Buna ziua, tatal meu a semnat un contract pentru intretinerea unei vecine, in schimbul bunurilor acesteia.
Prima problema este ca acum sase luni, tatal meu a decedat, iar contractul era incheiat doar intre el si vecina.
Cea de-a doua este ca nu cred ca se va putea lua in calcul decizia vecinei, din cauza diagnosticului ei pentru probleme psihice si asta pentru ca se va considera ca nu este suficient de lucida pentru a decide.
Chiar daca tatal meu a decedat si nu vom putea reinnoi acest contract, mama o are in intretinere si va avea grija de ea pana la sfarsit, ocupandu-se inclusiv de cheltuielile religioase.
Totusi, mi s-ar parea culmea ipocriziei ca mostenitorii sa intre in posesia bunurilor acesteia, chiar daca nu au intretinut-o nici macar o zi, iar noi sa nu beneficiam de nimic.
Va rog sa imi spuneti ce putem face in acest sens.
Poate sa o reprezinte mama ca tutore si sa incheie un alt contract de intretinere cu alt membru al familiei?
Multumesc anticipat pentru orice raspuns util. Numai bine.
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Cand spuneti contract de intretinere la ce va referiti mai exact? Ce ati primit sau ce urmeaza sa primiti in schimbul intretinerii? Dvs. ati scris bunurile, bunurile fiind ce anume, casa cu tot ce se afla in ea sau ce anume? In al doilea rand, cand a fost incheiat contractul, la notar sau nu, care au fost partile din contract, vecina si tatal decedat sau vecina si parintii dvs.?
Buna ziua, va multumesc pentru raspuns.
Am cerut mai multe informatii si era vorba despre un testament cu clauza de intretinere.
Bunurile cedate - doar urmatoarele active fixe corporale: trei terenuri, unul amplasat in intravilan si doua in extravilan si o casa batraneasca - nu se afla alte active in aceasta.
Testamentul a fost incheiat la notar, in urma cu 25 de ani, iar partile implicate au fost: tata ca debitor si vecina in situatia de creditor. Din pacate nu a fost stipulata si mama, de aici si problema din prezent.
Problema este doar de natura juridica pentru ca vecina, care face de multa vreme parte din familie, nici nu concepe sa nu se poata rezolva situatia, insa nu stiu daca va fi luata in considerare decizia ei, din cauza diagnosticului, care a fost pus acum doi ani.
In opinia mea, diagnosticul reprezinta singura problema, pentru ca nu stiu daca i se va lua in calcul decizia.
Activele sunt amplasate in mediul rural si daca s-ar face o comparatie intre costurile de intretinere si valoarea acestora, activele nu mai acopera de multa vreme costurile si cu toate acestea, este posibil ca nici macar de aceste active sa nu beneficieze mama, in situatia in care ea respecta conditiile stipulate in testament, ceea ce mi se pare strigator la cer.
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
In primul rand trebuie calificat in mod clar despre ce act juridic este vorba, adica daca vorbim despre un testament sau despre un contract de intretinere, pentru ca daca vorbim despre un testament facut pe numele tatalui decedat este mare problema pentru ca a intervenit caducitatea actului juridic si testamentul este practic ineficace. Varianta cu mama tutore si vecina sa dispuna in favoarea dvs, nu o vad ca fiind o solutie. Vecina ar trebui si ar putea sa va faca un alt testament (daca nu este pusa sub interdictie judecatoreasca) prin care sa desemneze unul sau chiar doi legatari (in persoana dvs si a mamei) sau chiar sa incheiati un contract de intretinere.
Nu poate exista testament cu clauza de intretinere.
Daca e testament isi produce efectele dupa decesul vecinei.
Clauza de intretinere prin testament nu are efect caci daca deja isi produce efectele testamentul inseamna ca persoana a decedat si n ai ce întreține.
Vedeti exact despre ce act e vorba si reveniti cu amanunte.
Am citit personal documentul si este vorba de un testament, care este formulat astfel:
“Testament
Subsemnata...., dispun prin acest testament, ca dupa incetarea mea din viata, numitul..., sa primeasca si sa stapaneasca intreaga mea avere, mobila si imobila, oriunde s-ar afla si intrata in proprietatea mea prin orice mod de dobandire.
Iau aceasta masura de ultima vointa si care doresc sa fie respectata intocmai, pentru deosebita afectiune ce o port numitului... si avand credinta ca-mi va asigura toate cele necesare traiului la vreme de neputinta.
De asemenea, doresc sa inlatur de la mostenirea me pe ceilalti mostenitori legali.
Redactat si dactilografiat....”
Cat despre diagnostic va pot oferi urmatoarele detalii:
- diagnostic: handicap mental;
- grad handicap: grav cu asistent personal;
- memorie: afectata partial;
- comunicare: are deficultati de vorbire, dar poate fi inteleasa de ceilalti.
In situatia de fata, mai poate fi folosit testamentul sau trebuie sa facem altul? Va rog sa imi spuneti ce optiuni avem si cum putem sa solutionam aceasta problema?
Probleme mostenire
chucki
Buna ziua.
Se da urmatoarea problema:
Un batran de 88 ani vrea sa lase mostenire (un apartament si 1/3 dintr=o alta locuinta) prin testament mamei mele (care ... (vezi toată discuția)