avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier

Acum cateva zile am avut un accident rutier pe DN22B. Vinovatul am fost eu deoarece ma aflam pe banda opusa a sensului meu de mers. O masina m-a tamponat iar o persoana din acea masina a ajuns la spital cu o contuzie la piept din cauza centurii de siguranta. N-a avut nevoie de ingrijiri medicale deoarece nu a fost nimic grav( a stat o ora in spital, atat). Nu am ajuns la o intelegere amiabila cu ei, iar ei ma dau in judecata si imi cer daune morale de 10.000 lei si daunele masinii in valoare de 10.000 lei pt masina pt k zic eu k asigurarea nu le asigura mai mult de 500 d euro la o dacie din'97 ceea ce e imposibil. Iar mie politia mi-a facut dosar penal si il va trimitie in instanta. Oricum cei de la politie mi-au spus k nu am de ce sa-mi fac griji pentru ca nu se poate incadra in fapta penala deoarece victima nu a stat mai mult de 10 zile in spital, si ceea ce doresc ei k daune nu o sa obtina niciodata.Eu unul nu pot sta linistit pentru ca niciodata nu se stie unde se poate ajunge, si mi-e frica sa nu pierd permisul. Dak ma puteti ajuta cu niste sfaturi v-as fi ffff recunoscator pt. ca eu nu prea stiu ce sa fac si nici nu imi permit sa stau de vorba cu un avocat. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Elena Popa , Avocat 10:19, 13 Octombrie 2009
Vi s-a intocmit dosar in urma plangerii depusa de victima accidentului. Aceasta nu inseamna insa ca veti suporta repercursiuni de ordin penal.Problemele care se pun tin mai mult de latura civila , de despagubiri. Totusi, este posibila o suspendare a permisului pe operioada mai indelungata, de exemplu 90 de zile, nu insa anularea lui. Ar fi bine ca preventiv, sa incercati si o intelegere cu victima, sa dati dovada de tact si diplomatie. In instanta, daca se va ajunge, chiar daca va va pretinde o suma exagerata , nejustificata, instanta va acorda doar atat cat va considera , tinand cont si de cuantumul prejudiciului, cat si de ranirea usoara a victimei.
Noi am incercat sa ajungem la o intelegere, dar suma ceruta de ei a fost fff mare. si am fost sfatuit sa o las asa.Pentru masina se va judeca cu firma de asigurari si nu cu mine. iar pentru daune morale nu stiu. Vom vedea........oricum, MULTUMESC!
In proces veti fi chemat in judecata dvs. iar Asiguratorul il chemati in garantie.Aveti grija ca o Dacie din 97', care are peste 15000km/an la bord, poate fi evaluata la 20%-15% din valoarea de nou.Cei 500 E pomeniti, sunt cam aproape de adevar(depinde de tipul de Dacie).
Cadrul legal il constituie Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania si Ordinul CSA nr. 20/2008 pentru punerea in aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicul. In conformitate cu prevederile art. 54 din Legea nr. 34/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 136/1995, drepturile persoanelor pagubite prin accidente produse de vehicule se exercita impotriva asiguratorului de raspundere civila, in limitele obligatiei acestuia, cu citarea obligatorie a persoanei raspunzatoare de producerea accidentului in calitate de intervenient fortat. Asta inseamna ca pagubitul din accident poate formula actiune in justitie pentru daune materiale si morale impotriva societatii de asigurare cu care dvs. ati incheiat asigurarea de raspundere civila auto obligatorie, cu citarea dvs. in proces in calitate de intervenient fortat, pentru ca hotararea sa va fie opozabila. Sfatul meu este sa nu faceti nici o intelegere cu pagubitul ci sa lasati dosarul civil, daca pagubitul va formula actiune, sa-si urmeze cursul, solicitand juristului societatii de asigurare sa va indrume intrucat interesele dvs. sunt comune cu ale societatii de asigurare. Cat priveste latura penala, vatamarea corporala constituie infractiune daca cel vatamat a necesitat pentru ingrijire medicala intre 21 si 60 zile (art. 161 Cod penal raportat la art.180 (2) Cod penal). In astfel de litigii este totusi bine de consultat un avocat specializat pe asigurari. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chemare vinovat accident ca intervenient fortat Cattani Cattani Avem urmatoarea stuatie:Se produce un accident de circulatie fara victime din vina exclusiva a unui sofer.Soferul este asigurat la o societate de asigurari ... (vezi toată discuția)
Intervenient fortat masterguni masterguni buna .intrebarea mea e urmatoarea: sunt chemat ca si intervenient fortat intrun proces intre asigurari respectiv omniasig reclamant si euroins parat deoarece ... (vezi toată discuția)
Intervenient anamihai anamihai Buna ziua... acum 2 ani am avut un accident de masina din care au rezultat doar avarieri minore adica cel pe care l-am lovit a avut bara putin crapata...acum ... (vezi toată discuția)