avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate vinde un teren cedat doar verbal, contra unei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate vinde un teren cedat doar verbal, contra unei sume de bani, de către așa-zisul cumpărător?

Buna ziua!
Pe perioada vietii mamei,,sora mea mi-a dat niste bani, contravaloarea unui hectar de tren extravilan si m.a pus sa semnez o declaratie in care era specificat acest lucru dar si mentiunea ca nu am alte pretentii vizavi de ceea ce mai avea mama.
Au mai pus-o pe mama sa faca un fel de declaratie in care lasa totul surorii mele , cu care ea a stat.
Ambele acte au fost scrise cu mana, acasa, cu martori, nefinalizate la notar.
Saptamana asta, m.am pomenit acasa cu cineva care , cu acte, mi-a dovedit ca a cumparat de la sora mea un teren , dar ca are nevoie si de semnatura mea ca sa si-l poata intabula.
Pai, daca eu am facut acea intelegere cu sora mea, am semnat acea intelegere, de ce mai au nevoie sa ma duc sa semnez ?
Daca intelegerea e nula, pot sa nu semnez acum in favoarea cumparatorului terenului?
Ce se intampla daca nu ma duc sa semnez?
Multumesc frumos!
Ultima modificare: Joi, 2 Noiembrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Ruben , utilizator 20:08, 3 Noiembrie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
flori54 a scris:

[
Pai, daca eu am facut acea intelegere cu sora mea, am semnat acea intelegere, de ce mai au nevoie sa ma duc sa semnez ?

Pentru ca intelegerea dvs nu are valoare. Orice pact asupra unei mosteniri viitoare este interzis de lege.
Dvs ati tranzactionat cu sora pe averea mamei, cand aceasta inca traia.
Ar trebui dezbatuta succesiunea dupa mama. Daca va mentineti pozitia, puteti da o declaratie de renuntare la mostenire, iar sora dvs sa fie unic mostenitor, urman sa fie refacut acel contract de vanzare cumparare.
Daca v-ati razgandit, veti ramane cu sora mostenitoare, in cote parti egale de 1/2, urmand ca pe viitor sa decideti numai impreuna ce faceti cu bunurile.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bineinteles ca se poate "vinde", doar ca se poate vinde tot verbal si numai verbal! :)))
Verbal se poate vinde un teren de un numar infinit de ori! Important este sa fii platit si sa ramana totul doar verbal pentru totdeauna.
In acte... este o alta poveste. In acte functioneaza idea "vorba multa saracia omului".
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
flori54 a scris:

Daca intelegerea e nula, pot sa nu semnez acum in favoarea cumparatorului terenului?
Ce se intampla daca nu ma duc sa semnez?
Multumesc frumos!

Bineinteles ca puteti sa nu semnati asa cum puteti si sa mergeti direct si sa o injurati pe sora dvs. si sa incepeti o relatie "infloritoare" cu ea. Probabil nu veti mai dormi noaptea si toate celelalte consecinte medicale legate de stresul cauzat de aceasta decizie.

Sora dvs. va poate face plangere penala pentru inselaciune si astfel poate obtine in instanta o decizie ce inlocuieste semnatura dvs.

Distractie placuta! (Imi place ca ati luat in considerare varianta "distractiva" in care nu semnati).
Îmi place și apreciez mult răspunsul dumneavoastră, dar eu nu am înșelat.o cu nimic. Dimpotrivă, eu mă simt înșelată.
Dar poate greșesc.
Mulțumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raluca Balan a scris:

Orice pact asupra unei mosteniri viitoare este interzis de lege.

Eh... sa nu exageram. Notarii trebuie sa ofere solutii, nu piedici.

Mama ar fi trebuit sa faca un contract de intretinere la notar cu fiica, la pretul intregii mosteniri. Apoi ar fi trebuit sa vanda toate proprietatile ei fiicei la aceelasi pret.
Dupa care fiul ar fi mostenit exact zero cat ar fi ramas proprietatile mamei. Si uite-asa toate complicatiile astea nu s-ar intampla.

Evident, daca fiica nu se achita cum trebuie de obligatiile contractuale de intretinere a mamei ei, contractul ar fi putut fi denuntat si fiica pusa sa returneze suma primita conform contractului (echivalentul "mostenirii").

Alte discuții în legătură

Mostenire NAARGHYTA NAARGHYTA Buna ziua. Am nevoie de niste raspunsuri concrete in cazul unei mosteniri. Mama mea, in urma decesului tatalui meu a ramas unica proprietara a apartamentului ... (vezi toată discuția)
Declaratie la notariat, pentru un apartament Mike12 Mike12 Buna Seara. Am o intrebare in legatura cu declaratie la notariat, pentru un apartament: Eu am luat prin donatie de la mama mea, un apartament cu 3 camere ... (vezi toată discuția)
Probleme cu o casa !! adyx adyx Buna ziua, am si eu o nelamurire daca ma poate ajuta cineva am o casa la tara unde loacuieste momentan mama mea cu sora ei care este ( surdo-muta) titlul de ... (vezi toată discuția)