avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Separare cuplu - ce este de facut ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Separare cuplu - ce este de facut ?

Problemele noastre stau in felul urmator :
Sotia consuma alcool , la inceput a fost putin si mai usor , de circa 9 ani s-a intetit si a crescut cantitatea de alcool progresiv ajungandu-se in ultima perioada ( cca 1 -2 ani ) sa se imbete la in medie cam la 2 zile . De aici atmosfera s-a degradat si am ajuns sa avem certuri dese , si chiar daca am facut tot posibilul sa las de la mine ( avem o fetita de 8 ani ), ea niciodata nu a recunoscut ca asta e cauza problemelor noastre ( betiile erau urate , nu mai stia ce vorbea si intotdeauna devenea certareata ) . Ca si cum nu ar fi fost indeajuns ce au generat probleme de alcool intre noi, s- a hotarat sa ne separam si a plecat de acsa de cca 2 luni . S-a mutat de acasa intr-un apartament care este pe numele fetitei si a luat si fetita , primt de aceasta ca dota de la strabunica ei . Chiar daca ea pentru ai fi mai usor ma scotea pe mine vinovat de toate inclusiv de faptul ca bea , mutarea si separarea de mine nu a dus la oprirea consumului de alcool, ba din contra .
Deci conditiile sunt :
- suntem casatoriti , in prezent separati , eu stau singur in apartamentul nostru ( care a fost cadou de la parintii mei - proprietari ramand parintii ) , iar sotia impreuna cu fetita , in apartamentul ( care este cu acte de dota pe numele fetitei de la strabunica ei ) acesteia in actul de dota fiin trecuti la tutela atat sotia cat si eu ( semnand amandoi pe act ).
- sunt in permanenta ingrijorat de fetita mea care sta mult timp cu un om baut rau si aceasta este principala mea problema .
- sotia a stiut sa atraga fata facandu-i multe pe voie si convingand-o ca eu sant vinovat de situatie . Cu toate aceasta ma inteleg foarte bine cu fetita si vine la mine in weekenduri si uneori si incursul saptamanii si este fericita .
- ambele apartamente indeplinesc conditii bune de crestere a unui copil si amandoi avem venituri apropiate .
- sotia se pricepe in a-si crea atuuri si a facut inainte sa plece un soi de circ ducandu-se fara motiv la un centru de femei abuzate pe motiv de violenta psihica impreuna cu fetita, deasemenea mi-a spus ca a anuntat autoritatea tutelara ca a parasit domiciliul , acest din urma lucru nestiind eu daca este si adevarat . Ea a facut acestea deoarece ce-i din familie inclusiv tatal ei nu agreaza ideea ca fetita sa stea cu un om cu probleme de alcoolism . problemele cu alcoolul le stiu cei din ambele familii , strainii sau prietenii mai putin in general consumand alcool mai mult acsa iar noi neavand multi prieteni .
- in prezent urmam o consiliere psihologica de cuplu cu cei de la centrul unde s-a dus , eu sperand ca astfel se va gasi o solutie la problemele de alcool ( si poate putem redeveni o familie ), din pacate dupa 1.5 luni inca nu se arata roadele iar consumul continua iar ea nu accepta gravitatea situatiei si sa mearga la dezalcoolizare cezand ca nu are nici o problema .
In aceste conditii as dori sa stiu :
1. Daca situatia continua , si betiile ei , fiind singura cu fata , sunt indreptatit sa incerc sa iau eu copilul ?
2. Daca da :
a) in situatia in care a-s dori sa astept , poate consilierea da roade si isi va rezolva problema si vom avea sanse sa redevenim o familie , care sunt posibilitatile si metodele prin care as putea sa tin eu fetita pentru a o feri de prezenta unei mame bete prea des ( fara a ne separa juridic - divort )
b ) In caz de divort care sunt posibiltatile si cum trebuie procedat pentru a feri copilul sa creasca in permanent cu o mama cu probleme de alcoolism si de a-mi fii incredintata ( macar pana isi rezolva problemele ).
3. Referitor la apartamentul care este pe numele fetitei ( in care locuiesc amandoua in prezent )ea nu imi permite accesul decat cand vrea spunand ca fiind mostenirea fetitei de pe linia bunicii sale , ea are drept de administrator ( chiar daca si eu sunt trecut pe act la tutela si ea poate sa faca in acel apartament ce vrea ) :
a) in caz neseparare juridica eu am dreptul de acces sau de spune ca nu sunt de acord ca unele lucruri sa fie facute cum vrea ea ( exemplu : a spart si modificat pereti )
b ) In caz de divort nu ma intereseaza ca ea sa se mute de acolo dar care sunt drepturile mele ptr a proteja interesul fetitei , in cazul in care copilul ramane cu ea si care sunt drepturile amandoura daca fetita o voi creste eu . Care este cea mai buna solutie ca drepturile fetitei sa fie aparate .
Mentionez ca daca este bauta , atunci si accesul la fetita este limitativ , afirmand ca acolo este casa ei si eu nu am ce cauta fara aprobarea ei , si cum aceasta se intampla des nu e bine .


Multumesc pentru rabdarea de a citi textul lung si anticipat pentru raspunsuri !
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 11:03, 8 Octombrie 2009
In mod cert sotia dvs. ar trebui ajutata si nu in primul rand acuzata. Drepturile asupra cresterii si educarii copilului le aveti amandoi , in aceeasi proportie. Este un lucru foarte bun ca ati apelat la consilierea psihologica. Problema care, in opinia mea, va sta in calea unei relatii fiersti , armonioase, este problema alcoolului. De aceea, sfatul meu este sa incercati, daca va doriti ca viata de familie sa redevina ca mai inainte, sa oconvingeti pe sotie sa urmeze calea dezalcoolizarii, intr-o clinica specializata. Ati putea apela si la parintii acesteia, la alte rude, pentru ca impreuna sa o sfatuiti si sa ii explicati incotro se indreapta. Nu divortul este solutia care se impune, aceasta persoana , in opinia mea, fiind bolnava. Ar trebui sa incercati sa preluati custodia fetitei, cerand concursul celor de la Autoritatea tutelara, pentru ca ei sa efectueze o ancheta sociala si sa constate pericolul la care este expusa fetita. Succes.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2009
ContSters47264, utilizator
legally a scris:

In mod cert sotia dvs. ar trebui ajutata si nu in primul rand acuzata. Drepturile asupra cresterii si educarii copilului le aveti amandoi , in aceeasi proportie. Este un lucru foarte bun ca ati apelat la consilierea psihologica. Problema care, in opinia mea, va sta in calea unei relatii fiersti , armonioase, este problema alcoolului. De aceea, sfatul meu este sa incercati, daca va doriti ca viata de familie sa redevina ca mai inainte, sa oconvingeti pe sotie sa urmeze calea dezalcoolizarii, intr-o clinica specializata. Ati putea apela si la parintii acesteia, la alte rude, pentru ca impreuna sa o sfatuiti si sa ii explicati incotro se indreapta. Nu divortul este solutia care se impune, aceasta persoana , in opinia mea, fiind bolnava. Ar trebui sa incercati sa preluati custodia fetitei, cerand concursul celor de la Autoritatea tutelara, pentru ca ei sa efectueze o ancheta sociala si sa constate pericolul la care este expusa fetita. Succes.




Sunt cu totul de acord , dar sotia mea nu se lasa ajutata , am incercat absolut toate metodele, dar nu accepta problema ei cu alcoolul , de ajutor medical nici nu vrea sa auda , iar cosilierea psihologica deocamdata nu da roade . Nu pot sa o urc in masina si sa o duc la clinica de dezalcoolizare daca ea nu vrea .
Problema divortului am ridicat-o deoarece chiar ea a dorit sa divorteze si a retras actiunea cand tatal ei a spus ca vine martor sa spuna ca nu poate creste bine copilul datorita consumului de alcool si ca acesta alcoolul e cauza divortului .
Cat despre autoritatea tutelara cum pot fi acestia convinsi ca ea are aceasta problema cand ea in general bea acasa dupa ce vine de la serviciu dupa orele 17 , sau daca o viziteaza in una din cele 2 zile in care nu vea si e doar mahmura .
Mai mult ea acoperindu-se si cu hartii de la centru de femei abuzate .

multumesc pentru intelegere .
buna ziua
in cazul in care intr'adevar va hotarati sa divortati cereti si sa va fie incredintata minora spre crestere si educatie, mamei dandu'i drept doar de vizita si cu obligatia platii unei pensii de intretinere a minorei.
pentru aceasta insa, pentru credibilitate in instanta, aveti nevoie de martori : trebuie sa aveti macar un vecin sau un prieten care stie de problema sotiei cu alcoolul si in plus, un al doilea martor, care va fi cel mai plauzibil...chemati'l pe socrul dv care spuneti ca va confirma faptul ca fiica sa, sotia dv, este alcoolica, cu probleme serioase si grave si nu se poate ocupa de minora,punandu'i sanatatea si viata in pericol.
si de la serviciul sotiei puteti aduce o proba.daca consuma atat de mult alcool este imposibil sa nu stie nimeni
o ancheta sociala se va face,si la domiciliul mamei si la dv.
rugati'i pe cei de la asistenta tutelara sa faca ancheta la domicilul mamei mai spre seara, cand aceasta va putea fi gasita acasa si in flagrant ;)
daca va mai iubiti sotia incercati sa o ajutati sa-si rezolve problema !!
daca nu, investiti instanta cu o actiune de divort solicitand si incredintarea minorei spre crestere si educare .
instanta comopetenta este judecatoria de la ultimul domiciliu comun al sotilor .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanse castigare autoritate parinteasca drmon drmon buna ziua. ma numesc Raluca D. si am o intrebare: in anul 2008, m-am casatorit iar in 2009 s-a nascu fetita mea. dupa nastere am facut o depresie postnatala, ... (vezi toată discuția)
Divort cu copil minor ciorba ciorba Buna ziua, numele meu este A si am aflat de curand ca sotia vrea sa divorteze de mine, invocand faptul ca nu i-am aratat afectiune si sprijin moral atunci cand ... (vezi toată discuția)
Custodie copil dragan oana dragan oana buna ziua!sunt o femeie de 34 de ani,casatorita si cu o fetita de 5 ani, aflata intr-o situatie trista.cu sotul nu ma mai inteleg deloc pentru ca nu ma mai ... (vezi toată discuția)