Buna ziua . Am un coleg care acum 1 an a facut 5 imprumuturi in aceiasi zi de la 5 banci diferite, iar atunci cand a facut imprumutul el lucra si avea un salariu considerabil de bun . Anul acesta a iesit la pensie pe caz de boala , iar pensia nu mai este asa de mare ca si salariul pe care il avea cand a obtinut imprumuturile . Pana cand a iesit la pensie el platea ratele in fiecare luna asa cum era prevazut in contractele cu bancile , iar acum de cand a iesit la pensie pe caz de boala , plateste in fiecare luna sume dar mai mici decat platea inainte , fiindca nu mai poate achita intreaga suma .
Intrebarile mele sunt:
1. Daca el achita in fiecare luna , dar suma mai mica ( este de buna credinta )decat trebuia sa achite initial la toate cele 5 banci , ce pot sa-i faca bancile daca nu are cum sa achite suma stabilita in contract?
2.Pot oare bancile (daca el totusi achita in fiecare luna , dar sume mai mici) sa-l actioneze in instanta pentru ca nu achita suma prevazuta in contract ?
3. Daca il actioneaza in instanta cum se procedeaza si daca el are pensie si acasa , bancile pot sa-i scoata la licitatie casa , sau sunt obligate sa-i execute pensia , chiar daca el plateste in fiecare luna?
4. In cazul in care el achita lunar o suma la banci , bancile pot sa actioneze si asupra codebitorilor?
Va multumesc !!!
Dacă are codebitori, băncile vor trece la executarea silită atât a titularului prin poprirea a 50% din pensie, cât și asupra codebitorilor.
Cu siguranță se vor îndrepta cu executarea și asupra casei unde locuiește, dar are posibilitatea să se apere prin contestație la executare.
Cele 5 credite adunate cât valorează în total, peste 10.000 sau sub 10.000 lei`?
Dacă creanța este deja sub 10.000, executarea silită se va face numai prin poprirea pensiei.
La creanță de peste 10.000 se practică și urmărirea imobiliară.