avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Restabilirea dreptului de proprietate asupra terenului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Restabilirea dreptului de proprietate asupra terenului agricol

Bună seara,
Deși la mai multe întrebări postate de mine, nu am primit nici un răspuns, mai am o speță pe fond funciar, la care poate se apleacă cineva să confirme sau să infirme interpretarea legii astfel:
Sunt unul dintre moștenitori ai dreptului de proprietate care asupra terenurilor care au aparținut bunicului meu.
Tatăl meu (decedat) a formulat cerere de reconstituire la legea 18/1991 în termen, solicitând conform registrului agricol 18 Ha.
Comisia de stabilire a dreptului de proprietate, a aprobat 7,62 Ha., motiv pentru care a refuzat punerea în posesie, fără să conteste în scris și să deschidă acțiune în instanță.
Urmare a unui proces de reconstituire deschis de mine, instanța a hotărât punerea în posesie doar pentru suprafața validată, respectiv 7,62 Ha. motivând necontestarea în instanță conform art. 53 din Legea 18/1991.
După dezbaterea pe fond, am descoperit cărți funciare care atestă dreptul de proprietate în favoarea bunicului meu pentru 27 Ha.
În apel am solicitat prelungire pentru obținere și depunere de probe. Solicitare respinsă. În revizuire, am prezentat efectiv dovezile, respectiv cărțile funciare. Instanța, nici în apel și nici în revizuire nu a ținut seama de aceste dovezi, motivând necontestarea la legea 18/1991.
Până în acest moment nu am fost puși în posesie.
ÎNTREBARE:
În virtutea art. 11 alin (8) respectiv din H.G. 890/2005 "In cazul în care dupa înregistrarea cererii, fostul proprietar prezinta probe doveditoare înainte de punerea in posesie, pentru suprafete mai mari avute în proprietate, reconstituirea se face pentru întreaga suprafata dovedita. "
mai pot formula cerere de reconstituire pentru ]ntreaga suprafață pe baza cărților funciare?.
Ultima modificare: Vineri, 20 Octombrie 2017
FARKAS TRAIAN IOSIF, utilizator
Cel mai recent răspuns: FARKAS TRAIAN IOSIF , utilizator 22:01, 22 Octombrie 2017
Revin:
Oare, am greșit cu ceva, pentru că, această postare, este a IV-a la care nu primesc nici un răspuns ?.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara, nu este vorba ca ati gresit dvs cu ceva, ci pur si simplu nu toate intrebarile primesc un raspuns, fie speta este prea complexa si necesita prea multa implicare, fie datele expuse sunt insuficiente, fie este necesara o anumita documentare pe care nu si-o asuma nimeni sa o faca in mod gratuit, adica dintr-un motiv sau altul nu se ofera un raspuns.

Parerea mea este ca alin.(8) al art.11 trebuie citit impreuna cu alin.(5) al aceluiasi articol, adica "Cererea împreună cu actele prevăzute la alin. (3) se depun la consiliul local în a cărui raza teritoriala este situat terenul, fie personal, fie prin posta, înăuntrul termenului prevăzut de lege." adica nu mai puteti formula cerere de reconstituire pentru intreaga suprafata.
Ultima modificare: Duminică, 22 Octombrie 2017
trandafir2, moderator
Mulțumesc pentru clarificări.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repunerea in termen. FARKAS TRAIAN IOSIF FARKAS TRAIAN IOSIF Bună ziua, Am un proces pe fond funciar. În anul 1991, părinții mei au formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate. Comisia de ... (vezi toată discuția)
Actiune rectificare titlu proprietate danutelu danutelu Detin un titlu de proprietate pentru un teren si in registru agricol figurez cu o suprafata mai mare decat in titlu. Pot formula o actiune pentru rectificare ... (vezi toată discuția)
Cere pe fond funciar. ContSters118550 ContSters118550 am facut cerere la L. 18/91 prin care am solicitat intreaga suprafata de teren si locuinta , preluate de statul comunist abuziv, dar s-a constituit numai 10 ... (vezi toată discuția)