avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Pot sa anulez o asigurare chiar daca am vândut ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Pot sa anulez o asigurare chiar daca am vândut mașina ?

Acum o luna jumate am vândut mașina dar nu am știut sa i scriu pe certificat înstrăinat, nu m-a învățat nimeni. Acum l-am sunat pe cel care am facut contractul si el a zis ca a vândut-o la altu si ăla la altu si tot așa. Eu am scos-o de la fisc. Acum am fost si am loat dupliticat dupa asigurare si cu contractul de vânzare pot sa iau bani pe asigurare! E vreo problema?
Cel mai recent răspuns: Gheorghe Florin , Consilier juridic 20:48, 30 Octombrie 2017
In momentul in care un sofer isi vinde masina, acesta nu pierde banii cheltuiti pe asigurarea RCA sau Casco, dimpotriva, isi poate recupera o parte din suma, bineinteles, tinand cont de anumite conditii si particularitati.
Conform normelor CSA "Persoana care vinde un vehicul are dreptul sa primeasca inapoi de la asiguratorul RCA partea din prima platita, aferenta perioadei ramase pana la expirarea valabilitatii asigurarii, daca nu a produs prejudicii pe perioada derularii contractului"

Pentru a putea beneficia de returnarea banilor, este important ca soferul sa nu fi fost implicat in nici un accident pe perioada derularii contractului de asigurare. Suma de bani din Casco sau RCA, care va fi decontata, se va calcula tinand cont de perioada de timp care a ramas pana la expirarea politei.

Solicitarea de restituire a banilor se face catre compania de asigurari la care este incheiata polita. Soferul se va prezenta la sediul asiguratorului cu urmatoarele documente: dovada radierii masinii,copie contract de vanzare – cumparare, o copie dupa asigurare si copie dupa actul de identitate.

Compania de asigurari are obligatia de a restitui banii pe perioada contractuala ramasa nefolosita in termen de 7 zile de la momentul solicitarii inaintate de sofer. Suma restituita se calculeaza incepand cu momentul in care am depus cererea si pana in momentul in care expira polita de asigurare.
Ultima modificare: Luni, 30 Octombrie 2017
Gheorghe Florin, Consilier juridic
Eu am decât contractul de vânzare si asigurarea si dovada ca am scos-o de la fisc. Pot sa iau bani pe ia?
Daca omu nu a trecut mașina pe numele lui si i-l oprește poliția si are asigurarea anulată eu pățesc ceva?
Actele necesare le aveti.
Vanzand masina aveti dreptul sa solicitati banii pe periaoda cat asigurarea nu a fost folosita.
Cumparatorul este obligat sa isi inmatriculeze masina pe numele lui in termen de 30 zile de la cumparare. La fel este obligat sa achizitioneze Rovinieta si RCA
Nu dvs sunteti in culpa si dvs nu incalcati cu nimic prevederile legale!
Nu aveti de ce va teme.
Ultima modificare: Luni, 30 Octombrie 2017
Gheorghe Florin, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Emitere rca fara ca persoana din polita sa fie prezenta usfuia00 usfuia00 Salut, Am vandut prima mea masina si la incheierea contractului de vanzare cumparare nu am trecut pe certificatul de inmatriculare \\"instrainat catre ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , in data de 22 decembrie 2020 am vandut masina proprietate ... radu 72 radu 72 buna ziua , in data de 22 decembrie 2020 am vandut masina proprietate personala unui individ cu contract de vanzare cumparare incheiat la un birou de copiat ... (vezi toată discuția)
Asigurare masina vanduta facuta de noul proprietar tot pe numele meu stoicavasile stoicavasile Am vandut masina cu contract de vanzare cumparare,am scos-o de la fisc,la serviciul de inmatriculari a fost scoasa de pe numale meu in sistemul ... (vezi toată discuția)