avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nulitate expertiza?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nulitate expertiza?

Buna ziua,

speta este urmatoarea : se face o expertiza contabila, la sediul expertului;

expertul nu a notificat niciuna dintre parti, cu toate ca in raport s-a mentionat ca partile au fost convocate;

in instanta, se sustine nulitatea raportului de expertiza pe motiv ca partea nu a fost convocata si astfel nu a putut participa la efectuarea expertizei;

vi se pare ca suntem in fata unei nulitati?

Avocat Boncu
Ultima modificare: Joi, 8 Octombrie 2009
Boncu Constantin, Avocat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:29, 8 Octombrie 2009
costiboncu a scris:
speta este urmatoarea : se face o expertiza contabila, la sediul expertului;
expertul nu a notificat niciuna dintre parti, cu toate ca in raport s-a mentionat ca partile au fost convocate; in instanta, se sustine nulitatea raportului de expertiza pe motiv ca partea nu a fost convocata si astfel nu a putut participa la efectuarea expertizei; vi se pare ca suntem in fata unei nulitati? Avocat Boncu

Buna ziua,
Depinde de caracteristicile spetei.
Vezi si topicul:
www.avocatnet.ro/content/for...
Cu stima,
Buna ziua,

cu tot respectul pentru experienta dvs ca expert, va spun ca acesta este un subiect strict pentru juristi; este o discutie foarte tehnica si foarte delicata la care nu poate raspunde un expert;

va rog sa nu o luati ca pe o ofensa !

Cu stima,
Avocat Boncu
costiboncu a scris:
cu tot respectul pentru experienta dvs ca expert, va spun ca acesta este un subiect strict pentru juristi; este o discutie foarte tehnica si foarte delicata la care nu poate raspunde un expert; va rog sa nu o luati ca pe o ofensa !
Cu stima, Avocat Boncu
.
Buna ziua,
NU nu o consider ofensa.
Cu atat mai mult cu cat eu nu am emis nici o opinie personala ci am postat o solutie din jurisprudenta.
Cu stima
1, Jurisprudenta nu este izvor de drept, iar practica judiciara este neunitara.

2. Pentru valabilitatea expertizei, nu este necesară prezentarea părţilor, fiind suficient ca acestea să fi fost citate potrivit art.208 alin.1 C.proc.civ.
Citarea părţilor este obligatorie numai atunci când expertiza se face la faţa locului.

3. Nerespectarea dispoziţiilor art.208 alin.1 teza I C.proc.civ. este sancţionată cu nulitatea expertizei, însă, nefiind o nulitate de ordine publică, ea se invocă în condiţiile art.108 alin.3 C.proc.civ., adică la prima zi de înfăţişare ce urmează după depunerea raportului de expertiză şi înainte de a se pune concluzii pe fond . Dacă nu a fost invocată în acest termen, neregularitatea se acoperă şi atât expertiza, cât şi raportul de expertiză sunt valabile.
Neregularitatea citării părţilor ar putea fi invocată direct în apel sau, după caz, în recurs (ceea ce nu era cazul în speţa de mai sus), numai în situaţia în care raportul de expertiză a fost depus la instanţă cu mai puţin de 5 zile înainte de termenul fixat de către aceasta, iar partea care putea invoca nulitatea nu a fost prezentă la acest termen ori, deşi prezentă, a invocat nerespectarea formei şi a dovedit vătămarea suferită prin necitarea sau citarea nelegală la efectuarea expertizei la faţa locului, însă instanţa, în loc să amâne cauza sau, după caz, să anuleze expertiza şi să dispună refacerea ei cu citarea părţilor, a trecut la soluţionarea pricinii. În aceste situaţii hotărârea este nulă.
Potrivit art.106 alin.1 C.proc.civ., care prevede că anularea unui act de procedură atrage şi nulitatea actelor următoare, în măsura, în care acestea nu pot avea o existenţă de sine stătătoare”, nulitatea expertizei făcută la faţa locului fără citarea părţilor atrage şi nulitatea raportului de expertiză care nu poate avea o existenţă independentă de expertiza pe care se întemeiază. Neregularitatea citării poate fi îndreptată numai prin anularea expertizei şi refacerea ei cu citarea părţilor, însă partea care o invocă trebuie să dovedească vătămarea, adică să învedereze instanţei că, dacă ar fi fost citată, ar fi dat expertului explicaţii, lămuriri, date care ar fi fost hotărâtoare în privinţa constatărilor făcute de acesta cu ocazia efectuării expertizei la faţa locului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de citare la expertiza bukinst bukinst Expertul a trimis citatia pentru expertiza prin Epost ]n data de 8.06. pentru data de 9.06 orele 10,30. Cel citat nu a fost gasit la domiciliu in data de 8.06 ... (vezi toată discuția)
Probe recurs scarlet scarlet in recurs fiind, pot sa cer probe suplimentare partii adverse invocand art. 138 c. proc. civila? sau alt articol? sau nu se poate?:( (vezi toată discuția)
Exista vreun termen pentru citarea la expertiza? scarlet scarlet Este tot cel de 5 zile? sau se poate face un simulacru, adica iti trimit o recomandata azi si te citez pentru poimaine, desi tu primesti recomandata ... (vezi toată discuția)