avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de preepmțiune chiriaș
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de preepmțiune chiriaș

Buna ziua,

Doresc sa cumpar o proprietate de la stat in care, momentan sunt chirias dar nu sunt titular de contract (sunt in spatiu/familie).
Exista vreo posibilitate prin care titularul ar putea renunta la dreptul de preemtiune in favoarea mea? Sau ceva similar?

Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 10 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 10:39, 10 Noiembrie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Titularul dreptului de preemptiune nu poate renunta la dreptul sau prin cedare catre un tert (dvs), sens in care puteti lectura textul art.1739 cod civil (dreptul de preemptiune nu se poate ceda).
Mulțumesc de răspuns.

Dar dacă dansul nu dorește sa cumpere, nu exista o linie succesorala prin care și cei care sunt înscriși in spațiu ar avea tot un drept de preempțiune după al lui?

Ultima modificare: Joi, 9 Noiembrie 2017
trandafir2, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca vorbim de "linie succesorala" ar trebui sa vorbim despre acte juridice incheiate dupa decesul titularului de contract si ulterior despre preluarea calitatii de titular al contractului de inchiriere de catre mostenitorii care locuiesc in spatiu. Daca vorbim despre acte juridice incheiate inainte de decesul titularului, nu putem vorbi despre un drept de preemptiune al celor luati in spatiu. Cu alte cuvinte legea nu conferea acest drept de preemptiune decat celor care sunt titulari de contract. Solutia ar fi ca sa va intelegeti amiabil si eventual sa platiti dvs si sa cumpere titularul.
Banuiesc ca ar exista si posibilitatea unor antecontracte destul de bine facute prin care se specifica clar ca din momentul in care am pus banul in contul vanzatorului, proprietatea este vanduta titularului > mie, nu?

(scuzati-mi multiplele intrebari insa vreau sa nu exista neclaritati, multumesc)
Ultima modificare: Vineri, 10 Noiembrie 2017
trandafir2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Orice operatiune juridica de acest fel implica un anumit grad de risc, mai ales in situatia in care nu exista incredere. Desigur, puteti incheia un contract in care sa prevedeti anumite clauze insa o garantie 100% este greu de spus ca o sa aveti pentru aceasta tranzactie pentru ca, spre exemplu, o ipoteca asupra imobilului nu o puteti constitui inainte ca imobilul sa intre in patrimoniul titularului actual, caz in care exista cel putin un moment in care el se poate suci si sa va creeze probleme. Insa pentru o opinie corecta ar trebui sa discutati cu actele in fata cu un notar sau cu un avocat. Cu putin noroc eu cred ca puteti rezolva problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de preemtiune adryd79 adryd79 am nevoie de ajutor din partea unui specialist.... e vorba de un antecontract de vz-cump a unui imobil care are un Cf neclar, adica exista un drept de ... (vezi toată discuția)
Dreptul de preemtiune cf. art. 1828 din codul civil? nicusorilinca nicusorilinca Daca in prezent, titularul unui contract de inchiriere, al unui apartament de serviciu, ar dori sa cumpere acest imobil, poate beneficia de un drept de ... (vezi toată discuția)
Anulare contract vanzare-cumparare gratianmucea gratianmucea buna am un ap restituit prin l10 si intabulat,am facut un contr de vinz.,cump de mina in 2012 si am primit avans de 10000e ,restul se va achita la eliberarea ... (vezi toată discuția)