Buna ziua,
cu tot respectul pentru experienta dvs ca expert, va spun ca acesta este un subiect strict pentru juristi; este o discutie foarte tehnica si foarte delicata la care nu poate raspunde un expert;
va rog sa nu o luati ca pe o ofensa !
Cu stima,
Avocat Boncu
1, Jurisprudenta nu este izvor de drept, iar practica judiciara este neunitara.
2. Pentru valabilitatea expertizei, nu este necesară prezentarea părţilor, fiind suficient ca acestea să fi fost citate potrivit art.208 alin.1 C.proc.civ.
Citarea părţilor este obligatorie numai atunci când expertiza se face la faţa locului.
3. Nerespectarea dispoziţiilor art.208 alin.1 teza I C.proc.civ. este sancţionată cu nulitatea expertizei, însă, nefiind o nulitate de ordine publică, ea se invocă în condiţiile art.108 alin.3 C.proc.civ., adică la prima zi de înfăţişare ce urmează după depunerea raportului de expertiză şi înainte de a se pune concluzii pe fond . Dacă nu a fost invocată în acest termen, neregularitatea se acoperă şi atât expertiza, cât şi raportul de expertiză sunt valabile.
Neregularitatea citării părţilor ar putea fi invocată direct în apel sau, după caz, în recurs (ceea ce nu era cazul în speţa de mai sus), numai în situaţia în care raportul de expertiză a fost depus la instanţă cu mai puţin de 5 zile înainte de termenul fixat de către aceasta, iar partea care putea invoca nulitatea nu a fost prezentă la acest termen ori, deşi prezentă, a invocat nerespectarea formei şi a dovedit vătămarea suferită prin necitarea sau citarea nelegală la efectuarea expertizei la faţa locului, însă instanţa, în loc să amâne cauza sau, după caz, să anuleze expertiza şi să dispună refacerea ei cu citarea părţilor, a trecut la soluţionarea pricinii. În aceste situaţii hotărârea este nulă.
Potrivit art.106 alin.1 C.proc.civ., care prevede că anularea unui act de procedură atrage şi nulitatea actelor următoare, în măsura, în care acestea nu pot avea o existenţă de sine stătătoare”, nulitatea expertizei făcută la faţa locului fără citarea părţilor atrage şi nulitatea raportului de expertiză care nu poate avea o existenţă independentă de expertiza pe care se întemeiază. Neregularitatea citării poate fi îndreptată numai prin anularea expertizei şi refacerea ei cu citarea părţilor, însă partea care o invocă trebuie să dovedească vătămarea, adică să învedereze instanţei că, dacă ar fi fost citată, ar fi dat expertului explicaţii, lămuriri, date care ar fi fost hotărâtoare în privinţa constatărilor făcute de acesta cu ocazia efectuării expertizei la faţa locului.