Buna ziua,
In octombrie 2008 am iesit la pensie,la limita de varsta, dupa 38 ani de munca,din care 32 de ani in cadrul Companiei TAROM.Conform contractului colectiv de munca, in cadrul Companiei TAROM trebuia sa beneficiez de un spor pentru conditii deosebite de munca, spor de care nu am beneficiat niciodata si nu se regaseste nici in decizia de pensionare :
-ce trebuie sa fac ca sa beneficiez de acest spor care mi se cuvine, conform contractului colectiv de munca.
Trebuie facute precizari: sporurile se acorda la salariu, iar conditiile deosebite se regasesc ca grupa de munca.
Pentru a beneficia de conditii deosebite de munca (cu influenta asupra punctajului la pensie) firma trebuia sa intocmeasca documentatii, sa obtina avizul ITM/ Inspectia muncii pentru locuri de munca incadrate in conditii deosebite si sa nominalizeze lucratorii prin decizie interna pe locurile de munca pentru care s-a primit aviz. Se respecta astfel HG nr. 261/ 2001 cu modificarile si completarile anuale (ultima, din 2008 - HG nr. 1622/ 10.12.2008).
Pentru perioada anterioara lui 2001, firma trebuia sa respecte prevederile din Ordin MMPS nr. 50/ 1990 completat cu toate avizele ulterioare la 31.08.1994. Conform acestui ordin, firma trebuia sa faca mentiuni in carnetul de munca al lucratorilor.
Puteti solicita firmei, in scris, cu de inregistrare/ data, sa va emita o adeverinta (intocmita conform anexei nr.14 la HG nr. 257/ 2011 cu modificarile si completarile ulterioare din care sa rezulte acordarea conditiilor deosebite de munca (mentionati prevederea din CCM).
Grupa pensionare
Nelu Calu
Buna seara,
In perioada 1998-2013 tatăl meu a lucrat in condiții deosebit de grele (prelucra fier lângă cuptoare ce aveau o temperatura de 1200°). In ... (vezi toată discuția)