avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Restituire ajutor public judiciar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Restituire ajutor public judiciar

Buna ziua, imi puteti explica va rog articolul 50 din legea nr. 193/2008 :
"In situația în care, prin hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, beneficiarul ajutorului public dobândește bunuri sau drepturi de creanță a căror valoare, respectiv cuantum, depășește de 10 ori cuantumul ajutorului public acordat, acesta este obligat să restituie ajutorul public. Procedura de restituire este cea prevăzută la cap. III din prezenta ordonanță de urgență."

Daca eu am cumparat cota de 1/3 dintr-un imobil si in urma hotararii definitive voi primi o suprafata de teren echivalenta cu 1/3 din propietate si o sulta ce acopera cota de 1/3 din cladiri , inseamna ca am dobandit bunuri si creante si trebuie sa restitui ajutorul public judiciar (eu detin deja aceasta cota)?
Sau se aplica doar in cazul in care pe langa cota mea de 1/3 obtin in plus?
Cel mai recent răspuns: Andreas68 , utilizator 20:17, 4 Noiembrie 2017
Lipsesc din ecuatie valoarea ajutorului public judiciar si valoarea insumata a bunurilor dobandite. Daca valoarea lor este de 10 ori decat valoarea ajutorului public judiciar, atunci trebuie sa restituiti ajutorul public judiciar, cu alte cuvinte, trebuie sa dati statului la finalul procesului taxa pe care nu ati putut-o plati la inceput.
Ce se intelege prin bunuri dobandite? Eu deja detin sub forma de cota ceea ce primesc, nu primesc nimic in plus(vorbim de iesire din indiviziune, cota pe care o detin este cumparata nu mostenita). Daca la inceputul procesului nu am putut plati taxa, la final cum voi putea sa o platesc?:))
Ciudata lege :))
Ceea ce este dobandit prin partaj are o valoare, valoare care se socoteste la final. Statul isi vrea taxa si, fiindca nu ati putut plati la inceput, platiti la final.
in aceasta sentinta : [ link extern ]

instanta hotaraste restituirea taxei deoarece cel ce a beneficiat de ajutor a primit si cealalta cota iar cota respectiva depaseste de 10 ori taxa
"S-a mai reținut că, valoarea totală a bunurilor supuse partajului este de 211.777 lei, iar prin prezenta hotărâre judecătorească reclamantul a obținut dreptul de proprietate asupra celeilalte cote de 1/2 din ambele bunuri, cu o valoare care depășește de 10 ori cuantumul ajutorului public judiciar ce i-a fost acordat prin încheierea din 27.06.2014 pentru suma de 6.353 lei reprezentând taxa judiciară de timbru. "

Am tot cautat sentinte in care se dispune restituirea taxei dar nu am gasit...
Cu toate ca e neplacut, trebuie sa restituiti taxa asa cum scrie in dispozitiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor public judiciar ContSters445149 ContSters445149 Buna ziua, am varsta de 23 ani iar in momentul de fata sunt student, nu mai sunt in intretinerea parintilor de la varsta de 16 ani, cum sunt copropietar pe ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru cucuca cucuca am introdus actiune de partaj bunuri comune, dupa ce in prealabil sentinta de divort a ramas definitiva si irevocabila. Partajarea se referea la un bun imobil ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru ContSters296710 ContSters296710 In situatia unui partaj judiciar intre doi fosti soti, valoarea taxei de timbru de 3% este interpretata diferit, in sensul ca unii sustin ca aceasta se aplica ... (vezi toată discuția)