avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administratorul blocului ne fura?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administratorul blocului ne fura?

Buna ziua.

Va rog sa ma ajutati cu o serie de intrebari legate de intretinerea pe care trebuie sa o platesc curand pentru un apartament care este nelocuit de cateva luni.

Desi nelocuit pe perioada de vara am de platit minim 100 Ron/lunar.
Atasez si lista de intretinere, apartamentul 92 este cel in discutie:
[ link extern ]

Nu inteleg urmatoarele:
- ce sunt taxele de persoana plecata (specific ca taxa exista chiar si cand ap. este locuit...) ?
- care este diferenta dintre fond de rulment si cheltuieli de reparatii ?
- ce se intampla (in mod normal) cu banii stransi lunar pt fondul de rulment?
- cum pot sa verific daca reparatiile au existat si daca s-au facut ?

Daca administrator face "afaceri" am ce sa fac ?

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2009
simonab21, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:06, 7 Octombrie 2009
simonab21 a scris:

Buna ziua.

Va rog sa ma ajutati cu o serie de intrebari legate de intretinerea pe care trebuie sa o platesc curand pentru un apartament care este nelocuit de cateva luni.

[ link extern ]

Nu inteleg urmatoarele:
- ce sunt taxele de persoana plecata (specific ca taxa exista chiar si cand ap. este locuit...) ?

Va multumesc anticipat!

simonab21 a scris:

Buna ziua.

[ link extern ]

Nu inteleg urmatoarele:

Va multumesc anticipat!

In primul rand de ce nu-l intrebati pe administrator cum imparte cheltuielile. Pot doar sa presupun ca acei 3.82 lei ar putea reprezenta fie ceva cheltuieli administrative sau salariul ingrijitorilor.....
Aveti cumva vreun spatiu inchiriat in bloc? Ca vad ca acolo scrie si de chirii ceva.... In fine, daca nu platiti chirie, inseamna ca ati ramas de platit (restant) la fondul de rulment suma de 30 lei, suma pe care trebuie s-o achitati pana la implinirea sumei care vi s-a calculat ca fond de rulment.
Fondul de rulment se constituie ca un tampon pentru plata facturilor care vin de la furnizor. Pana se impart si se pun pe lista si pana se incaseaza aceste facturi de la locatari, care mai raman si restanti, trebuie sa existe niste bani cu care administratorul plateste aceste facturi, banii se recupereaza apoi de la locatari care isi achita cotele si se pun la loc in fond pentru ca luna urmatoare ciclul sa se repete.
Reparatiile se platesc fie direct pe liste, fie se constituie un fond de reparatii, deasemenea si acesta este un fond tampon din care se iau bani atunci cand trebuie sa se faca o reparatie urgenta sau se cheltuie pentru reparatii planificate.
Daca vreti sa vedeti ce reparatii s-au pus pe lista intrebati administratorul, rugati-l sa va arate facturile si chitantele cu care a achitat reparatiile respective si mergeti sa va arate ce anume a reparat.
....................
Administratorul poate face afaceri, dar daca v-ati referit la banii administratiei, nu are voie sa faca afaceri cu acesti bani si ca sa va convingeti procedati asa cum v-am scris in pasajul anterior.
simonab21 a scris:

Nu inteleg urmatoarele:

Va multumesc anticipat!

- Unele asociatii au stabilit in adunarea generala ca sa treaca la cheltuieli cel putin o persoana chiar daca nu locuieste nimeni in luna respectiva. Trebuie sa intrebati sa va lamureasca presedintele asociatiei.
- Fondul de rulment se foloseste pentru a acoperi cheltuielile asociatiei pana cand proprietarii achita cotele lunare de pe lista si sunt banii fiecarui proprietar ce-i retrage cand vinde apartamentul. Fondul de reparatii se foloseste pentru reparatii, se consume si trebuie mereu completat in functie de valoarea reparatiilor ce se realizeaza sau se planifica a se realiza si nu se restituie proprietarului.
- Fondul de rulment este op suma stabilita pentru fiecare apartament. Se poate ca in adunarea generala sa se hotarasca plata acestuia in transe lunare mai ales pentru asociatiile nou infiintate, care nu au inca fond de rulment. Pentru cei care au fond de rulment acesta se completeaza daca au crescut cheltuielile lunare sau se restituie o parte din suma, la cerere, daca este mai mare decat cheltuielile lunare.
- Pentru a verifica daca reparatiile se fac participati la receptia lucrarilor, implicati-va in conducerea asociatiei sau solicitati documentatia de la administrator.

Daca administratorul face afaceri e de felicitat. Intrebati-l ce mai merge in tara asta sa faceti si dv si spuneti-ne sa facem si noi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru un apartament vandut la licitatie fostul proprietar poate fi scutit de plata fondului de reparatii? legal23 legal23 Am fost executat silit si ap a fost vandut la licitatie. Doresc sa imi achit datoria la intretinere ptr a nu crea probleme ... (vezi toată discuția)
Buna ziua C.Claudia C.Claudia Sunt si eu chiriaș ANL si am o întrebare . Sunt obligată să plăteasc fondul de rulment si pentru ce se folosește? (vezi toată discuția)
Fond rulment? mca mca In 2009 am platit 200 lei drept \"fond rulment\"?, de fapt s-a spus ca sunt bani necesari efectuarii reparatiilor instalatiei din subsolul blocului. Acele ... (vezi toată discuția)