avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare sau donatie copiilor mei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare sau donatie copiilor mei

Cum pot lasa copiilor mei,minori,un imobil pe care eu urmeaza sa-mostenesc prin testament? Sunt in urmatoarea situatie: am fost adoptata(cu efecte totale),la varsta de 12 ani de nasii familiei. Astfel am crescut cu 4 parinti. Intre timp,fratele meu natural a decedat. Imediat parintii mei naturali mi-au facut testamente pt tot ce detin la momentul decesului fiecaruia dintre ei. Tatal meu,biologic, a decedat. Am preluat partea lui lasata mie prin testament. Am avut niste probleme de sanatate si in urma analizelor mi s-a descoperit o leucemie. Cum pot sa ma asigur ca si partea mamei mele va reveni celor 2 copii minori,in cazul in care eu voi deceda innaintea ei? In acest moment,mama mea biologica,este bolnava,grav,diagnosticata cu dementa mixta vasculara,boala Alzheimer cu simptome psihotice,cu certificat de handicap grav,pusa sub interdictie. Eu detin tutela,ma ocup de tratamentul si ingrijirea ei. Va multumesc si va astept cu mare interes sfaturile.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:25, 7 Aprilie 2017
Depinde ce alti mostenitori ar avea mama dv. Daca sunteti singura fiica, nu aveti probleme in a obtine ceea ce doriti. Daca mai sunt si alti mostenitori potentiali, atunci se schimba situatia.
Potrivit art.1091(4) cod civil nou "Pana la dovada contrara, instrainarea cu titlu oneros catre un descendent ori un ascendent privilegiat sau catre sotul supravietuitor este prezumata a fi donatie daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere. Prezumtia opereaza numai in favoarea descendentilor, ascendentilor privilegiati si a sotului supravietuitor al defunctului, daca acestia nu au consimtit la instrainare".

Potrivit jurisprudentei din domeniu, actele de vanzare-cumparare intre parinti si copii s-au dovedit a fi donatii deghizate si, prin urmare au fost anulate in instanta.

Din acest motiv, noul Cod civil a clarificat riscul incheierii unor astfel de contracte.

Pe de alta parte, conform dispozitiilor art. 516 Cod civil, copiii sunt obligati sa isi ingrijeasca parintii, astfel ca, un contract de intretinere se dovedeste a fi tot o donatie.

Prin urmare, trebuie acordata o atentie deosebita exprimarii textului de lege, si anume: “ pana la dovada contrara”.


Aceasta dovada contrara, in cazul unui contract de vanzare-cumparare, este plata integrala a pretului stabilit prin contract, fie ca va fi prevazut uzufructul viager sau se va apela la o clauza de intretinere.
De aceea, este indicat ca pretul sa fie virat in contul vanzatorilor/vanzatorului, astfel incat sa se poata face dovada platii daca va fi nevoie.
In ceea ce priveste intretinerea, dovada acesteia se poate face prin orice mijloace de proba, inclusiv martori.

In aceasta situatie, debitorul intretinerii trebuie sa fie sigur ca va detine toate dovezile de-a lungul timpului din care sa reiasa ca si-a indeplinit obligatiile, iar celalalt descendent nu si-a indeplinit obligatia de intretinere.

Dar cea mai sigura varianta este consimtirea celuilalt descendent la instrainare.
Din textul de lege rezulta ca este nevoie de consimtamant la data instrainarii. Pentru evitarea oricarui litigiu, consimtamantul ar trebui sa se regaseasca in continutul contractului, acest descendent consimtind la respectiva instrainare si luand la cunostinta de continutul contractului.
In caz contrar, cel care a consimtit poate invoca faptul ca nu a cunoscut continutul contractului si a fost in eroare, astfel incat se poate adresa justitiei pentru desfiintarea actului. In cazul in care se incheie separat consimtamantul, in opinia mea, ar trebui sa fie incheiat concomitent, cu precizarea ca persoana care consimte a citit contractul dintre parti.

Ba ar fi probleme, Liliana.
Dna. vorbeste despre tesatamentul mamei biologice, în condițiile în care a fost adoptată cu efecte depline.

Prin adoptia cu efecte depline a încetat legatura de rudenie cu mama biologică si s-a născut legătura de rudenie cu mama adoptivă.

Dna. nu își mai poate moșteni mama biologică după regulile moștenirii legale. (moștenește pe mama adoptivă). Ar mai putea-o moșteni pe mama biologică DOAR în baza testamentului/ DOAR după regulile moștenirii testamentare.

Insă, dacă s-ar întâmpla evenimentul de care se teme dna., daca s-ar întâmpla să nu supraviețuiască testatoarei, atunci testamentul ar deveni caduc.


De asemenea, Stoica Ioana, nu cred că ați sesizat nuanța din întrebarea doamnei.
Ne întreabă ...ce s-ar întâmpla dacă ...

@Anitalela

Care este situația averii mamei dvs. biologice în momentul de față? Mai are bunuri care sunt numai ale ei (proprietar 100%)?

Presupun că unele bunuri le are acum în coproprietate cu dvs. Mă refer la acelea pe care ea le avea in comun cu soțul ei /tatăl dvs. biologic. Din care dvs. ati moștenit o parte in baza tesatamentului lăsat de tatăl biologic.

Cel puțin în privința acestora din urmă (bunurile in coproprietate) ați putea încerca un partaj (cu atribuirea lor către dvs.). Numai în acest fel, aceste bunuri ar putea rămâne copiilor dvs. în caz că ...

Pentru celelalte (dacă sunt) și având în vedere punerea ei sub interdictie ...v-ar mai putea ajuta Cel de Sus ...prin ordinea deceselor.
Ultima modificare: Luni, 3 Aprilie 2017
romascanu, moderator
In primul rând, daca aveti copii minori, nu puteti sa le faceti vanzare. Minorii nu au bani sa cumpere.
In al doilea rând, depinde ce mostenitori are mama dvs (frati, surori, unchi, matusi, veri primari).
În primul rând NU ARE ce să vandă!! (nu are ap. sau nu îl are pe tot).

Femeia intreabă cum să lase copiilor ei un ap. pe care URMEAZĂ să-l mostenească!

Urmează!

Dăcă îl va moșteni, atunci NU trebuie să mai facă nimic pentru al lasa copiiLOR ei (tuturor). După ce l-a moștenit, va fi destul să închidă ochii și să plece pe lumea ailalată. Iar ap. pe care l-a moștenit ea va fi gata lăsat copiiLOR ei. Nu trebuie să mai facă nimic pentru asta. Copii iși vor moșteni mama!

Femeia se întreabă ce se întâmplă dacă moare ea, înaintea aceleia de la care URMEAZĂ să moștenesacă ea ap., prin testament.

În acest caz, testamentul devine caduc. Și ap. (sau partea de ap. care aparține testatoarei) va fi moștenit de moștenitorii LEGALI ai persoanei care a scris testamentul.

Aceea care are ceva de vânzare în ACEST MOMENT este femeia care a scis testamentul. Fiindcă testamentul nu produce efecte decât după moartea celui care l-a scris.
Numai că ea/testatoarea este pusă sub interdicție.
Iar o vanzare a unui bun aparținând unei persoane puse sub interdicție nu se poate face ca și cum ai bate din palme. Este nevoie de autorizare!
Bunurile unei persoane puse sub interdicție nu pot fi date pe de-a moaca (donație) decât descendențior interzisului (cu autorizarea instanței). În nicun caz descendenților ...altora de prin preajmă.

Imi pare că nu citit nimeni cu atentie speta aceasta. Speța care, oricum, nu prea e de forum.

Sau dacă vreți răspuns de forum: O cale ar fi ...să se roage la Dumnezeu să supravietuiească aceleia care a scris testamentul.
După care nu trebuie să mai facă nimic...

Dacă acest ap. este în coproprietate: partea al testatoarei și parte al utilizatoarei (cam așa înțeleg din ce s-a scris) atunci s-ar putea face un partaj. Fiindcă NIMENI nu poate fi obligat a rămâne în indiviziune. Nici măcar acela ce se află în indiviziune cu o persoană care nu mai are ...toată țigla pe casă! Dar asta înseamnă o sultă. Și nu știu dacă merită atât osteneală și bani. S-ar putea să fie mai bună ...rugăciunea și speranța.

Stimată doamnă, dacă Dumnezeu va voi, copiii dvs. vor avea acest ap.
Ordinea plecărilor pe lumea ailaltă nu o stâpânește nici mama științei dreptului.
Ultima modificare: Vineri, 7 Aprilie 2017
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire abeonasibylla abeonasibylla Buna ziua, Am un certificat de mostenitor cota parte de 3/8, iar mama mea 2/8 si sora mea 3/8, intrebarea mea este poate mama sa imi cedeze partea ei de 2/8 ... (vezi toată discuția)
Am o nelamurire in legatura cu bunurile imobile detinute de catre ... andre18 andre18 Am o nelamurire in legatura cu bunurile imobile detinute de catre bunicul meu.Dansul ne-a lasat mie si surorii mele testament in care ne declara legatare ... (vezi toată discuția)
Pot pierde propietatea ? Nilmarcu Nilmarcu In anul 2014, mama mi a facut act de vanzare_cumparare ptr apartamentul in care locuiesc. Eu, mai am 4 frati. Mama mea, a murit in dec 2018. Mi a zis cineva, ... (vezi toată discuția)