barbat, varsta 60 ani, vechime in munca 35 ani, 5 ani facultate la zi
intrebare : la calculul pensiei de invaliditate grad 3, punctajul obtinut deduc ca este aferent celor 35 de ani lucrati/contributii; daca as fi lucrat insa pana la 65 ani, daca nu ma imbolnaveam, deduc ca as fi avut mai multe puncte , impartirea acestor puncte facand-se la 35, de unde mie imi rezulta ca pensia de invaliditate de grad 3 este mai mica decat pensia la limita de varsta ; acel stagiu potential se acorda doar pentru a acoperi perioada de cotizatie de 35 ani, sau pentru a acoperi si aceasta potentiala perioada de la 60 la 65 ani ?
Ce punctaj mediu anual aveti la pensia de invaliditate ?
Cuantumul pensiei de invaliditate va intra in calculul pensiei de limita de varsta.
Deci acea perioada de 5 ani este acoperita de cuantmul pensiei de invaliditate care la trecerea la limita de avrsta se va transforma in puncte.
buna ziua, inteleg acest lucru, Nu am depus inca dosarul dar aproximativ as avea cam 80 puncte pentru 35 ani lucrati, fata de 90 puncte cat as fi putut avea la limita de varsta ( 40 ani lucrati/cotizati); de aici imi rezulta mie diferenta ; adica , in cazul meu 80/35=2.28, iar la limita de varsta : 90/35=2.57, de aici rezulta la val pct pensie 1000, o dif intre cele 2 variante de aprox 300 lei; calculele sunt aproximative , precizez, multumesc si astept raspunsul dumneavoastra ( tot aprox imi rez o pensie anticipata la val pct pensie 1000, de aprox 1670),; inteleg totodata ca la 65 de ani , cei 5 ani de pensie vor intra cu punctajul lor la calcul avand,- estimez eu,- undeva la 87 puncte ,etc; va rog frumos sa imi spuneti daca e bine,eu nefiind de specialitate dar asa am dedus, va multumesc frumos