avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupa pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupa pensionare

Buna seara,
In perioada 1998-2013 tatăl meu a lucrat in condiții deosebit de grele (prelucra fier lângă cuptoare ce aveau o temperatura de 1200°). In aceasta perioada nu a primit din partea companiei nici un fel de grupă. Se poate ataca in instanță această hotărâre a companiei ? Precizez că sindicatul din acea vreme ar fi cerut acest drept in instanță dar au pierdut.

Va mulțumesc,
Cel mai recent răspuns: Nelu Calu , utilizator 21:10, 23 Noiembrie 2017
Exista vreo decizia a angajatorului emisa din acea perioada ?
Da, există o decizie dar nimeni nu știe cu exactitate conținutul și argumentarea. Cert este că imediat compania a desființat sindicatul și nici un muncitor nu a primit grupa.
Pentru a se acorda grupa de munca in conditii deosebite, in perioada 1998-2013 firma trebuia sa intocmeasca anual, documentatii cu respectarea prevederilor Ordin MMPS nr. 50/ 1990 completat la 31.08.1994 (pana in 2000 grupa a 2-a de munca) si respectiv HG nr. 261/ 2001 cu modificarile si completarile ulterioare (HG nr. 246/ 2007 .... HG nr. 1077/ 2013), sa obtina avizul ITM/ Inspectia muncii pentru locurile de munca incadrate in grupa de munca si sa nominalizeze prin decizie interna lucratorii pe locuri de munca incadrate in conditii deosebite.
Pentru a se acorda grupa de munca in conditii speciale, firma trebuia sa intocmeasca documentatii si sa obtina aviz de la ITM/ Inspectia muncii, apoi sa nominalizeze lucratori in grupa de munca conform prevederilor Ordin MMPS nr. 50/ 1990 completat la 31.08.1994 (pana in 2000 grupa I de munca), in perioada 2000-2003 s-au acordat conditii speciale de munca numai meseriilor nominalizate in anexa 1 la Legea pensiilor nr. 19/ 2000,iar firma sa nominalizeze personalul in conditii speciale, iar in perioada 2003-2013 firma trebuia sa intocmeasca documentatii cu respectarea HG nr. 1025/ 2003 cu modificarile si completarile ulterioare (HG nr. 2280/ 2004 .... HG nr.1273/ 2012), sa obtina avizul ITM/ Inspectia muncii pentru locurile de munca incadrate in conditii speciale si sa nominalizeze prin decizie interna lucratorii pe locuri de munca incadrate in conditii speciale.
Daca era incadrat in grupa de munca, tatal dvs. trebuia sa aiba mentiuni anuale in carnetul de munca.
Daca firma nu a intocmit aceste prevederi legale, instanta de judecata nu a avut baza pentru acordarea de grupe de munca lucratorilor reprezentati de sindicat in actiunea deschisa in instanta. Motivul pentru neintocmirea acestor documentatii este discutabil (posibil nu s-au confirmat prin determinari de noxe, existenta conditiilor pentru grupa I/ grupa a II-a de munca, respectiv existenta conditiilor deosebite/ conditiilor speciale de lucru) si nu am de unde sa-l cunosc. Neacordarea grupelor de munca putea sa aiba drept cauza realizarea masurilor de imbunatatire conditii de lucru stabilite prin programele anuale ale firmei.
Este dreptul dvs. sa deschideti actiune in instanta, dar vor fi greu de dovedit conditiile de munca incadrabile in grupa de munca daca documentele respective nu au fost intocmite. Puteti cere instantei (daca vi se admite actiunea), sa dispuna firmei sa depuna la dosarul cauzei toate determinarile de noxe efectuate la locurile de munca ale tatalui dvs., din perioada respectiva. La dosarul cauzei trebuie depuse documente medicale, din dosarul medical al tatalui dvs. din care sa reiasa influenta defavorabila a conditiilor de munca asupra starii sale de sanatate din perioada respectiva. Aceste determinari de noxe si dosarul medical pot fi analizate de catre un expert tehnic judiciar in specialitatea protectia muncii in cadrul unei expertize dispuse de catre instanta de judecata.
Daca determinarile de noxe inregistrare in buletinele de determinare au fost sub limita maxim admisa de normele in vigoare la acea data, sansele de castig pot fi minime, chiar daca starea de sanatate a tatalui dvs. ar fi putut fi influentata.
Nelu Calu a scris:

Da, există o decizie dar nimeni nu știe cu exactitate conținutul și argumentarea. Cert este că imediat compania a desființat sindicatul și nici un muncitor nu a primit grupa.



Intr-o actiune in instanta, se poate solicita prezentarea acelei decizii.

Codul de procedura civila
Art. 293 - Obligația părții adverse de a prezenta înscrisul
(1) Când partea învederează că partea adversă deține un înscris probatoriu, referitor la proces, instanța poate ordona înfățișarea lui.
(2) Cererea de înfățișare va fi admisă, dacă înscrisul este comun părților din proces, dacă însăși partea adversă s-a referit în proces la acest înscris sau dacă, după lege, ea este obligată să înfățișeze înscrisul.

Art. 295 - Refuzul de a prezenta înscrisul
Dacă partea refuză să răspundă la interogatoriul ce s-a propus în dovedirea deținerii sau existenței înscrisului, dacă reiese din dovezile administrate că a ascuns înscrisul ori l-a distrus sau dacă, după ce s-a dovedit deținerea înscrisului, nu se conformează ordinului dat de instanță de a-l înfățișa, instanța va putea socoti ca dovedite afirmațiile făcute cu privire la conținutul acelui înscris de partea care a cerut înfățișarea.
Va mulțumesc foarte mult pentru explicații, chiar mi-au fost de ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buletin de analiza a mediului nociv pt. acordarea grupei a ii-a mireteo mireteo nu stiu cat de bun este titlul dar problema mea este urmatoarea:#-o la acordarea adeverintei pt.grupa a II-a este nevoie ca intreprinderea sa aiba buletin de ... (vezi toată discuția)
Cum pot obține în prezent schimbarea grupei de muncă? Chioseaua Chioseaua Sunt asistent medical si lucrez intr-un cabinet dotat cu instalație radiologica de gradul 3( grupa a-III-a de risc radiologic conform CNCAN) pentru care ... (vezi toată discuția)
Grupa de munca pana 2001 mzakarias mzakarias Daca laborator clinic de analize medicale din spitale beneficiaza de grupa a II si in baza caror legi. Am lucrat ca asistent med de laborator si nu am trecuta ... (vezi toată discuția)