avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Care sunt prevederile legale de care depinde ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Care sunt prevederile legale de care depinde restituirea fondului de rulment?

Restituirea fondului de rulment depus la o asociatie depinde de hotararea comitetilui executiv al asociatiei sau de prevederile legale respective?
Ultima modificare: Duminică, 29 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 19:13, 30 Octombrie 2017
Depinde de situatie
Dispozitia in vigoare prevede ca fondul de rulment se restituie titularului in cazul transferarii dreptului de proprietate asupra apartamentului sau prin decizia comitetului executiv cand cheltuielile de intretinere scad
HG nr 1588/2007 Art. 24. - (1) In scopul asigurării fondurilor necesare pentru plăţi curente, asociaţia de proprietari stabileşte cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regulă, fondul de rulment se dimensionează astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflaţiei, iar în cazurile asociaţiilor de proprietari nou-înfiinţate, prin constatarea şi însuşirea experienţei în domeniu a unor asociaţii de proprietari echivalente ca mărime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afişate pe lista de plată. Pentru încasarea fondului de rulment, casierul asociaţiei de proprietari eliberează chitanţă personalizată separată.
(3) In situaţiile în care, prin contractul de închiriere încheiat cu proprietarul, chiriaşul se obligă să participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului în care locuieşte, acesta va participa şi la formarea fondului de rulment.
(4) Fondul de rulment încasat se poate restitui în situaţiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, dacă prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosinţei locuinţei nu se stipulează altfel, precum şi în situaţiile în care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.

In contractul meu de vanzare-cumparare al apartamentului respectiv nu se precizeaza nimic. legat de fondul de rulment. Dar in discutiile avute cu administratorul blocului mi s-a spus ca nu imi pot restitui suma depusa ca fond de rulment intrucat exista o anume decizie a comitetului executiv al asociatiei si ca nu am respectat-o!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca aveti depusa o suma in fondul de rulment, nicio decizie a comitetului executiv nu va poate interzice primirea acestei sume la momentul cand ati vandut apartamentul. N-ar face decat sa va fure acesti bani, incalcand HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007:
Art. 24.
................
(4) Fondul de rulment incasat se poate restitui in situatiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si in situatiile in care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.
getaniculescu@hotmail.com a scris:

exista o anume decizie a comitetului executiv al asociatiei si ca nu am respectat-o!

Nu ati solicitat decizia respectiva, ce anume nu ati respectat din decizie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditiile de restituire a fondului de rulment si reparatii angi25 angi25 Va rog frumos ajutati ma cu articol, lege din care sa reiasa conditiile de returnare a fondului de rulment si celui de reparatii. Multumesc. (vezi toată discuția)
Fondul de rulment migaste migaste Acum un an, mai precis noiembrie 2009, am fost angajata administrator la o asociatie de proprietari; pe atunci aveau o suma de bani depusa intr-un cont, ca ... (vezi toată discuția)
Datorii apartament prima casa Eveyn Eveyn Buna ziua! Am achizitionat de curand un apartament prin programul Prima Casa. Ne-am mutat in el de 2 saptamani si ceva. Proprietarii au fost draguti si ... (vezi toată discuția)