Atunci ar trebui sa dau un nr. de inregistrare c.m. pt a demonstra ca am predat documentul? Nu prea stiu cum se procedeaza pt ca in 15 ani de munca e primul c.m. Multumesc!
In conformitate cu OUG 158/2002 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate Art. 12. - Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se suportă după cum urmează:
A. de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă;
B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, începând cu:
a) ziua următoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi până la data încetării incapacităţii temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporară de muncă, în cazul persoanelor asigurate prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. C şi alin. (2).
Puteti preda certificatul de concediu medical la angajator luand numar de inregistrare,sau prin posta cu confirmare de primire si valoare declarata pana pe data de 5 a lunii urmatoare pentru un certificat de concediu medical al lunii curente.
Concediu medical
canto
buna ziua-ma intereseaza cum si cine trebuie sa faca plata concediilor medicale (ce procent din salariu si pe cate zile trebuie sa plateasca angajatorul si ... (vezi toată discuția)