avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de abitatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de abitatie

Buna ziua ,va rog lamuriti-ma si pe mine cum sa interpretez un paragraf dintr-un contract de vanzare cumparare si ce drept are accea persoana,
Astfel in anul 1998 bunicii cumpara un imobil ,merg insotiti la notariat de fiica lor ,care in urma discutiilor cu noratul accesta a trecut in actul de V-C urmatorul paragraf,eu x imi rezerv dreptul de a locui intr-o camera pe tot restul vietii,, cum a fost posibil ca cineva sa isi rezerve singura un drep,la accel moment bunicii mei nu au inteles accest aspect ,iar in prezent fiica lor le creeaza probleme ,ezista vreo sansa pentru rectificarea accelei greseli,persoana se crede proprietara si actioneaza in consecinta.va multumesc pt raspunsuri
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 17:17, 21 Mai 2018
Este instituit un drept de uzufruct viager.

Prin urmare, uzufructuarul are dreptul de a poseda si folosi bunul, pana la deces.( acest drept se stinge prin deces ).

Evident ca acest drept se refera la o singura camera.
( sunt desprinse atributele posesiei si folosintei, din continutul dreptului de proprietate ).

Dreptul de proprietate , in ceea ce priveste restul imobilului, trebuie respectat.

Alminteri, persoana care exercita dreptul de uzufruct poate fi actionata in instanta, in sensul de a respecta dreptul de proprietate.

Pot fi solicitate si despagubiri.

Fiind vorba despre un drept de abitatie viagera, nu este vorba despre un drept de uzufruct viager sau altfel spus, dreptul de uzufruct nu-i drept de abitatie, distinctia dintre cele doua fiind clara (chiar daca abitatia se completeaza cu anumite dispozitii din materia uzufructului).
@ paula38, actul este intocmit in mod corect, adica partile au consimtit la constituirea unui drept de abitatie in favoarea unei persoane, in speta fiica lor. Nu este nimic curios, ciudat sau deplasat in aceasta poveste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de a locui intr-un imobil paula38 paula38 Buna ziua ,o persoana intr-un contract de vanzare cumparare si-a atribuit dreptul de a locui intr-o camera fara chirie din imobil,accest drept nu este inscris ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ,supun atentiei dvs un caz putin mai complicat si am ... paula38 paula38 Buna ziua ,supun atentiei dvs un caz putin mai complicat si am mare nevoie de sfaturi sau chiar un avocat care ma poate ajuta, situatia este urmatoarea,in ... (vezi toată discuția)
Prescriptia achizitiva paula38 paula38 Buna ziua detin un imobil ,iar pt o camera este instituit un drept de abitatie ,persoana respectiva nu locuieste in imobil,nu este trecuta in cartea funciara ... (vezi toată discuția)